vineri, 11 septembrie 2015

Saramura de pui


Mda, saramura! De obicei cand te gandesti la saramura imediat iti vine in minte pestele. Eu pescar fiind, am dom'le o sensibilitate si daca este un oscior cat de mic intr-o bucata de peste din farfuria mea ala mi se opreste mie in gat. Asta, e! De aceea prefer pestii care au doar schelet simplu si nu au carnea plina de spini mici si afurisiti cu gatul meu. Dar, partea frumoasa este ca fac saramura de peste si se pare ca este foarte apreciata, doar ca eu nu mananc din ea. Bine, retinerea vine si de la faptul ca in general consum putina sare... Deci, intro-ul asta lung si alambicat vrea sa explice de ce am ezitat atata timp sa fac saramura de pui. De mancat am mai facut-o, dar preparata de altii. De data asta, pe grupul meu, de suflet deja, de pe FB unde ne amuzam, discutam idei si retete a postat una din doamne  - Alina Boboc - o astfel de reteta si nu am mai rezistat tentatiei de a aplica informatiile primite si sa fac si eu. Cum este o reteta care se potriveste dietei, am zis sa va las si imagini pas cu pas cum am facut eu.

Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie, in proportii aproximative de:

600 g pulpe de pui dezosate
sare, piper proaspat macinat
1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa
4-5 ardei kapia rosii medii
1 ceapa rosie mai mare
1 ceapa galbena mai mare
4 rosii medii spre mari
2 linguri patrunjel verde tocat
2-3 catei de usturoi
1 lingura rasa de sare grunjoasa de muraturi
600 ml apa
1 ardei iute - optional

Pulpe de pui pentru ca sunt mai gustoase decat pieptul de pui, mai ales la gratar. Deci, am pus pulpele dezosate si fara piele cu sare, piper si zeama de lamaie la marinat pentru o ora intr-un vas acoperit la rece.

Am pregatit gratarul - eu nu am unde sa fac gratar cu carbuni, asa ca a fost unul grill pus pe aragaz - infierbantandu-l si am pus rondele de ceapa sa se coaca. Am avut grija sa le intorc, sa nu se arda si le-am facut pe rand pe toate, apoi le-am taiat in jumatate.


Am pus apoi carnea pe gratarul fierbinte la copt, pe ambele parti pana este rumena, dar sa ramana totusi zemoasa, nu sa se transforme in talpa de pantofi. Ideea e cu puiul ca nu trebuie sa curga zeama rosiatica din carne la taiere, dar sa ramana zemoasa.



Am copt ardeii separat pe o tabla de inox pe care o folosesc, dar daca nu aveti asa ceva, ii puteti face si pe ei la grill, dar inaintea carnii. I-am pus acoperiti sa se inmoaie si i-am curatat de cotoare si seminte, apoi i-am taiat in fasii, ca asa mi-a venit pe moment. ii puteti taia cum va place.


Apoi am copt rosiile pe toate partile si le-am curatat de coaja si le-am tocat marunt.


Am zdrobit cu muchia cutitului cateii de usturoi si apoi i-am tocat grosier.

Intr-un bol incapator am pus carnea taiata fasii, ardeii, rosiile, usturoiul si o parte din patrunjelul tocat. Apoi am turnat saramura fierbinte facuta din apa si sare. Am acoperit si am lasat asa ca sa capete gust, dar dupa 10 minute am amestecat totul cu o paleta si am mai asteptat inca 10 minute.


Cam asta este tot ce am facut eu. Alte arome nu am pus, ca sa se simta patrunjelul verde, din care am si oprit pentru presarat pe fiecare portie.

Unii - recte eu - au simtit nevoia si de ardei iute! Altii, nu. Depinde de gustul fiecaruia. 

Am pus reteta mai mult ca sa conving si pe altii ca mine care ezita sa faca acest preparat ca merita incercat si adaptat dupa gust.

2 comentarii:

  1. Elena, stii ca eu sunt mai mult cu saramura de peste, fiindca m-a binecuvantat Dumnezeu cu un pescar norocos, :) dar fac si saramura de pui cu acelasi drag, asa ca stiu cat e de gustoasa! Saramura ta mi-a amintit ca nu am mai facut demult asa ceva, asa ca, vei vedea ca o prestez si eu curand, fiindca imi vine baiatul in weekendul viitor si el nu se da in vant dupa peste, asa ca o sa fac saramura diversificata. Arata fantastitc saramura ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Gela draga! Nici eu, desi sunt pescar, nu ma omor dupa cea de peste, poate daca ar fi facuta cu pana de somn :)))) Te pup cu mare drag ca tare dor imi era de tine!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails