Salata asta este un amestec de
amintiri si informatii noi. Eu din copilaria "mica", cei sapte ani de
acasa, imi aduc aminte relativ multe franturi de imagini si emotii. Am
crescut mancand multe legume direct din gradina si trecute pe la
fantana, dar mai rar prin bucatarie - deci crude - si multe lactate,
oua. Cu carnea a fost cam ca in butada aia cu "mai usor cu pianul pe
scari". Si acum imi aduc aminte si simt in nari si in gura senzatia de
acum aproape jumate de secol cand "smantaneam" oalele de lut puse de
"mamuca" pline cu lapte la prins. Luam cu varul meu tijele de samanta de
la ceapa si le transformam in lingurite si cu ele atacam oalele. Deh,
m-a lovit melancolia. Deci, sa revenim la legume. Pe vremea aia nautul
si lintea erau mancarea saracului, nu ca acum "exotice" si scumpe. Facea
bunica o mancare rapida cu frunze proaspete de sfecla, ceva ceapa,
untddelemn, sare si naut. Mai ieri am vazut ceva asemanator pe Paprika
TV, la o emisiune preluata de la americani "Good chef, bad chef". Bine,
imbunatatita cu ceva mirodenii si cu un sos mai special, deci
transformata in salata calda. Cum melancolia persista, musai sa ma
linistesc, asa ca va arat un melanj intre mancarea din copilarie si influenta moderna. Sa nu dati cu parul ca am fost lunga la vorba, reteta e scurta, rapida si buna!
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.