Pages

Pages - Menu

duminică, 29 noiembrie 2015

Rasucita cu mac la Provocarea secreta


Luna aceasta la Provocarea secreta gazda este Cerasela, iar sortii au decis ca blogul Simonei sa-mi fie repartizat. Cum l-am mai frunzarit, stiam in linii mari dintre ce retete sa aleg. Dar... din cauza noului job, fiind un domeniu nou, inca nu am reusit sa intru  in ritm. Asa ca am luat decizia profitand de 2 zile libere in plus si am ales aceasta reteta de rasucita cu mac. Bineinteles ca i-am adus cateva mici modificari, dar care nu cred ca au afectat ideea principala. Sa nu ma mai intind la vorba si sa va arat cum am facut. Atentie la dieta ce cantitate mancati!

Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:

pentru aluat
600 g faina alba
100 ml lapte caldut
150 ml apa carbogazoasa
150 g zahar
1 ou
1 albus (galbenusul il vom folosi mai tarziu la uns)
10 g drojdie proaspata
50 g unt 82% grasime topit
un praf sare
1/2 lingurita coaja de portocala de Spania pudra (sau alta aroma)
1/2 lingurita esenta de rom
15-20 ml ulei pentru framantat aluatul la final

pentru umplutura
200 g mac macinat
120 g zahar (dar a fost cam mult, deci 100 g cred ca e suficient)
200 ml lapte
75 g martipan

pentru uns
1 galbenus
1 lingura iaurt gras (sau smantana, lapte, ce aveti)

Am pus in laptele caldut 1 lingura de zahar si drojdia, am amestecat si am lasat 5 minute sa se faca spuma deasupra. Apoi am pus 500 g faina, sarea, pudra de portocala, esenta de rom, oul si albusul si zaharul ramas in vasul de la robotul cu care framant aluatul. Am pornit la turatie mica si am inceput sa adaug laptele cu drojdie si apa carbogazoasa ca sa se formeze aluatul.



Am lasat sa framante cam 5 minute la turatie medie si am adaugat untul topit dar caldut si am continuat inca 5 minute framantarea. Cum nu mai am faina de la moara ci din supermarket, rata de absorbtie a lichidelor e diferita, asa ca am mai adaugat circa 100 g faina si uleiul ca sa rezulte un aluat molcut, elastic. 

L-am pus intr-un bol uns cu ulei, acoperit cu folie alimentara in cuptorul cu microunde - oprit, bineinteles, ca sa nu avem vorbe la proces! - ca sa fie ferit de curent sa creasca pana aproape isi dubleaza volumul.


Intre timp am preparat umplutura. Am pus macul macinat intr-un vas, zaharul si laptele si am amestecat pe foc mic spre mediu pana se topeste zaharul si se leaga putin compozitia, adica undeva la 10 minute maxim. Am dat deoparte sa se raceasca putin si apoi am adaugat martipanul rupt, amestecand cu o lingura ca sa se omogenizeze in compozitie. Apoi am dat vasul afara sa se raceasca bine. 




Am scos aluatul pe planseta infainata, l-am luat la pumni cam 30 de secunde ca sa scot aerul si sa pot intinde o foaie dreptunghiulara destul de mare, cam de 30 x 40 cm. Am intins umplutura de mac, lasand de jur imprejur cam 2 cm de aluat neunsi ca sa pot rula. E suficient sa faceti asta doar in laterale. Am rulat cu atentie, strans, ridicand aluatul, ca sa se formeze un rulou uniform. Am adus capetele si le-am petrecut, ca sa se formeze o coronita. Am impins din centru spre lateral, ca sa largesc spatiul din mijloc sa aiba unde creste. Am pus hartie de copt inmuiata si stoarsa bine intr-o forma rotunda de 26 cm si am pus colacul cu mac. Am acoperit cu folie alimentara si am lasat forma pe masa din bucatarie cu geamul intredeschis pana a doua zi dimineata la crescut. 




PRECIZARE: Fac asta adesea cu unele aluaturi, pregatesc de seara si las la crescut peste noapte. Daca este vara si nu pot lasa afara, pun la frigider sa dospeasca peste noapte sau macar 6-7 ore!

Dimineata era forma plina, aluatul dospit frumos. Am uns cu galbenusul amestecat cu iaurt si am pus in cuptor - neincalzit in prealabil! - la copt la temperatura de 170-175 de grade circa 40-45 de minute. Trebuie sa fie rumena rasucita, coapta peste tot. Daca e nevoie se poate testa cu scobitoarea. Se lasa la racire treptata pe un gratar, cu tot cu hartia de copt eventual.




Se taie numai dupa ce se raceste! Este foarte pufoasa, cu mult mac, un dulce de rasfatat pentru cei amatori de un desert cu aroma de sarbatoare.


Incercati, e un mod foarte bun sa va antrenati pentru cozonaci!

13 comentarii:

  1. foarte bun. Elena nu m-am gandit niciodată sa l las sa dospeasca in frigider. O sa incerc. N-am prea inteles de ce ca e tare greu sa citesc pe telefon.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, mutumesc. Nu stiu ce e cu cititul de pe telefon, o fi de la platforma blogului, de la blogger. Nu pot sa te ajut cu asta, dar sa pui la frigider la dospit si sa vezi diferenta :)

      Ștergere
  2. Foarte bine arata crescut si pufos ,credeti ca pot face si cu nuca? si daca nu am robot ? mai iese asa pufos? tare mult imi place!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, dar pufosenia nu este de la robot, este de la rabdarea cu care astepti sa creasca 6-7 ore. De aceea e bine sa faci manevra asta peste noapte. Se poate si cu nuca, de ce nu? Iese pufos si daca framanti cu mana, dar prin ruperea aluatuui pentru activarea glutenului, nu atat prin forta sau perseverenta. Eu am acest robot de vreo 5 ani, nu e profi ci o copie palida a unuia profi, dar il pun la treaba pentru ca e in bucatarie si trebuie sa faca si el ceva in afara de a fi prezent.

      Ștergere
  3. e interesant si apetisant tare. Iese ca un cozonac cu mac ?Ca baiglu e mai indesat cumva. O sa icnerc si eu dospirea asta la frig, nu mi-as fi inchipuit Mersi mult, sigur o voi incerca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu este ca baigli cu mac, este un aluat mai moale si mai pufos. De aia am spus ca este un bun antrenament pentru cozonaci :)

      Ștergere
  4. Va multumesc mult pt raspuns o sa incerc sa il fac si eu ca tare bine arata, dar va intreb ceva tehnica asta cu ruptul aluatului e cum cred eu, bag mana dedesuptul alatului si pe urma il ridic sus si iar tot asa? Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am raspuns pe FB, sper sa fie de ajutor. O sa incerc sa fac un tutorial video ca de cate ori caut nu gasesc. Mereu ma intreaba cate cineva, dar celor carora le pot arata eu insumi li se pare extrem de usor odata vazuta metoda. De fapt nu e o metoda anume, o poti face cu o bucata de metal sau de plastic folosita la modelarea si taierea aluaturilor - scuze ca nu stiu cum se numeste - sau cu pumnul strans. E ca si cum ai face niste bile, dar pe care le reunesti in masa de aluat. :)))

      Ștergere
  5. Am si eu la mixerul mei carlige o sa le pun si eu la treeaba ,pup.

    RăspundețiȘtergere
  6. O frumusețe ai făcut!!!! Mă abonez și eu la o porție ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata foarte bine, cred ca voi incerca reteta ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaparat! Dospirea asta lenta, cantitatea mai mica de drojdie decat cea normala pentru cantitatea de faina, face diferenta in ceea ce priveste pufosenia. De cand o aplic e fara gres, fie iarna, fie vara!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.