Pages

Pages - Menu

miercuri, 23 februarie 2011

Hummus cu fasole rosie aromata

Aceasta reteta mi-a fost inspirata de o propunere culinara facuta pe un blog care mie imi place foarte mult, Le blog piquant. Chef Chilly a facut aceasta propunere aromata dupa o reteta a unei personalitati care imi place si mie foarte mult, chiar daca nu am (inca!) nici o carte de-a sa Yotam Ottolenghi. Deci, in reteta am intervenit si eu putin ajustand cate putin, nealterand cred nimic din original. A fost o surpriza foarte placuta! Si ca sa nu avem vorbe, nu va scuzati cu lipsa de timp pentru asa ceva, parce que... puteti apela la conserve in caz de extrema urgenta. Eu nu fac asta, pentru ca daca ai o oala sub presiune totul este o joaca. Seara pun boabele la inmuiat in apa calda si a doua zi in 30 de minute totul este gata. Deci, way conserve? Sa trecem la treaba si sa lasam controversele si scuzele, pentru ca este ceva extrem de bun.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie pentru 3 portii (De ce 3? Pai pranz si cina pentru mine, iar restul... pentru amatori!) de:
pentru hummus
200 g boabe uscate de naut
3 catei de usturoi facuti pasta
sare, dupa gust
1 lingura ulei de masline
2 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa
1 lingura de pasta de susan (tahini)
2 linguri zeama de la fiert boabele de naut
1 lingurita boia afumata pentru decor

pentru fasole
200 g fasole rosie
2 foi de dafin
sare, piper proaspat macinat
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita rasa de chimen macinat
4 catei de usturoi
1 fir de praz, doar partea alba
crengute proaspete de cimbrisor

Deci, nautul inmuiat si scurs, curatat de cojite, se pune la fiert pentru 20 de minute. Se scurge, pastrand 2-3 linguri de zeama de la fiert, se trece prin jet de apa rece si se lasa la scurs putin.











Cat fierbe nautul, punem si fasolea inmuiata la fiert in apa fara nimic, folosind oala sub presiune. Dupa 5  minute aruncam acea apa si punem alta incalzita, foile de dafin si putina sare si lasam sa fiarba 15-20 de minute. O scoatem si o scurgem bine.









Nautul racorit si scurs se pune intr-un vas cu sare, uleiul, zeama de lamaie, pasta de usturoi, pasta de susan (tahini) si zeama de la fiert. Se mixeaza (eu nu folosesc blenderul la cantitati asa de mici ca pe urma stau si adun la pasta de pe pereti pana ametesc!) cu mixer vertical pana se face o pasta cremoasa.











Se pune din pasta pe farfurii, facand un cosulet, lasand spatiu la mijloc pentru fasole.










Se pune intr-o tigaie uleiul pentru fasole si prazul taiat fasii in diagonala, sare si piper. Se soteaza la foc mic putin, cat sa devina translucid.









Se adauga fasolea, se soteaza impreuna putin la foc mic spre mediu, amestecand usor sau rasturnand continutul cam 1-2 minute. 











Se da deoparte tigaia si se adauga chimenul macinat, usturoiul zdrobit cu latul cutitului si apoi tocat marunt, zeama de lamaie. Se amesteca usor si se lasa 2 minute.










Se pune fasole calda cu grija in cosuletul de hummus, decorand cu crengutele de cimbrisor proaspat peste fasole si cu boia afumata presarata peste hummus. Daca nu aveti in ghiveci plante aromate, ca mine, puneti patrunjel verde tocat, ca se potrivesc de minune.









Este surprinzator de buna combinatia, nu cere paine deloc pentru ca s-ar estompa aromele si este satioasa.










Nu faceti pasul inapoi fara sa incercati, pentru ca o sa va para rau. Nu trebuie sa mancati mult, ci bun! 
Iar fasolea rosie fiarta asa nu are efecte negative si este mai dulce la gust.

7 comentarii:

  1. mmm,divin cred ca e la gust acest amestec!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Saptamana trecuta am facut si eu humus! Pentru prima data (ca multe alte retete). Dar n-am folosit fasole neagra!
    Acum stiu cum trebuie "asezonata"!
    Merci de reteta!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Alison, sunt foarte incantata de cum a iesit si este intr-adevar foarte buna. Stie ce stie Ottolenghi! Sigur o sa mai incerc unele din retetele lui... si poate reusesc sa-mi procur si o carte.

    Marcel, eu fac din cand in cand hummus, pentru ca imi place sa-l asezonez de fiecare data altfel. Dar e prima data cand fac asta si mi-am dat seama de cand am vazut reteta la Chef Chilly pe blog ca va fi cel putin interesant. Din pacate, pentru cine nu-i prea place usturoiul... nu este cea mai buna solutie. Sunt dispusa sa fac o salata de fasole cu mult usturoi, asa de mult mi-a placut chestia asta si chimenul macinat in combinatie. Eu mai pun chimen macinat si in salata de varza murata, pentru ca ajuta la digestie si-i da un gust deosebit, dar asa n-am incercat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Obisnuiam sa merg la magazin sa cumpar humus, dar cred ca o voi incerca si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Humus obişnuim şi noi, ca toţi orientalii...

    RăspundețiȘtergere
  6. Super ideea, Elena. N-am mai asociat hummusul cu fasolea rosie pana acum, dar merita incercat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lumi, eu am incercat la noi o singura data preparat la un fast-food, ca nu aveam altceva ce manca acolo (nu aveau nici o salata!) si nu mi-a placut deloc. Stiam cum este la gust de la o cunostinta araboaica si am fost socata ce gust de creta avea. Asa ca de atunci fac numai in casa, pentru ca nu-mi ia cine stie ce timp si il asezonez dupa inspiratia de moment.

    Vania, un oriental care se respecta ca tine eram sigura ca este familiarizat cu pasta asta de naut. Ar trebui sa-l incerci si in varianta asta de provenienta libaneza.

    Brandusa, merita cu prisosinta. Doar ca mi-a placut atat de mult incat voi mai repeta acesta preparat doar cel mult o data cat sunt la dieta. Partea frumoasa cu dieta asta este ca-mi ofera pretextul sa fac mereu altceva in fiecare zi. Hi,hi,hi.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.