duminică, 30 august 2015

Dulceata de ardei iuti cu ceapa

Despre dulceata asta nu sunt chiar asa de multe de spus, doar ca-mi place ca garnitura. Stiu, la dieta nu am voie langa carne, de aceea o sa si specific asta, dar sunt si eu om si mai am pofte! Am descoperit-o ceva mai recent - adica nu e de pe vremea cu noua ocale, da? Intai am descoperit chutney si dupa aia dulceata asta. Cand am dat nas in nas cu bucataria indiana si aromele ei si am mers pe acest fir multa vreme, ba chiar m-am indragostit de unele condimente si combinatii, am descoperit ca-mi place chutney. Ba chiar am facut de ceapa rosie si fac macar de doua-trei ori de pofta la cate ceva. Dulceata asta a venit in urma unor schimburi de pareri si am zis sa incerc. Am incercat, mi-a placut, am facut in mai multe feluri, dar asta a ramas preferata mea. Cum am avut o scurta agapa virtuala cu niste prieteni din mediul online si Mihaela ne-a adus aminte de dulceata de ardei iuti, ne-am decis ca in weekend-ul asta sa facem fiecare si sa ne postam realizarile. Zis si facut, deci sa trecem la explicatii.

COMBINATII NEPERMISE LA DIETA RINA (Ca garnitura mai ales langa friptura, nu, poate doar simpla pe o feliuta de paine in ziua de Carbohidrati, dar nu recomand!)
Va trebuie pentru 3 borcanele de 320 ml:
150 g ceapa tocata (o sa vedeti cum)
500 g ardei kapia rosii sau gogosari rosii
180 g ardei iuti rosii, curatati de cotoare si seminte daca sunt foarte iuti (si au fost!)
200 ml otet de zmeura (am pus eu, nu e musai, puneti toata cantitatea de un singur fel!)
300 ml otet de 9 grade 
500 g zahar brun
3-4 frunze de lemongrass - facultativ

Ardeii kapia (au fost si vreo 2 gogosari, dra nu conteaza) si cei iuti curatati. Daca ii gustati pe cei iuti si nu vi se pare ca va ia foc gura, mariti cantitatea si pana la 250 g, in functie de gustul vostru!


Ceapa tocata am pus-o in otetul de zmeura sa dea cateva clocote, cam vreo 2-3 minute.


Am scurs otetul si l-am adaugat intr-un vas impreuna cu cel de 9 grade si zaharul brun si l-am pus la fiert pentru vreo 20 de minute ca sa se lege putin ca orice sirop.


Am mutat intr-un vas mai mare - ca de la bere am constatat ca nu-mi incap si ardeii la fiert - si am adaugat ardeii toti tocati cubulete cam de 5 mm - nu i-am masurat cu sublerul! Apoi am adaugat si ceapa in sirop si am fiert la foc mediu cam 30 de minute. 



Am adaugat si frunzele de lemongrass si am mai fiert cam 10 minute. Siropul ca sa nu-l scapati prea dens, pentru ca fierbinte nu prea o sa va dati seama, aveti doua optiuni: 1 - puneti o picatura de pe lingura intr-un pahar cu apa rece si daca nu se dizolva imediat ci se disperseaza mai greu in apa si se duce spre fundul paharului, este gata de fiert. 2 - puneti 2-3 picaturi pe o farfurioara la rece si daca raman pe farfurie si nu se preling, este gata. Eu, sincer, m-am uitat cum se glazureaza lingura si am zis, stop!


Acuma e momentul - daca atunci cand ati curatat ardei iuti nu ati facut-o - pentru un pahar de bere rece (o limonada, ce stiu eu ce preferinte aveti!), cat se odihneste nitel dulceata luata de pe foc. 

Se pune in borcane curate, se sterg borcanele bine la gura si se pun capacele. Borcanele se lasa 10-15 minute pe capac, ca sa se etanseizeze de la garnitura, se intorc, se acopera si se lasa sa se raceasca treptat intr-un loc racoros.


Cam asa arata, este dulce-acrisoara si picanta in acelasi timp - dupa sablonul "curcubeu pe cerul gurii". Se disperseaza in timp gustul si aroma si este ideala langa o friptura la gratar sau langa friptura de vanat la cuptor.

Cineva mi-a sugerat sa fie savurata simpla pe o feliuta de paine. Nu zic ca nu ar merge, dar parca are mai multa savoare carnea insotita de dulceata asta - care nu are aroma de sos oricat ar parea de ciudat.

Sa aveti pofta si curiozitate de a o incerca!

PRECIZARI: Daca va stiti alergici, folositi manusi la curatarea ardeilor iuti (eu nu am folosit, i-am curata sub jet de apa)! Pentru ca sunt vapori de la otet si de la ardeii iuti, este absolut necesara prepararea dulcetii in spatiu deschis sau cu geamul larg deschis, dupa caz. Incercati sa nu fiti tentati de a o lasa mai mult la fiert pentru ca se va transforma in caramel in momentul racirii!

4 comentarii:

  1. Infinit mai elaborata decat a noastra dar cred ca delicioasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, mai elaborata pentru ca asa m-a apucat prima data si mi-a placut. Imi propusesem sa o repet dupa reteta ta, dar m-a luat valul :)))) Pana anul trecut nu puneam nici lemongras, dar de cand am in ghiveci mai folosesc frunzele la aromat diverse asa mai discret.

      Ștergere
  2. Foarte interesanta reteta ! Parca am chef sa incerc si eu sa o prepar acum ca am citit-o ! Asa ca un soi de incercare, ca eu nu stiu sa gatesc ! Insa imi place ca e explicat asa clar, asa ca pot sa indraznesc ! Plus chiar mi-ar placea sa o gust langa o bucatica de carne. Mie nu imi plac sosurile, insa jeleuri si piftii, deci teoretic si chutney si dulceata suport mai bine ! Daca nu sunt excesiv de dulci, ca mie nu-mi plac dulciurile asa de mult, si daca e vorba de desert care va fi obligatoriu dulce chiar prefer deserturile cat mai fade, asa gen biscuiti, eventual sfaramiciosi, gen corabioare, si gata ! (Sau, fac o paranteza, prajitura cu zmeura dintr-un articol conex mi se pare parca indeajuns de fada si asa ceva chiar as gusta, desi desigur e poate doar o iluzie cauzata de fotografie ! Precizez ca nu folosesc cuvatul "fad" cu conotatie negativa, ci chiar ceva interesant pt mine asa dpdv culinar, chiar sunt obisnuit probabil cu o mancare destul de monotona de cand eram mic in anii 80 cand nu se prea gaseau asa diverse chestii, cel putin nu in sectorul 2 Bucuresti, si eu chiar asa m-am obisnuit, "ca la mama acasa", si nu ma consider absolut de loc deprivat, ci chiar dimpotriva, pt ca in mod real mie nu mi-a lipsit mancarea, insa doar ca nu era asa de super bogat condimentata, nu continea ff multe grasimi bogate, era asa mai gen ce se mai gasea pe la alimentara , si chiar si acuma chiar asa imi place sa fie totul cat mai fad ! Desi desigur mai gust diverse chestii mai bogate si mai condimentate din cand in cand, dar mai mult ca ocazie, nu asa sa caut eu expres sa am chestii super speciale colorate, bogat si variat condimentate chiar in fiecare zi). Insa aceasta dulceata care contine si ceapa plus dulcele mai fad-legumicol al ardeilor capia, plus ardeiul iute, (care precis nu va fi ff iute aici unde il gasesc eu), chiar pare ff interesanta pt a fi chiar tentanta pt mine, atat ca sa incerc sa o fac cat si ca sa o gust !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eugen, inteleg ce spui cu mancarea cu care te-ai obisnuit in anii aceia. Eu insa am avut mereu limbrici - cum zicea mama - si tot timpul am incercat gusturi noi. Nu inseamna ca toate mi-au placut, dar am testat, adaptat, folosit cam tot ce am aflat si gasit. O prietena e vinovata care prin anii '80 si ceva m-a dus sa mananc la NanJing mancare chinezeasca. De aici a pornit si m-a luat valul cum ziceam si dupa revolutie am tot cautat diverse ca sa aflu mai multe. La inceput a fost mai greu, dar pe masura de internetul s-a dezvoltat a fost mai simplu de luat legatura cu diverse persoane, iar apoi a contribuit si aparitia modei asteia cu produsele naturiste si arome exotice si aparitia magazinelor care au inceput sa aduca diverse lucruri total necunoscute. Bine, a adus si lintea si nautul - mancarea saracilor in copilaria mea - la preturi de dumping! Cat despre dulciurile "fade", unele imi plac, dar unele sunt rezultatul unor nevoi. La reteta de dulce de care vorbesti, este asa pentru ca e faina fara gluten, fara lapte (lactoza) ca asa sunt unele situatii, dar este ciudat ca are un gust excelent si cred ca ti-ar placea. Incearca dulceata asta ca o sa ai o surpriza tare placuta!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails