Pages

Pages - Menu

marți, 25 ianuarie 2011

Iahnie picanta de fasole cu naut

Offf, ce se poate intampla cand esti deprimat! Eu cand am o stare, din aia, de nu-mi sunt toti boii acasa, "evadez" in spatiul de culinarit. Si aici defrisez frigiderul, camara si "reinventez" roata. E foarte placut, imi destinde nervii, fac scenarii si prepar cate ceva. Uneori am nevoie de cate 2-3 retete pana ma calmez, dar e minunat la sfarsit cand totul revine la normal. Detest "sa fac mancare"... pentru ca trebuie. Dar... asa sunt eu. Si, stiti ceva? Nu ma mai vindec! Deci, reteta aceasta este o convertire a unei salate. Cand am constatat ca nu am destul naut pentru 2 portii de salata, am facut stanga imprejur si am pus la oala sub presiune ceva fasole (cu foi de dafin, ca sa mai anihileze oarece efecte secundare!) sa fiarba si am trecut la "compunerea" unei iahnii picante.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie pentru doua portii:
150 g naut
200 g fasole alba grasa
1 fir de ceapa verdee
1 ceapa galbena mica
1 catel de usturoi mare (sau doi mici!)
sare, piper proaspat macinat
1 ardei gras galben (poate fi sirosu, verde... ma rog!)
2-3 fire de cimbrisor verde
2 linguri de sos picant (dar, puteti pune mai putin sau mai mult, dupa gustul fiecaruia)
1 rosie
3 linguri bulion de rosii
2 linguri ulei
150 ml supa de legume

Nautul se fierbe, dupa inmuiere prealabila, circa 20 de minute. Se scurge si se da deoparte.









Fasolea se fierbe si ea, schimband apa de cel putin 2 ori. Se scurge de lichid si se da deoparte.









Ardeiul gras se taie fasii si apoi cuburi, nu foarte mici, cam de marimea boabelor de fasole.










Ceapa si partea alba de la ceapa verde se toaca marunt. Usturoiul se zdrobeste si se toaca. Se pun intr-un vas cu uleiul si se inabusa la foc mic spre mediu 2 minute.








Se adauga ardeiul gras tocat si se continua inabusirea cateva minute.








Se adauga rosia taiata cuburi si bulionul., lasand la foc mic sa fiarba, sa se formeze un sos.









Se adauga boabele de naut si cele de fasole fierte, dar ramase al dente. Tot acum se adauga sosul picant si crengutele de cimbrisor proaspat (de la ghiveci!).










Apoi se adauga supa de legume.









Se fierbe la foc mediu pana lichidul mai scade si se echilibreaza gustul de sarat si iute. Se pune in farfurii sau castronase, garnisind cu ceapa verde taiata fasii in diagonala.











Este o mancare consistenta, cu un gust aparte de la combinarea celor doua tipuri de boabe.











Este o mancare de post potrivita cu vremea rece de afara, iar aroma de cimbrisor si gustul picant o fac mai speciala.









Daca va este incomod sa fierbeti boabele in discutie, puteti folosi si din cele conservate in apa si sare, scurse bine si clatite, dar trebuie sa fiti atenti la cantitatea de sare care se mai adauga la preparare.
Pofta buna!

7 comentarii:

  1. Un plat bien délicieux.
    J'aime beaucoup.
    A très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  2. arata apetisant! nu stiam trucul cu foaia de dafin - multam ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Elena, eu am invatat asa de la mama: mancarea pe care o faci cu drag, din placere nu are niciodata acelasi gust cu una facuta "pentru ca trebuie". Si e treaba verificata. Asa ca atunci cand nu am chef, nu ma apuc de nimic, pentru ca stiu ca oricat de indeaproape as urma retetele, nu o sa-mi iasa mare lucru. Si sustin evadarile in "spatiul culinar" - pentru mine, dupa cum stii, nu e doar un spatiu culinar, e un cu totul alt univers. Pentru depresia aia trimit o imbratisare, poate trece! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. In sfarsit am ajuns si pe blogul tau, ne stim de pe gustos...te admir de multa vreme, iti apreciez rezultatele culinare si te apreciez,in primul rand,ca om. Nu am indraznit pana acum si nici nu mi-am facut timp sa-ti spun asta. Dar "niciodata nu e prea tarziu" si iata-ma acum aici si ma bucur ca am spart "gheata".
    Imi plac retetele tale si mai ales salatele. Sant "fan" salate, chiar daca le pregatesc doar pt mine, ceilalti doi membrii (sotul si socrul) vor sa le gatesc mancare "zdravana".
    Iti doresc sanatate multa si tot binele din lume. Pupici cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nadji, je vous remercie. A très bientôt!

    Zazuza, si eu am aflat-o mai tarziu, la maturitate. Mama ii schimba vreo 2-3 ape, apoi ii punea cimbru si sare, spunand ca are efect de anihilare a disconfortului. Dar, eu cred ca depinde si de soiul boabelor. Cert este ca dafinul ajuta foarte mult.

    Margot, ma bucur ca am gasit pe cineva care gandeste ca mine. Uneori am fost nevoita sa fac de mancare "pentru ca trebuia". Eram in criza de timp, dispozitie si inspiratie, dar nu puteam sa las familionul flamand. Numai ca am invatat sa nu mai ajung in astfel de situatii. Eu in acel spatiu sunt "inspirata". Poate ca este cineva un pasionat al gastronomiei, dar curiozitatea naturii umane ar trebui sa ne guverneze pe toti si sa incercam, fiecare dupa puteri, sa ne diversificam alimentatia si sa ne redescoperim gusturile. Nimic nu detest ca un raspuns negativ la ceva ce nu gusti niciodata, nu-ti testezi reactiile. Eu am constatat, in timp, ca gusturile ti se schimba, asa ca merita sa te redescoperi pe tine insuti din punct de vedere culinar!

    Lia, ma bucur ca ne "cunoastem" oficial si aici. Ai sa gasesti si salate destul de consistente, pe care sa le adaptezi gusturilor celor dragi. Eu le deturnez, ca sa fie compatibile cu dieta mea, dar se pot imbunatati si diversifica. M-am bucurat ca ai avut curaj sa promovezi avocado si sa prezinti preparate deosebite. Multumesc mult pentru gandurile bune si iti urez ca anul acesta, pe langa sanatate, multe din proiecte si dorinte sa ti se indeplineasca! Eu mi-as dori toate, cu ajutorul lui Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ahhh,ador iahnia de fasole,insa cred ca nu am mai mancat de vreo 3 ani.Ce bine ca mi-ai amintit,o sa o fac si eu. Iar nautul...yummyyyy... Pupici si o zi minunata !

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.