joi, 23 februarie 2012

Dovlecei gratinati si provocarea secreta

Oh, da! Intiativa avuta de Ama, "Provocarea secreta", continua. Detalii despre aceasta actiune gasiti aici. Pentru aceasta luna am avut repartizat un blog extrem de interesant. Mi-a fost relativ greu sa aleg o reteta adaptabila dietei mele nu din cauza restrictiilor ei de disociere, ci multitudinilor de idei gasite pe acest blog, care este gestionat de Irina, cu un nume sugestiv Doi si un "sfert"... la masa. Nu va dezvalui de unde vine numele blogului, va las voua supriza sa-l descoperiti. Am ales aceasta reteta, la care si Irina s-a inspirat de pe alte bloguri, dar prin simplitatea ei m-a inspirat pe moment. Aveam multe optiuni, dar a avut un cuvant de spus in alegere si ce aveam eu in camara, asa ca nu ma certati ca am ales ceva atat de simplu.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de a Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
2 dovlecei mai tinerei, nu din aia trecuti de prima tinerete
250 g iaurt (grecesc am folosit eu)
50 ml ulei de masline extravirgin
sare, piper proaspat macinat
150 g pesmet
50 g parmezan razuit proaspat
1 catel de usturoi

Dovleceii i-am curatat, si i-am taiat bastonase de grosimea a maxim 1 cm si lungime de 6-7 cm. I-am intins pe o suparafata, i-am condimentat cu putina sare si i-am lasat cam 20 de minute.








Pesmetul l-am pus intr-un vas si am razuit parmezanul, apoi am amestecat bine.








In alt vas am pus iaurtul, sare, piper si uleiul si am amestecat energic (fiind grecesc, e mai dens). Am dat deoparte cam 100 g si am adaugat usturoiul pisat.










Am tamponat bine bastonasele de dovlecei cu un prosop si le-am dat, in transe prin iaurtul fara usturoi si prin pesmet, apoi le-am insirat pe o tava cu hartie de copt.


















Am pus la cuptor preincalzit, pe prima linie de sus a cuptorului, la foc mediu cam 15 minute. Acuma, depinde de cuptor, ca daca e cu ventilatie are nevoie mai putin timp. Nefiind sufleu, puteti deschide linistiti cuptorul si sa va uitati la bastonase sa se rumeneasca usor fara sa nu se arda branza din pesmet.










Se serveste cu sosul de iaurt cu usturoi, iar daca va place si ceva verdeturi. Eu pas, ca nu am gasit marar decat degerat.










Este o rontaiala usoara si gustoasa de la parmezan, crocanta la exterior si al dente la interior (mamaaa, ce cuvinte stiu!).









Mie mi-au placut tare mult, asa ca din prima transa nu a mai avut nimeni loc de mine, ramanand trei "paie" pentru altii...

12 comentarii:

  1. O reteta interesanta, de care n-am mai auzit.Arata nemaipomenit si cred ca si la gust sunt bune. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Silvia, si eu am fost putin mirata, dar Irina a dat link spre alta varianta si am descoperit ca sunt destul de multe incercari si variante de care habar nu aveam. Eu am fost incantata de varianta cu parmezan.

      Ștergere
  2. Bună, Elena! Mă bucur că ai găsit ceva potrivit stilului tău.

    Sunt foarte gustoşi dovleceii ... mai ales când sunt româneşti, tinerei şi proaspeţi.

    Să vă fie de bine!

    Mulţumesc mult pentru vizită şi pentru vorbele frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, am fost ca un copil pe blogul tau, cautand si alte retete, pe altele doar retinandu-le sa le citesc mai atent. Multumesc pentru toate si ma bucur ca Ama a avut aceasta idee, pentru ca mi-a dat ocazia sa citesc cu atentie diverse bloguri pe care nu le stiam foarte bine. Ma bucur ca am descoperit blogul tau!

      Ștergere
  3. Foarte faine! Cine mai are nevoie de chipsuri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare faine mai sunt si, langa cele de dovleac sau de mere, sunt excelente de rontait.

      Ștergere
  4. moaaaaaaaaaaama ce fain. trec treteta la musai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ralus, sa-mi spui daca-ti plac, eu am rontait cu mare placere.

      Ștergere
  5. Cred ca e buna reteta asta si pentru dieta mea de "dezintoxicare" inceputa ieri :)) - fara carne, fara prajeli, fara grasimi, fara faina, fara zahar (asta nu stiu cat o sa ma tina ...). Multumesc pentru idee !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere, dar cred ca un fresh de legume este mai bun la dezintoxicare. Daca-ti place avocado, care are si ceva proteine vegetale, necesare chiar si intr-o cura de dezintoxicare, incearca reteta mea. O sa fie o surpriza placuta acest avocado crocant.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails