duminică, 27 noiembrie 2016

Friptura aromata de strut si doi invitati incantati

Ciudat titlu de postare, nu? De la o vreme nu ma simt inspirata, dar importanta este ideea. Care idee? Pai, de la Adam si Eva incepand sau mai dincoace, am reusit pentru prima data sa nu mai pierd startul la o campanie pe BuzzStore. Multe produse sau obiecte m-au tentat sa le testez, dar, ca un facut aflam prea tarziu de campanie, de parca cei de la reteaua de socializare complotau ca eu sa nu aflu :) In fine, de data asta totul a decurs aproape perfect pana am ajuns in posesia kit-ului si - ta, daaaaa - am intrat in campania "Gourmet de strut - gustul rafinat al calitatii". Comunitatea BuzzStore e una tare interesanta, in care testele facute sunt publicate, comparate si promovate. M-a tentat ideea sa aflu mai multe despre carnea de strut, puteam sa caut pe google, dar asa am aflat mult mai multe si am incercat cateva variante eu insumi, testand si gustul altor persoane. 
Din brosura celor de la www.GourmetdeStrut.ro am aflat faptul ca: este o carne cu un continut scazut de colagen, ceea ce o face foarte usor digerabila, iar valorile sale nutritionale o recomanda pentru:

-diabetici si hipertensivi datorita consumului scazut de sodiu dar bogata in acizi grasi Omega 3, 6 si 9;
-anemici datorita continutului ridicat de fier;
-copii si femei insarcinate, tot datorita nivelului ridicat de fier si a indicilor de calciu, magneziu si fosfor;
-persoane care doresc sa scada in greutate, datorita continutului scazut de grasimi si crescut de carnitina - o proteina responsabila pentru metabolizarea intracelulara a grasimii;
-beneficii - per 85 g carne: 97 calorii, 22 proteine, 2 grasimi, 58 colesterol

Mai simplu spus, este o carne rosie, dar are calitatile carnii de curcan.

Am facut mai multe teste pentru ca in acel kit erau niste burgeri deja modelati si condimentati, steak - deci care se preta foarte bine la fripturi si carne cuburi pretabila la gulyas, frigarui etc. 
Ca sa obtin un feedback concludent am testat burgerii impreuna cu prietena mea, Dana, care a scris aici cum a decurs actiunea, dar si pe Facebook. Mie imi place carnea de la burgeri un pic mai condimentata si daca am fi avut timp i-am fi destructuat si i-am fi refacut la loc dar au fost buni, zemosi si o alternativa interesanta.

A urmat ce vreau sa va arat acum, friptura la gratar cu garnitura de legume. De data asta am zis sa testez si gusturile barbatilor, deci sotul si nepotul meu au fost cei care a beneficiat de test. La fel ca in cazul prietenei mele cei care au testat au preferat sa nu apara in poze plus ca cei doi barbati nu au conturi pe retetele de socializare - ce pot sa fac daca doar ei au avut timp sa participe la test? :)))

Gata vorbaria, urmeaza reteta!

Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Aveti nevoie de 

- circa 600 g carne de strut steack Gourmet de strut

 pentru marinat: 
-250 ml vin rosu demisec
-50 ml ulei de masline
-piper negru proaspat macinat
-fulgi de chili proaspat macinati
-2-3 frunze de lemongrass tocate
-1 lingura cu miere
-1/2 lingurita cimbrisor uscat
2 catei de usturoi tocati
2 linguri sos de soya dark

pentru garnitura:
-morcovi taiati oblic in felii potrivite sau cum va plac (eu le-am fiert vreo 5 minute la abur)
-ardei gras rosu taiat felii mai mari
-pastarnac taiat oblic in felii si tratat la fel ca morcovii
-ciuperci taiate felii mai groase
-un dovlecel (zuchini) taiat rondele
-cateva felii dintr-un bulb de fenel
-sare, pier proaspat macinat
-o lingura cu ulei de masline

sare de mare cu telina pentru gust la friptura, la final

Deci, bucatile de carne, scoase din punga vidata, spalate si tamponate pentru a se zvanta putin

Am preparat marinada pentru carne, punand toate elementele intr-un castron pentru omogenizare

Am pun carnea intr-o punga mai mare, am turnat amestecul pentru marinat, am strans la gura si am zbuciumat bine totul, apoi am lasat circa 3 ore la odihna sa se patrunda carnea de arome, gusturi si sa se marineze

Cat s-a marinat carnea, am preparat legumele pentru garnitura, le-am condimentat cu sare si piper proaspat macinat si le-am stropit cu ulei de masline. Apoi, cu 20 de minute inainte de a prepara friptura le-am pus pe hartie de copt si le-m copt in cuptorul incins, atat cat sa ramana usor crocante, ca asa ne plac


Am scos pe un gratar carnea si am lasat sa se scurga lichidul, apoi am pus-o pe grill-ul incins, lasand-o pe fiecare parte nu mai mult de 4-5 minute la foc mediu. Precizare: bucatile erau foarte bine fasonate pentru friptura, parca ar fi fost niste piepti de pui mai mari, toate cam de aceeasi grosime - 4-5 cm.

Cand au fost gata, le-am scos pe suprafata de lemn, le-am dat gust cu sarea aceea aromata cu telina si am acoperit, lasand cam 5 minute sa se odihneasca


Cand au fost legumele gata, am taiat felii friptura, am pus feliile pe un platou si cu 2-3 ramurele de cimbrisor proaspat din ghiveci 


Legumele pe un alt platou cu un relish preparat dupa o reteta a unei prietene 

Le-am pus apoi pe masa la invitatii mei


Dupa un pranz savurat, vorbit si dezbatut, cam asta a fost rezultatul

Deci: le-a placut mult modalitatea de preparare si combinatia, carnea frageda si aromata, facuta medium rare, ca asa ne place!

Daca, dar numai daca, va place friptura mai facuta, e bine sa o lasati mai mult timp la grill pe fiecare parte! Ideea este ca mie mi se pare ca se pierde din fragezime si gust, dar este alegerea voastra!

Concluzia finala: Se face usor, este frageda si gustoasa, deci nu au existat indoieli privind carnea de strut. Nepotul chiar a fost interesat de calitatile carnii si a faptului ca nu are colesterol decat foarte putin si ca e mai buna la gust decat carnea de curcan! Singurul inconvenient gasit, dupa o scurta documentare, este pretul mai ridicat al acestui tip de carne, dar nici strutul nu creste in fiecare gospodarie din Romania, deci trage fiecare ce concluzie vrea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails