Luna aceasta la deja cunoascuta Provocare secreta, initiata de Ama, gazda este Nicol, cea care va arata muuuulte bunatati pe Allday Cooking. Mie sortii mi-au repartizat un blog plin de creatii dulci si nu numai My Fancy Cake, al Elenei Raluca Puiu, tiza mea. Am cautat, ba chiar am si testat cateva retete sarate, pe altele mi le-am notat sa le incerc sau reinventez. Din intamplare am dat click si pe unele retete dulci - sunt cateva torturi la ea de sta pisicuta in mustati dar nu m-am simtit in stare sa le fac cat de cat prezentabile. M-am oprit la Panna Cotta. De ce? Mi s-a parut un desert racoros in aceste zile, nu trebuia copt, deci era alegerea perfecta. N-am avut fructe de padure, dar am incercat o varianta cu mango si fistic si una capsuni. A, mai vroiam sa va zic ceva: Mi-a placut teribil un raspuns al Ralucai la un comentariu bineinteles anonim lasat de cineva de-a dreptul incult si rauvoitor. Raspunsul ei a fost la obiect, decent si cred ca persoana nu merita gestul de gentilete. Daca tot ai net ca sa scrii "porcarii" nejustificate la adresa muncii cuiva, macar informeaza-te cu un simplu click care-i diferenta dintre crema de zahar ars si panna cotta! Gata mi-am varsat si naduful, sa trecem la desert pe care vi-l recomand din toata inima.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
200 ml smantana de frisca
70 g zahar pudra
1 lingurita zahar aromat cu vanilie (sau 1 plic zahar vanilinat)
5 g gelatina
5 g seminte de chia
pentru garnisire varianta mango
200 g cubulete de pulpa de mango
1 lingura zahar
fistic tocat
pentru garnisire varianta capsuni
200 g casuni tocate jumatati sau sferturi
1 lingura zahar
menta verde
Am pus intr-un vas smantana de frisca si zaharul pudra la incalzit pana la punctul de fierbere. Atentie, fara a da in clocot!
Am pus la hidratat gelatina in 50 ml apa rece.
Am dat deoparte smantana fierbinte si am adaugat gelatina inmuiata si am amestecat bine.
Am adaugat zaharul aromat cu vanilie si semintele de chia, amestecand sa se inglobeze semintele. Deh, vor cam pluti putin dar asta e, macar sa se umezeasca.
Am lasat la odihna vreo 15 minute si am turnat in forme de silicon clatite cu apa rece. Din pacate, nu am forme speciale...
Am dat la frigider pana a doua zi. Probabil ca daca se face dimineata, e buna seara de consumat deja. Cert este ca trebuie sa stea destul, sa se inchege bine. Se scoate inainte de fi transferata pe farfurii, se tin formele 2-3 minute in apa fierbinte si se rastoarna cu grija.
Cu putin inainte de a fi aranjata pe farfurii, fotografiata si apoi data pifticiosilor facem garniturile, dupa gust. Adica se pun fructele si zaharul intr-un vas.
Se fierb 2-3 minute, nu mai mult, sa se pastreze textura fructelor si se trece la decorare.
Iata varianta cu mango si fistic tocat
Si inca una, ca sa va dati seama cam cat de frumusica este!
Asta este varianta cu capsuni (care se pregatesc la fel ca si la varianta cu mango). Numai ca asta am pus-o prea calda si m-am sacritificat si am mancat-o repede.
Deci, lasati sa se raceasca putin capsunile, da?
Sper sa va inspire contributia mea!
Multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase!
RăspundețiȘtergereSi tare ma bucur ca ti-a placut desertul meu!
Te pup si te mai astept!
Ne-a placut foarte mult, multumesc! Mai am cateva retete pe care vreau sa le testez, cu exceptia torturilor la care nu ma simt capabila sa ma inham. Poate doar sa folosesc cate o idee pentru familie, sunt frumoase si tentante, dar nu de aratat in public ca aici sunt anti-talent mai ales la ornat.
Ștergere