marți, 6 mai 2014

Cornuri pufoase cu marar





Vreau sa va spun ca reteta aceasta a fost dragoste la prima vedere pentru mine. Imi plac mai mult produsele de patiserie care nu sunt dulci. Deci orice presupune putina pricepere, descoperire de tehnici noi, combinatii, arome inedite, imi incita curiozitatea nativa. De pe acest blog am incercat destul de multe retete si mai am foarte multe in lista scurta pe care vreau sa le incerc in viitor si nu toate presupun aluaturi. Dar, pentru cei care nu  cunosc, Cahide are un blog cu muuulte lucruri interesante si are unele creatii de adevarat maestru patiser cu care nu te poti intrece. Chiar de nu-mi ies la fel de frumos executate, sunt intotdeauna foarte gustoase. La aceasta reteta am facut cateva mici adaptari de cantitati dar si de proces tehnologic. Deci, de veti avea curaj sau placere sa incercati, nu veti fi dezamagiti, garantat! 

Thanks a lot, Cahide! Sau mai bine zis: Çok teşekkürler, Cahide!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Aveti nevoie de:

pentru aluat
1 ou
1 cup lapte
1/2 cup ulei
25 g unt moale
15 g drojdie proaspata
25 g zahar
8 g sare
4-5 linguri marar verde tocat
100 g cas proaspat usor sarat (trebuie sa fie o branza grasa, nu dietetica si cremoasa la faramitare gen Feta, dar nu ricotta)
3,5-4 cup faina alba

pentru umplutura, dar pot fi goale
50-75 g cascaval, Feta (eu am pus tot cas din acela usor sarat)

pentru deasupra
1 galbenus
1 lingurita lapte
mieji cruzi de floarea soarelui

Aluatul se face foarte simplu, punand oul, lichidele, laptele sa fie usor de tot caldut, sarea, zaharul, drojdia faramitata, untul moale si se amesteca cu un tel foarte putin, cat sa se emulsioneze grasimile. 





Se adauga branza faramitata cu o furculita si am pus special o imagine ca sa vedeti despre ce aspect si consistenta cremoasa e vorba. A, uitasem, si mararul verde tocat, dupa placere si gust. Banuiesc ca merge si cu patrunjel dar trebuie sa fie tocat mai marunt, hasmatui, poate si leustean, leurda. Nu pot sa-mi dau seama ca nu am incercat, mi-au placut cu marar.


Apoi se adauga faina cate putin, amestecand cu o lingura pentru omogenizare si la final cu mana ca sa rezulte un aluat molcut. Nu va fie teama ca e asa, de aia se pune faina cate putin, ca nu trebuie sa fie vartos, altfel cornurile nu vor fi pufoase. Acuma, depinde de cat de buna e drojdia, ca puteti pune si 10 g in loc de 15.


Se lasa la dospit in cuptorul de la aragaz (neincalzit!) sau in cel de microunde circa 4 ore. Nu lasati mai mult, ca nu e nevoie. Apoi se scoate pe planseta, se scoate aerul framantandu-l extrem de putin, doar cat sa-l intindeti frumos. Acuma, daca vreti niste cornuri mai micute, cum am facut eu, am impartit aluatul in trei, dar daca le vreti ceva mai mari impartiti numai in doua. Intindeti niste discuri de cam 5-7 mm grosime.

Apoi taiati cu un cutit in 8 (intai in 2, apoi in 4 si apoi in 8 ca sa va iasa egale). Se face o taietura la mijlocul fiecarui triunghi cam de 1,5-2 cm si se intorc colturile spre exterior. Eu le-am facut umplute, asa ca am pus un baton de branza de 1X2 cm, dar depinde de cat de mari sunt cornurile. Apoi am rulat de la baza, tragand usor de aluat spre mine si de colturi in lateral. Din cauza taieturii aceleia micute, nu va iesi umplutura si se vor curba cornurile.


Se pun cornurile in tava pe hartie de copt sau folie de silicon speciala pentru copt, lasand un pic de distanta intre cornuri. Se ung cu galbenusul batut cu laptele si se presoara mieji.

Tava se pune imediat in cuptorul neincalzit (deci rece), se coc la maxim 180 de grade, eventual cu o tava suplimentara dedesubt daca aveti cuptor cu gaz care face figuri, ca sa nu se arda dedesubt. Cand sunt usor rumene deasupra (circa 30 de minute) si daca le atingeti se simte ca s-a facut o pojghita usor crocanta sunt gata.



Sunt foarte bune si foarte pufoase. Nu exagerati cu sarea. Daca puneti o branza mai sarata, dar care nu ramane grunjoasa la faramitare, nu mai adaugati sare in aluat!

Delicioase si reci, adica a doua zi vreau sa zic. Am oprit unul special ca sa vad cum se comporta!

Si cat sunt de pufoase

Ei, ce parere aveti, veti incerca?

7 comentarii:

  1. Asteptam cu interes reteta, si multumesc ca ai scris-o aici.
    Sa ai o zi excelenta. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna , Ce cornuri bune ai !
    Te invit la mine pe blog sa participi la "Campanie de sarbatoare".
    http://liligospodini.blogspot.ro/2014/05/campanie-de-sarbatoare.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar pufoase cornurile tale si ce bune trebuie sa fie! O combinatie care imi place!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata absolut minunat! Va rog sa imi spuneti cate cornuri va ies din cantitatea mentionata? Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde foarte mult de cat de mari vrei sa le faci. Am spus ca daca acea canditate se imparte in 2, se intind doua foi si care se taie in 8 triunghiuri fiecare - logic sunt 16 cornuri. Daca aluatul de imparte in 3, se intind 3 foi si se decupeaza 8 triunghiuri din fiecare, atunci sunt 24 de cornuri.

      Ștergere
  5. Multumesc pentru aprecieri tuturor, am fost un pic haihui si nu am putut raspunde.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails