sâmbătă, 10 octombrie 2015

Tort Helene


Mda, tortul aniversar, despre el e vorba. Cand am deschis fereastra aplicatiei tot nu stiam cum o sa scriu postarea asta. Vreau sa fiu concisa, dar e greu, sunt cu mintea plina de amintiri. Reteta asta este in familie de peste 50 de ani si cea careia i se datoreaza nu mai e de multa vreme printre noi. Va imaginati cum bateam bezeaua cu tel si frisca la fel si stateau toate perfecte? Ei, asta da indemanare! Multa vreme matusa mea, care intamplator se numea tot Elena, nu a vrut sa-mi spuna reteta. Invariabil zicea: Vrei, iti fac eu! Era o reteta invatata de ea la un curs special, iar forma de tort detasabila - atat de comuna astazi! - era facuta pe comanda dupa una a profesoarei ei adusa din Franta. Prin 1984-1985 eram secretara la un curs postuniversitar si am rugat cu cerul si pamantul pe un cursant sa-mi faca o forma din asta. Inginer de meserie, nu pricepea o iota din explicatiile mele cum ar trebui sa arate "minunea", pana cand i-am aratat-o pe cea imprumutata de la matusa mea. Cand a aparut cu cele doua, una pentru mine, una pentru colega mea, am crezut in sfarsit ca joc in alta liga privind bucatareala. Ideea e ca in privinta torturilor stiu retetele a catorva care sunt extrem de bune ca si ingrediente si deosebite ca tehnologie de preparare, dar am doua maini stangi privind decorarea. Multa vreme m-am ambitionat si am zis ca simtul meu artistic este suficient. Ei, nu e! Trebuie indemanare, rabdare etc. Eu, n-am si gata! Tortul asta este special prin diferentele de texturi, de arome, dar daca sunteti talentati veti face mai mult ca sigur din el ceva cu mult mai aratos decat sunt eu in stare. Pana si avelinele din frisca nu-mi reusesc asa cum le facea matusa mea cu un pos din ala comun. Cum spun de fiecare data cand e vorba de dulciuri, le puteti consuma la Dieta Rina, cu moderatie in ziua de Carbohidrati. Daca sunteti niste pofticiosi si va stiti ca nu sunteti capabili sa mancati doar o feliuta, mai bine nu incercati. Sincer!

Aceasta reteta poate fi pentru ziua de Carbohidrati(cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
 Pentru o forma de 22 de cm va trebuie:

pentru primul blat:
3 oua medii
75 g zahar
75 g faina
un praf mic de sare

de pus peste blat
3-4 linguri plin de gem de caise
3-4 linguri de miez de nuca zdrobit

pentru a doilea "blat"
5 albusuri (aproximativ 100 g)
300 g zahar
300 ml cafea concentrata si bine strecurata (din mai multe tipuri de cafea)
gheata, pentru a raci recipientul in care se face bezeaua

pentru acoperit tortul si decor
600 ml smantana de frisca
50 g zahar si 1 lingura cu apa pentru caramelul de decor

Mai aveti nevoie de putin unt pentru uns forma si hartie de copt

Deci, pentru primul blat batem albusurile spuma cu praful de sare, apoi cu zaharul, adaugam dupa aceea galbenusurile unul cate unul, impreuna cu faina si amestecam cu ajutorul unei palete de jos on sus. Asta este tot. 


Forma o tapetam pe fund cu hartie de copt decupata si ungem cu unt peste hartie si pe margini. Puntem compozitia si coacem in cuptor preincalzit la 175 de grade circa 15 minute pana se desprinde usor blatul de forma. Se scoate si se lasa la racit. Nu coaceti mai mult pentru ca va mai fi copt inca o data!



Facem din cafeaua concentrata, foarte bine strecurata, si zahar un sirop legat ca de dulceata, adica sa glazureze lingura, nu sa fie foarte dens. Ca un punct de reper, cantitea pusa in vas sa fiarba trebuie sa scada la jumatate.



Vasul in care vom bate bezeaua il tapetam cu 2-3 fasii de cuburi de gheata din cele in folie si le legam ca sa tina rece pe parcursul operatiunii. Nu va mai zic ce faceam inainte cand toata operatiunea se facea cu un tel si cu vase puse in alte vase cu gheata, etc.

Apoi punem albusurile pentru al doilea blat in bol si le batem ca pentru bezea. Adaugam in timp ce se mixeaza, fara a opri mixerul delor ca sa nu se coaguleze albusurile, sirop FIERBINTE cu o lingura de jur imprejur pana se incorporeaza tot siropul si bezeaua devine cafenie si pufoasa.



Se pune in forma, blatul anterior, invers, se scoate hartia, se unge cu gemul de caise si se presoara nuca. Se unge cu unt forma pana sus pe margini si marginea putin. Se toarna bezeaua care trebuie sa fie plina pana la nivelul maxim. (Daca din varii mative albususurile au fost un pic mai mari, o sa va ramana putina bezea, dar nu-i bai ca se poate coace separat intr-un vas tapetat cu hartie de copt si se poate consuma cu fructe sau cu ce vreti voi)



Se pune din nou forma la copt in cuptor preincalzit la 175 de grade pentru circa 30 de minute, pana se coace si devine usor ferma bezeaua. Un semn este ca se ridica vertical depasind cu 2-3 cm marginile dar troneaza victorioasa fara sa curga! Se scoate forma si se lasa la racit de obicei de pe o zi pe alta, la frigider. 

Din zahar si cu apa faceti un caramel si il intindeti pe foaie de copt unsa cu ulei si apoi intins pana se raceste cu dosul lingurii, ca sa va iasa un decor ca de sticla colorata. 

Se scoate si se tapeteaza tot tortul cu frisca batuta - dar atentie, neindulcita! Tortul se decoreaza cu aveline de frisca si cu acest caramel. Restul tine de imaginatia si talentul vostru!

Iata si sectiunea ca sa vedeti mai bine texturile.

Sa aveti pofta!

PS Sper undeva in sufletul meu ca matusa mea vede de unde este si se bucura ca am transmis mai departe aceasta reteta si ca ideea ei nu se va pierde in neant!

6 comentarii:

  1. Elena asta-i un fel de bezea italieneasca, daca amestecul de cafea ajunge la 117-118*C, cand bolboroseste si il torni in fir continu nu trebuie sa te chinui cu gheata.E drept ca siropul trebuie sa fie in proportie de 333g zahar 100 g apa sau lichid, adica 3 la 1 la bezeaua italieneasca.Teorie stiu, practic n-am incercat.:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat fara gheata si se coaguleaza si se branzeste albusul (de cand am mixerul asta smecher), asa ca nu mai fac asta. Gheata nu e un capat de tara si stau foliile prinse cu elastic foarte bine. Ia sa-l incerci, ca nu e nimic complicat, doar ideea este originala cu adevarat!

      Ștergere
  2. Wow , sigur este minunat. Cand oi avea curaj si o ocazie speciala il fac .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-l incerci pentru ca, asa cum spuneam si Getutei, nu e nimic greu sau complicat, e doar deosebit ca idee!

      Ștergere
  3. Mi-a placut povestea,dar si tortul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc! Poate il testati? M-ar bucura sa stiu ca-l incercati, sa am un feedback si sa raspund acolo unde sunt nelamuriri, daca sunt.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails