Pages

Pages - Menu

vineri, 9 mai 2014

Vegetarian laksa in varianta mea la Provocarea "Virtual Hug"

Pe langa Pho (supa vietnameza) care are primul loc in inima mea, Laksa este o cucerire recenta. Cum eu la capitolul documentari serioase sunt nepriceputa, mai ales sa sintetizez in cateva cuvinte un preparat atat de colorat, aromat si spectaculos, va recomand sa cititi pe Wikipedia, unde sunt date suficiente informatii incat sa va faceti o idee. Cele mai populare variante sunt cele cu peste, creveti, pui. Variantele vegetariene sau chiar vegane sunt mult mai rare si cred ca apartin altor culturi gastronomice care au adoptat aceasta supa, reinventand-o. La fel ca la curry, cred ca in zonele de origine - Indonezia, Malaiezia, Singapore - in fiecare familie exista o varianta proprie. Simplist vorbind supa asta se prepara pe baza: unei paste aromate, baza, vermicelli sau noddles de orez, supa si lapte de cocos. Pasta eu o prepar in cantitate mai mare, o pun in borcan si o pastrez la frigider pana la epuizare. Baza, v-am zis, eu am ales o varianta vegetariana si a fost alcatuita din naut, ciuperci si frunze de spanac (ce bune erau niste buchetele de Pak Choi!). Noodles de orez, supa de legume din productie proprie si lapte de cocos au completat totul. Desi pare complicat, nu este deloc, mai ales daca preparati pasta inainte. Din orice varianta de pasta nu trebuie sa lipseasca ghimbirul, lemongrass, ceapa, usturoi in principiu. In rest fiecare are varianta lui cu galangal, curry frunze, tamarind, etc. Daca as fi avut niste peste alb, poate fileuri de biban din acela autohton sadea, dar care ramane ferm la fierbere ca ceva creveti mai am in condelator, v-as fi aratat o varianta mai cunoscuta si mai raspandita.
Ei, dupa ce v-am spus toate astea, trimit aceasta postare in cadrul Provocarii "Virtual Hug" ca pe o solie si un gand bun de admiratie catre un om deosebit, Adina Ciocalau, adica Mitinitta, care stiu ca va aprecia preparatul si stradania mea.
Aceasta reteta face parte din:
COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA
Va trebuie:
pentru pasta aromata
50 g ceapa rosie sau echalotte
5 catei de usturoi mai mititei, nu din cei babani
13 g de ghimbir proaspat razuit
10 g de tulpina de lemongrass (numai miezul zemos, coaja o pastrati sa se usuce ca e buna la afumat pui!)
1/2 lingurita de boabe de coriandru
3 linguri ardei gras rosu
2 linguri sos de ardei iute (sau sambal oelek)
4 linguri ulei
25 g frunze de patrunjel verde
2-3 frunze de curry (uscate, ca proaspete de unde?)
1 lingurita sare
1 lingurita condiment garam masala + l/2 lingurita turmeric
1 lingura plina de zahar brun
1 lingurita galangal pudra (proaspat, de unde?)

pentru supa
1 lingura plina  din  pasta aromata de mai sus
400 ml lapte de cocos
750 ml supa de legume
4-5 ciuperci proaspete feliate
1 ardei gras rosu taiat julien
50 g viermicelli de orez (eu am pus unele paste care aratau ca niste spaghete subtiri de data asta)
100 g boabe de naut fierte
o mana de frunze de spanac (dar cel mai bun mergea pak choi)
1 limeta taiata sferturi pentru fiecare din cele 4 portii, dupa gust

La pasta am pus totul in vasul de la mixer si am mixat cu mixerul vertical pana m-am plistisit (vorba vine). De data asta eram mai isteata daca faceam treaba cu blenderul, dar asta e. Nu va speriati ca este mai subtirica, atunci cand mai sta (cel putin 12 ore) e mai buna si ingredientele uscate se hidrateaza bine si capata aspectul unei paste dense.



A doua zi ne apucam de preparat supa. Punem o lingura plina intr-un vas incapator, pus pe flacara la temperatura medie spre mica la inceput ca pasta sa dezvolte aromele din ea.
Se adauga laptele de cocos si se fierbe 2 minute la foc mic, adaugand dupa aceea si 500 ml supa.

In restul de supa fierbinte se pun viermicelli la hidratat pentru 2 minute


Se adauga nautul fiert, ciupercile feliate si ardeiul gras tocat si se lasa sa clocoteasca un minut impreuna.

In boluri se adauga pastele de orez hidratate, frunzele rupte de pak choi, spanac sau macris si se adauga supa fierbinte deasupra.


Ce vedeti deasupra, stelutele de grasime, sunt de la laptele de cocos, care a fost un pic prea dens, desi totusi lapte a fost. Cui i se pare prea mult sau prea gras, fie se se asigura ca laptele de cocos este de o consistenta mai lichida cu mai putine grasime, fie indeparteaza surplusul de grasime inainte de a fi pusa supa in boluri.

Dupa cum ati observat, se serveste cu sferturi de limeta, daca cineva doreste, ca sa scoata in evidenta gustul si aroma supei.

Stiu ca pare greu si de fiecare data spun asta, dar merita sa incercati si veti fi surprinsi de rezultat.

3 comentarii:

  1. Buna dimineata, aveti un blog minunat, ma motiveaza mult in dieta Rina; dar nelamurirea mea este de ce e nepermisa combinatia in zilele de amidonuri, in afara de cantitatea mare de lapte de cocos si zahar brun? mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru aprecieri. Pai, in afara de asta, ar fi combinatia naut - care e la amidonuri - si pastele care sunt la carbohidrati. Este esential sa nu le amesteci.

      Ștergere
  2. Corect, am exclus pastele din vedere, atat de savuroasa era reteta! poate cu niste taitei de orez, atunci! Oricum, va multumesc pentru raspunsul prompt si va urmaresc in continuare! O zi frumoasa sa aveti!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.