Pages

Pages - Menu

luni, 21 iunie 2010

Salata de vinete cu note exotice



Aceasta salata mi-a fost inspirata de o emisiune tv de acum aproape doi ani. Nici daca ma amenintati cu pistolul nu-mi mai aduc aminte despre care este vorba. Pe vremea aceea imi notam cate ceva, dar nu si sursa, ramanand sa incerc ulterior si sa vad daca-mi place. Am facut-o de atunci de cateva ori si de fiecare data mi-a placut si mai mult. Te surprinde combinatia vinete-portocale, dar daca poti trece peste prima impresie o sa ai o surpriza placuta. 
Cum de curand sotul mi-a cumparat niste vinete (de import, ce pot sa fac!) proaspete, am facut bineinteles salata traditionala de vinete, dar si salata aceasta exotica. Am fost mirata sa vad cat de frumoase au fost vinetele in interior, unde nu aveau decat niste seminte foarte mici si o pulpa alba si pufoasa. 
Aceasta reteta este pentru oricare din primele trei zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
1 vanata frumoasa sau doua mai mici
2 linguri seminte de susan
1 ardei gras galben
1 ardei kapia rosu
1 tulpina de usturoi verde, dar se pot pune si catei zdrobiti
2 cm rizom de ghimbir proaspat ras, doar zeama
sare, piper proaspat macinat
patrunjel verde
2 linguri ulei de masline
1 portocala

Vanata se curata de coaja si se taie felii longitudinale de 0,5 cm grosime. 



Se presoara fiecare felie in parte cu putina sare si se toarna cateva picaturi de ulei pe toata suprafata iar apoi cu aceasta parte se pune pe gratarul incins. Se picura si pe cealalta fata ulei si se mai intorc feliile de cateva ori. Ideea este sa se coaca, nu sa se arda!


Ia uitati ce dolofane au fost vinetele si ce mizerie au facut cand am preparat salata traditionala!

Dupa ce s-au copt toate feliile de vinete se curata cu grija de partile arse, care se iau foarte usor cu muchia unui cutit. Se taie sau se rup fasii si se pun intr-un vas, iar peste ele se pune zeama de la 1/2 de portocala.

Tot pe gratar am pus si ardeii sa se coaca rapid, apoi la aburit intr-un vas acoperit sau intr-o punga. I-am curatat si taiat fasii, de dimensiunea fasiilor de vinete.
Am spalat si tocat patrunjelul. Eu am avut din "gradina" mea de la jardiniera de doua feluri: obisnuit si din cel cret!

Intr-un vas am pus tulpina de usturoi verde taiata felii in diagonala.

Deasupra am pus fasiile de vinete, ardei gras copt, patrunjelul, zeama de ghimbir, coaja de la 1/2 de portocala, sare si piperul macinat.

Semintele de susan se pun intr-o tigaie fara grasime si se prajesc usor, apoi se pun 3/4 peste ingredientele din vas. Se amesteca totul, se potriveste gustul si se mai pune restul de zeama de portocala.


Se aseaza pe farfurie si se presoara restul de seminte de susan. Se poate consuma langa piept de pui la gratar, alta friptura, cartofi copti sau la cuptor. Sau simpla!

Gustul este surprinzator, iar daca portocala este acrisoara este si mai buna. Uleiul de masline folosit la coacerea feliilor de vinete este suficient, nu mai adaugati!

Este zemoasa, aromata, ideala langa o friptura ceva mai nesuculenta. Daca nu o sa incercati, n-o sa stiti de ce o laud eu asa de mult!

18 comentarii:

  1. Arata si suna bestial de apetisant....

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena, mereu ma surprinzi (fffoarte placut, desigur :D) cu salatele astea deosebite.. felicitari!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. waw arata super. am sa o incerc si eu. vreau si eu ceva nou ci vinete! asta ar cam fi pe gustul meu dupa cate am citit deci am sa o incerc curand.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ana Maria, ma bucur ca te-a impresionat. Este altceva, in comparatie cu ce suntem obisnuiti.

    Olgutza, o sa te obisnuiesti cu mine pana la urma. Eu sunt fan salate, de toate felurile. De cele mai multe ori pentru mine reprezinta o masa, fara altceva pe langa ele, asa de mult imi plac.

    Giovanna, ma bucur ca ti se pare tentanta. M-ar bucura mult sa-ti placa. Felicitari pentru toate minunile alea dulci pe care le faci tu! Esti inegalabila prin fantezie, nu numai prin executie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata foarte bine, gustul... nu stiu, cu zeama de portocale, nu am mancat niciodata.
    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bun! si eu sant fan salate!,mersi de reteta am s-o incerc cat de curand.Arata totul frumos si foarte colorat colorat,cum sa nu mananci o astfel de salata?pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. A delicious and unique salad I have never seen before.

    RăspundețiȘtergere
  8. O idee buna si o combinatie inspirata.
    Sigur o fac.
    Multumesc pentru reteta,
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna dimineata, Elena! Retetele tale sunt intotdeauna deosebite. Am facut aseara placinta cu mere "inecata" :). A iesit foarte buna. Multumim

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte aspectuoasa! Felicitari, multumesc pentru reteteta, e ceva inedit!

    RăspundețiȘtergere
  11. marturisesc ca am incercat salata de vinete in fel si chip,cu pasta de susan de exemplu,cu usturoi,dar nu mi-a placut ca se pierde gustul de vanata coapta.am s-o incerc si cu portocale,sper ca zeama de portocale si ghimbirul sa nu-i altereze gustul.

    RăspundețiȘtergere
  12. imediat ce se coc vinetele si ardeii in gradina mea am sa fac negresit aceasta reteta de salata.dupa cum arata e superba...am deja apa in gura...sint pofticioasa..

    RăspundețiȘtergere
  13. ba sigur ca o voi incerca doar sa gasesc ardei gras galben sau rosu si ardei kapia .mie mi se pare un deliciu dar concluzionez dupa ce o voi incerca.pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi place modul tau de a gati si faptul ca te bazezi pe o dieta echilibrata,cred ca toti ar trebuisa-ti urmam exemplul!Cat despre salata,e intr-adevar exotica,cred ca si gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  15. arata de nota 10, numai idei interesante ai draga mea. Pupicei si o seara frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  16. Daniela, sucul de portocala si putina coaja nu altereaza gustul de la vanata. Eu oricum puneam ceva zeama de lamaie in salata, deci putina aciditate merge la vinete.

    Gabriela, imi place sa fie echilibrata si coloristic o salata, dar nu e totul. Gustul este bun si, mai ales, fara sa altereze vinetele.

    Ivy, I'm glad you find it interesting. I am very sorry that I never noted in the cuisine is inspired. I remember the recipe from a TV show doubled in Hungarian and did not get along very well.

    Lia, ma bucur. DE-abia astept impresii.

    Adriana, ma bucur ca ti-a reusit - nici nu era greu! - si ca v-a placut.

    Alexandrina, de-abia astept sa o incerci.

    Pansy, draga mea, nu altereaza cu nimic gustul! Am facut si eu cu tahini - babaganoush se cheama - dar nu am fost foarte incantata. Ce ne potrivim la gusturi!

    Din Gradina mea, o sa-ti placa, mai ales ca vinetele crescute in gradina ta sigur sunt foarte gustoase.

    Sarah, pui ardei de care gasesti. Important este sa-i coci pe flacara, rapid, nu la cuptor sa se inmoaie. Trebui sa ramana crocanti putin.

    Goldie, craita drag, multumesc pentru cuvintele frumoase. Ma straduiesc, dar obisnuintele rele nu se uita usor. Slataica este intr-adevar gustoasa si... nu e picanta deloc de la zeama de ghimbir, asa cum s-ar presupune. Acuma, fiecare poate pune cat vrea sa fie de zemoasa sau de picanta - piper, zeama de ghimbir sau de portocala. Aici, fiecare cu gustul lui. Eu am incercat sa dau niste cantitati echilibrate. Am incercat uneori si cu chilli fulgi, rasniti pe deasupra, dar, desi imi place picant, parca ii schimba gustul.

    RăspundețiȘtergere
  17. excelent! vinetele sunt atat de versatile!

    RăspundețiȘtergere
  18. mmm şi asta arata bine,
    uite aici e o salata de vinete,ardei ,roşii,ceapa toate coapte ,curatzate,tocate,sare ,zeama de la o lamıie şi pofta mare :)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.