Pages

Pages - Menu

miercuri, 10 februarie 2010

Placinta cu branza "inecata"

Aceasta reteta o stiu de multe vreme, dar am ezitat sa o prepar. Ca sa vedeti ca am si o calitate care se transforma in defect uneori! E adevarat, incerc, pe cat posibil, sa limitez dezastrul. In momentul in care de un Revelion - care se anunta semi-ratat - am vazut-o pe nasa mea "improvizand" aceasta placinta, admirand rezultatul, nu m-am mai impotrivit. Ba chiar am descoperit ca este un mod foarte usor de preparare a unei placinte si am facut o varianta cu mere si una cu dovleac - dupa acelasi sistem. 
Dar sa nu mai pierd vremea fara rost si sa va fac cunostinta cu "dumneaei" placinta cu branza dulce "inecata".
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
700 g branza de vaci proaspata
1 pachet de foi de placinta congelate
8 linguri zahar brun
3 oua mari
1 mana de stafide (optional)
vanilie, sub ce forma vreti (la urgenta si zahar vanilinat!)
1 praf sare
100 ml ulei (aproximativ)
putina coaja de limette (optional)
pentru inecat:
250 ml lapte
1 ou
1 lingura zahar brun

Pornim cuptorul, sa fie incins. Intr-un castron punem branza, un praf de sare si coaja de limette.









Fiecare ou se sparge separat, se bate cu un tel mic si se adauga putina esenta de vanilie. Aveti grija, nu exagerati cu vanilia. Se amesteca in branza bine. Asa se procedeaza cu fiecare din cele 3 oua, pe rand.











Se lasa deoparte compozitia de branza. Se aseaza la indemana un vas cu ulei si o pensula pentru bucatarie. Pachetul de foi dezghetat, dar rece, se desface cu grija. Pe o suprafata curata si neteda se aseaza o foaie si se unge cu pensula cu ulei.










Se mai aseaza o foaie, care se unge cu ulei si inca una. Nu se scalda in ulei! Se intinde un sfert din compozitia de branza pe 2/3 din suprafata foilor.











Se presoara ceva stafide rehidratate si se presoara 2 linguri de zahar brun. Se lasa vreo 2 cm de margine, ca sa nu curga din compozitie in tava de copt. 









Se incepe rularea foilor de la capatul cu branza, presand usor si uniform, formand un rulou, avand grija sa presam la capete ca sa nu iasa branza la copt. Se aseaza ruloul in tava de copt unsa cu pensula cu ulei; se unge si ruloul pe deasupra.









Cand s-au umplut cele 4 rulouri dam tava la cuptor, la foc mediu circa 20 minute.
Se bate oul ramas cu 1 lingura de zahar brun si se adauga laptele. Se scoate tava din cuptor si se toarna laptele uniform in tava.










Se da la cuptor pentru inca cel putin 10 minute, sa se rumeneasca deasupra placinta putin.










Se lasa sa se raceasca putin si se taie bucati in formele dorite. Apoi se poate presara cu zahar pudra aromat cu vanile.
Nu va fie teama, nu puneti hartie in tava, nu se lipeste daca este unsa si, daca nu curge compozitie. Deci, trebuie doar sa fiti putin atenti. Doar putin!











Este usor de facut, foarte buna la gust, deci... INCERCATI!














13 comentarii:

  1. Elena, tare buna trebuie sa fie placinta asta. Am mai mancat prajituri si placinte facuta dupa aceiasi metoda si au fost grozave. Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamnelor, este chiar foarte buna! Asa ciuda mi-a fost ca ani de zile m-am ferit de ea doar din incapatanare! Nu-mi imaginam cum poate sa fie. O sa va arat si cu mere sau dovleac.

    RăspundețiȘtergere
  3. Placintuta din asta mincam si eu, dar cind eram acasa pentru ca aveam si brinzica, acuma... am facut o singura data, pentru ca reusisem sa fac singurica brinza, dar dupa aia... n-am mai gasit lapte suficient de gras...
    Buna, buna... acum inghit in sec...

    RăspundețiȘtergere
  4. ce bine arata! e exact pe gustul meu, musai va trebui sa o incerc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daniela, poti sa faci branzica, dar poti folosi si ricotta. Fiind o branza care seamana cu urda de la noi este foarte potrivita pentru asa ceva. Si cred ca ricotta gasesti in Spania.

    Dana, multumesc mult de aprecieri. Imi place blogul tau si mabucur ca ai gasit ceva ce-ti place pe aici. Eu am vazut niste muffins foarte aratoase la tine si o printesa superba care papa din ele. Felicitari pentru printesa si pentru blogul minunat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunata placintica Elena.La noi branza si merele in prajitura au intaietate.Asa ca o voi incerca cu siguranta.O zi buna iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Un mic premiu in aceasta zi de iarna.
    Bonne journée ...

    RăspundețiȘtergere
  8. "Chinezoiaca" mea draga, ce bunatate ai facut tu aici...Seamana foarte mult cu reteta traditionala a placintei dobrogene...Eu am facut ieri placinta cu mere, cu foi de casa. La noi nu se gasesc foi de strudel bune..
    Te rog mult sa vi la cules premii, chiar daca cred ca le ai.. O zi minunata! Cami

    RăspundețiȘtergere
  9. arata tare bine, miroase pana aici a plancinta cu branza ! felicitari :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamnelor ma faceti sa rosesc de atatea cuvinte frumoase! Eu mi-s cam coapta ca sa mai rosesc... Va multumesc de cuvinte frumoase si de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca ai sti cat m-am chinuit sa fac o astfel de placinta. Imi iesea mereu prea uscata si nu stiam de ce, ungeam din ce in ce mai mult foile si nimic :). Am renuntat in cele din urma si am trecut la aluat facut in casa. Acum stiu ce imi lipsea :)!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai si eu multa vreme n-am vrut s-o fac, pentru ca nu puteam pricepe cum de iese ceva bun din laptele ala turnat peste un aluat cu branza! Dar, poti sa fii anti-talent in bucatarie si tot iti reuseste placinta asta. Si se consuma calduta, dar si rece. Iar cea cu mar sau cu dovleac se "inoata" in sirop de miere si apa.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.