Pages

Pages - Menu

joi, 3 martie 2011

Burgul cu legume transformat intr-o tocana

Azi, ziua 18 la dieta, deci trebuia o reteta cu ingrediente din grupa Amidonuri. Deh, m-am gandit si m-am gandit si nu-mi vedea ideea salvatoare. Apoi mi-a cazut fisa... Cam greu, ce-i drept, dar asta e! Pentru ca am avut o discutie cu o prietena despre evenimente din tineretele noastre, normal am discutat si despre mancare si am ras cu ce pofta mancam tocana de legume dupa modelul celei comercializata la borcan pe vremea impuscatului. Erau in ea multe legume, pe care le aveam si noi prin gradina proprie sau pe la parinti, si... orez. Cred ca tocana aia de la borcan se voia un fel de pilaf sarbesc, dar era cu mult sos de rosii si resturi de legume. Cand ne apuca pofta ne tranteam cate o tocana care sa semene cu aia. Mama o ura, dar noua ne placea amestecul de legume, rosii si orez. Era un orez cam maruntel si nu prea bine decorticat, dar era gustos, si avea o aroma parca a lan de grau... Si pentru ca aromele acelor vremi erau in vorbele noastre, am zis sa fac acea reteta, dar cu grau burgul. Eu am mai postat o reteta asemanatoare aici, dupa o varianta de pilaf, dar asta este mai aproape de acea tocana pe care o faceam noi. Si i-am pus si o ploaie de verdeata la sfarsit, ca sa fie ca atunci cand culegeam totul din gradina.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie pentru 3 portii generoase:
150 g grau burgul (pe care-l gasiti la macelariile arabesti sau turcesti)
450 ml supa de legume (eu am facut mai multa chiar cu aceasta ocazie, iar restul voi congela pentru alte retete)
sare, piper proaspat macinat
1 ceapa rosie
1 fir subtire de praz
1 dovlecel mic 
1/2 ardei gras galben si 1/2 rosu, dar puteti pune si verde daca aveti
1 fir de telina apio
1 bulb de fenel (din care pe atunci nu puneam, preferam varza!)
2 morcovi
1 rosie mai mare
3 linguri bulion, de preferat facut de voi nu din cel cu 22% rosii in el
1 lingura si 1/2 ulei de masline (noi faceam atunci cu ulei de floarea-soarelui presat la rece gros si verzui)
1 lingurita condiment (facut de mine din cantitati egale de ardei dulci si iuti uscati,  rozmarin  si menta uscate rasnite impreuna)
1 lingurita ulei de masline aromat cu ardei iute (din asta nu puneam atunci, dar... asta e!)

Am pus uleiul intr-o tigaie adanca si ceapa taiata felii grosute, prazul fasii in diagonala si fenelul tot felii mai grosute, dupa ce a fost taiat in sferturi. Am mai pus sare si piper pe deasupra, apoi un capac. Totul se inabusa la foc mic, acoperit pentru a nu se praji, 3-4 minute.









Se adauga morcovul si telina taiate in diagonala si se mai lasa acoperit 2-3 minute.










Apoi dovlecelul si ardeii taiati cubulete, dar si un praf de piper si sare.










Adaugam rosiile curatate de coaja si taiate cubulete, plus bulionul si lasam sa fiarba putin inabusit. Nu mai mult de 5 minute. Apoi oprim focul. Toate legumele trebuie sa ramana putin crocante, nu flescaite!










Separat infierbantam supa (de data asta eu am facut-o din resturi de legume de la fasonare si ceva bucatele de pe la congelator, dar am folosit doar o parte) si punem graul la inmuiat pentru 5-6 minute. 








Il fierbem 10 minute la foc mic, dar sa avem grija sa nu se absoarba toata supa. Daca este nevoie se mai pune putina supa.








Adaugam legumele si condimentul si lasam acoperit 5 minute la foc mic sa se combine aromele si gusturile in tocana. Trebuie sa avem grija, sa fie usor zemoasa, ca orice tocana. Nu trebuie sa rezulte un pilaf!








Este excelenta cu ceva verdeata proaspata tocata. Eu am folosit patrunjel, dar puteti pune si marar sau tarhon, fiecare dupa gust.









Merita sa incercati, chiar daca motivatia este alta. Mie imi evoca amintiri placute, chiar daca nu este un preparat sofisticat prezentat cu punctulete si linii de sos si verdeata aranjata artistic.









Pofta buna!







3 comentarii:

  1. cred ca e foarte bun,cu toate legumele astea

    RăspundețiȘtergere
  2. iti sugerez sa adaugi la sfarsit cateva picaturi de ulei de susan,iute sau normal.mananci si plangi,mananci!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ina, este foarte buna si aceasta si varianta pilaf, la care am facut trimitere. Eu ador mancarurile de post...

    Pansy, cred ca este excelenta ideea. M-as mai fi jucat si eu cu aromele, dar mi-era dor de tocana aceea si de asta este asa, mai "taraneasca". Acum c-ai zis de uleiul de susan, vreau sa-ti zic ca am incercat vinetele chinezesti ale Andreei si au fost... de sa-ti bati copiii, cum se spune!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.