duminică, 25 ianuarie 2015

Spirale cu nuca si stafide si aroma de portocala la Provocarea secreta


Stiu ca nu mai apuc sa public toate retetele pe care le incerc, dar am promis, odata cu acest prim raspuns la Provocarea secreta din 2015 sa aduc mai multa disciplina si sa mai aduc noutati pentru cei interesati. Asadar, in luna ianuarie a anului 2015 gazda la provocarea este Lili Liliana. Ea cu ajutorul sortii a decis ca blogul Margaretei Cismasu sa fie cel de pe care voi alege o reteta. In primul rand, mi-a placut mult blogul ei si mi-a fost destul de greu sa ma opresc la o reteta anume. Desi imi doream sa renunt sa aleg dulciuri, nici acum nu am rezistat acestor spirale, doar ca le-am reinventat putin. Nu am ales crema de ciocolata pentru ca nu-mi prea place ca umplutura si cum aveam nuci am facut aceasta umplutura. In plus, le-am dat acestor spirale o aroma speciala de portocala. Sper sa va placa propunerea si Margareta Cismasu sa nu se supere pe mine ca am schimbat putin reteta ei.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie pentru o tava obisnuit de aragaz de:

pentru aluat
500 g faina alba 000
220 ml lapte caldut
90 g zahar
15 g drojdie proaspata
1 galbenus
65 g unt topit si racit
esenta de vanilie
coaja de portocala razuita proaspat
1/4 lingurita cu sare

pentru umplutura
60 g zahar brun
1 lingurita rasa cu scortisoara pudra
1/4 lingurita nucsoara pudra
1 lingurita plina amidon
50 g miez de nuca zdrobit
30 g stafide inmuiate

pentru sirop
200 ml zeama de portocala completata cu apa
50 g zahar

pentru glazura
100 g zahar pudra
3 linguri zeama de portocale proaspat stoarsa
1/4 lingurita coaja de portocala proaspat razuita

Drojdia, 1 lingurita zahar, 2-3 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina se amesteca, se presoara cu alta lingura de faina si se lasa sa bolboroseasca putin. In laptele cald se pune restul de zahar, coaja de portocala si vanilia. In bol se pune faina cernuta cu sarea, se adauga galbenusul, drojdia si in timp ce robotul sau manuta din dotare amesteca se toarna lapte caldut in fir subtire. Se formeaza un aluat subtire in care se incepe incorporarea untului. Va rezulta un aluat elastic, matasos, moale. Se pune in bol uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara la crescut pana-si dubleaza volumul, probabil cam o ora daca o sa puneti vasul in loc ferit de curenti.






Se scoate aluatul pe planseta unsa cu putin ulei, se framanta foarte putin, ca sa scoatem aerul si sa putem intinde un dreptunghi maricel cam de 40x30 cm. Intindem umplutura uniform si presaram stafidele inmuiate si bine stoarse, apoi rulam cat mai strans se poate pe latura lunga, sa se formeze un rulou. Aceste rulou il mai ajustam cu mana ca sa fie uniform ca dimensiuni. Taiem cu un cutit felii nu foarte subtiri, nici groase, cam de 2 cm si le punem in tava cu hartie de copt cu taietura proaspat facuta in sus. Le mai lasam la crescut circa 15-20 de minute Apoi le coacem in cuptorul neincins, dar care trebuie sa ajunga la 175-180 de grade, pana se rumenesc usor.






Se scoate tava si se pune cu lingura siropul peste fiecare spirala, apoi il turnam pe tot, uniform si mai lasam la cuptor cam 5 minute.

Se scot si se lasa sa se raceasca, sa absoarba bine tot siropul apoi se pune glazura. Se freaca zeama de portocala si coaja razuita cu zaharul pudra si se pune peste fiecare spirala dupa inspiratie, iar apoi se consuma cu placere.

Sunt extrem de bune, de aceea se consuma cu moderatie. La dieta numai una in ziua de Carbohidrati la cina, alaturi de 3 patratele de ciocolata dark.


Sper sa va conving cat sunt de pufoase.


Sa aveti pofta, fie ca sunt sau nu la vreo dieta!


12 comentarii:

  1. Arata minunat, Elena draga! Ma primiti si pe mine la provocare? ca prea m-ai provocat! Asa mai scriem si noi pe bloguri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gela, draga mea, cu cea mai mare placere te invit si ma bucur ca-ti place. Trimite un mesaj privat pe Facebook la Ana Maria Nicolae, care e admin sau aici - https://www.facebook.com/groups/107589976059741/ si inscrie-te. Te pup cu mare drag!

      Ștergere
  2. MINUNATE , pai credeti ca as putea sa ma opresc la una! Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca va plac! Incercati sa le umpleti ca originalul, cu nutella, daca este una din preferintele dvs. sau orice va inspira.

      Ștergere
  3. Super retea,Elena! O ideie geniala cu umplutura de nuci si stafide!Minunat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare sincer rau ca nu am incercat eventual sa fac doua rulouri si sa fac si umplutura originala. Macar pentru altii. Dar, asa am motiv sa mai fac! Ma bucur mult ca place si ideea mea izvorata din necesitate si sunt tare incantata de blogul tau, Margareta.

      Ștergere
  4. Cat sunt de pufoase!! Si cu sirop si cu glazura inca nu am incercat, dar timpul nu e pierdut ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, foarte pufoase si interesante. Ideea e ca eu nu stiam ca se pot face si insiropate, asa ca am fost inventiva. Multumesc de apreciere, Liana.

      Ștergere
  5. Minunate ptr ziua de carbohidrati! Vreau sa va rog din suflet sa ma ajutati cu trimiterea pe mail (casa.stelea2007@yahoo.com) a cartii format electronic ptr dieta Rina. Tin de o luna aceasta dieta dar nu am rezultate extraordinare. Vreau sa stiu daca gresesc undeva sau are legatura cu faptul ca in tot acest interval am consumat si argila Bocan.
    Cu multumiri,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi trimite pe mail cartile cu dieta si cu mentinerea. Ideea e ca este posibil ca argila sa influenteze metabolizarea unor elemente altfel decat atunci cand sunt combinate anumite alimente. Principiul fiind al unei disocieri si a unei succesiuni logice, e posibil, dar nu pot garanta. Cu mare placere va ajut cu ceea ce stiu, dar unele lucruri ma depasesc si pe mine.

      Ștergere
  6. O reteta minunata! Arata super in fotografii. Intradevar arata foarte pufoasa. Abia astept s-o fac si eu.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails