Pages

Pages - Menu

duminică, 23 ianuarie 2011

Orez cu naut - o reteta reinventata

Cand v-am prezentat reteta mea de naut cu orez nu stiam prea multe despre un astfel de preparat. Eu o aveam, transmisa de cineva din Siria. Habar nu aveam ca este un preparat de origine turceasca, numit pilaf cu naut. Stiu ca stau foarte prost la chestia cu documentarea... de aceea las lucrul asta pe mana oamenilor care stiu ce fac. Ei bine, bloggeritul asta este si o cale de a cunoaste multi oameni si a afla multe lucruri. Pana sa-i cunosc blogul, pe Ana-Maria Ciolacu am "cunoscut-o" pe Facebook. Blogul ei, Just Love Cookin', este foarte special, cu retete diverse, frumos explicat si exemplificat in imagini. Calitatea este carateristica principala. Ea a prezentat si aceasta reteta de pilaf, iar preparatul m-a inspirat, m-a incitat si atunci am reinventat reteta. Am adus-o iar aproape de "visul indian", dar cu mai multa delicatete am facut tranzitia.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
150 g orez cu bob rotund (este foarte bun arborio pentru acest preparat)
150 g boabe de naut fierte
450 ml supa de legume
2 linguri de ulei floarea-soarelui
1 ceapa mica tocata marunt
sare, piper proaspat macinat
1 lingurita de chana masala
1/2 lingurita turmeric
fulgi de chili rasniti proaspat

Ceapa tocata marunt se pune cu o lingura de ulei, sare si piper intr-o cratita, la incalzit.








Se incalzeste supa pana la momentul fierberii. Se pune orezul peste ceapa devenita transparenta.









Se amesteca de cateva ori, la foc mic spre mediu, pana orezul devine sticlos. Se adauga chana masala si turmericul.









Dupa amestecare se adauga supa fierbinte.









Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic 15 minute. Atat cat sa ramana ceva supa neabsorbita inca de orez. Eu folosind capac transparent, vad foarte bine momentul, asa ca va recomand sa faceti la fel.








Dupa acest moment, se da capacul deoparte si adaugam boabele de naut fierte separat, o lingura de ulei si amestecam usor cu o furculita. Atata cat sa afanam orezul putin.









Punem peste vas prosop de hartie, doua foi una peste alta, apoi capacul  deasupra, cat sa etanseizeze foarte bine totul. Se lasa sa stea cel putin 10 minute, pana apar picaturile de condens pe capac.









Se pune pe farfurii si pentru cei care vor sa dea un gust special se presoara fulgi de chili, rasniti proaspat peste preparat.









Trebuie sa aiba aspectul unui risotto, putin cleios.









Este parca altfel, alte arome, doar amintirea Indiei vine usor sa aminteasca de exotismul unui preparat simplu.











Deci? Indemnul ramane valabil: incercati!

10 comentarii:

  1. un plat délicieux et appétissant
    bravo
    bon dimanche

    RăspundețiȘtergere
  2. bucatareala ar fi plictisitoare fara imaginatie, nu :)?

    RăspundețiȘtergere
  3. arata tare apetisant "inovatia" ta !

    RăspundețiȘtergere
  4. Fimere, je vous remercie de votre visite et des paroles d'appréciation. Une belle semaine!

    Zazuza, mare adevar ai grait!... Eu, cel putin, n-as putea fara imaginatie.

    Pansy, in juma' de ora aveam preparata o masa cu arome orientale si o salata. Nu e rau deloc! Exact cum a spus Zazuza, ar fi plistisitor sa ne rezumam la ce stim si sa nu ne folosim imaginatia sau curiozitatea... Mai ales ca multa lume se plange ca mancarea de post nu are gust si ca se plictisesc de aceleasi preparate.

    RăspundețiȘtergere
  5. mie nu mi-a placut niciodata orezul, pana cand am descoperit, acum vreo cativa ani, ca daca il pregatesc conform imaginatiei mele, capata un gust care imi place. asa ca nu pot decat sa fiu de acord cu tine si Zazuza: creativitatea face minuni in bucatarie! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Iti multumesc din suflet pentru aceste cuvinte minunate. Inseamna mult pentru mine sa stiu ca ceea ce fac cu mare dragoste si pasiune este apreciat de persoane cu experienta.Imi place mult cum ai modificat reteta,si eu ador aceste arome,chiar ieri am facut un Rendang sapi,cu curry,cardamon,etc, alaturi de (culmea!) un pilaf cu naut. :)) Tot in arome asiatice s-a imbracat si al meu,se vede ca am fost pe aceeasi lungime de unda.Si o sa incerc si eu varianta ta.Iti multumesc inca o data pentru descrierea magulitoare.Fac ce pot sa o merit. Pupicei si o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Margot, eu nu sunt nici acum un fan inrait al orezului, dar, din cand in cand ma "chinuie" imaginatia si mai fac cate o reteta cu arome pe gustul meu. Cu exceptia unor retete care trebuie respectate "ad literam", eu nu prea fac un preparat la fel cu celalalt. Ma plictisesc repede... hi, hi, hi.

    Ana, am parte de prea putine surprize cu adevarat placute, asa ca n-am alterat si nici nu am exagerat cu nimic. Imi place mult calitatea si paleta retetelor tale, asa ca voi mai incerca retete din spatiul tau virtual. Stii, oamenii cu gusturi apropiate, de cele mai multe ori sunt "gand la gand, cu bucurie" de multe ori. Admir creativitatea si curajul si incerc sa-l promovez din toata inima.

    O saptamana frumoasa, dragi vizitatori!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am mancat in Turcia pilaf de orez cu naut, intr-adevar este foarte bun. Suna bine reteta, trebuie sa o incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca vrei sa regasesti gustul celui din Turcia, trebuie sa faci retata originala, asa cum a sugerat-o Ana, sursa mea de inspiratie. Eu am precizat ca i-am adaugat niste arome mai aproape de parfumul Indiei... Daca-ti va placea, poate incerci propria varianta.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.