marți, 18 februarie 2014

Placinta cu foi yufka cu umplutura de praz si camembert


Normal ca nu este ideea mea! Meryem, care in sfarsit s-a lasat convinsa de noi toti si de juniorul ei, si-a facut blog. Aveti putintica rabdare sa aiba timp sa transcrie o multime de retete. Pana atunci o gasiti aici, unde la fotografiile preparatelor veti gasi si explicatii. Varianta asta am facut-o pentru o intalneala speciala. Se pare ca le-a placut doamnelor care sunt mult mai talentate la bucatarit decat mine sau doar au fost politicoase. Mie insa mi-a placut ideea tare mult si cum mai aveam foi si camembert am trecut la achizitionarea prazului. Pana si combinatia asta nu-mi apartine. La o doamna tare talentata, Licuta, este reteta unui quiche grozav in care, pe langa alte ingrediente a combinat prazul cu brie. Atunci mi-am zis ca merita sa incerc cu niste camembert pe care il primisem si nu ma invrednicisem sa-l folosesc. Ei, si asa placinta asta s-ar putea spune ca e si ea povestea unei intalniri, dintre Franta si Turcia.
Aceasta reteta este pentrru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1 pachet cu 3 foi Yufka (pachetele care se gasesc la noi in medie au 3 sau 5 foi mari)
 pentru umplutura
700-750 g praz
sare, piper proaspat macinat
2 linguri ulei de masline
200 g camembert

pentru umezit foile
150 ml lapte
75 ml ulei

pentru uns placinta deasupra
1 galbenus
2 linguri pline de iaurt
1 lingurita seminte de nigella (negrilica) sau daca nu aveti de susan negru

Deci, intai facem prazul pentru umplutura. Il curatam, spalam bine, scurgem si taiem bucatetele cam de un centimetru. Punem totul intr-o tigaie cu uleiul de masline, sarea si piperul, la foc mic, acoperit cu capac sa se inmoaie prazul. Trebuie sa ramana al dente, stiti voi. 

Cat se raceste, amestecam laptele cu uleiul cu o furculita si cu amestecul asta o sa umezim foile. Adica acestea, ultimele cumparate au fost cele mai bune, se vedea ca sunt mai proaspete, mai maleabile si mai subtirele un pic. 

Am desfacut pachetul care are niste foi rotunde mari. Chiar prea mari pentru masa mea din bucatarie, deci atentie, sa aveti o suprafata suficient de mare ca sa va desfasurati. Chiar daca eu le tai in doua, tot trebuie desfacute cu grija din pachet si acoperite cele care stau in asteptare cu prosop sa nu se usuce.

Si asta-i branza folosita. Stati linistiti restul de 40 de grame s-au papat, n-au ramas in frigider!

Se unge o jumatate de foaie cu amestecul de lapte si ulei cu o pensula. Se imprastie praz inabusit cam ca in imagine, nu foarte des. Ar fi bine ca in prealabil sa impartiti umplutura in mod egal in 6, pentru ca veti face 6 rulouri. Puneti apoi din loc in loc bucatele de branza, apoi incepeti rularea de la taietura, cu atentie, relativ strans.





Puneti apoi ruloul in forma (a mea are 24 cm, de aluminiu, din alea de unica folosinta) unsa cu ulei, de jur imprejur.  Urmatorul rulou, potriviti capatele in alta parte, nu in acelasi loc. La fel si ultima. La fel si in cea de-a doua forma. 

DACA NU DORITI SA FACETI TOT PACHETUL, REDUCETI CANTITATILE LA JUMATATE SI FACETI O SINGURA TAVA. Dar, o foaie intreaga si jumatate le impaturiti cu grija la loc, le puneti in ambalajul original, sigilati cu banda adeziva si la frigider cu ele pana la urmatoarea tura de placinte.

Mai umeziti cu putin cu amestec de lapte si apoi ungeti cu amestecul de galbenus si iaurt. Tare bune ouale primite si alea cadou de la cineva care le creste in curte. Presarati nigella sau susan negru si la cuptor cu tava.


Temperatura de maxim 180 grade, iar daca stiti ca va arde cuptorul, puneti o tava pe nivel inferior gratarului cu tava de placinte. Deci, sta acolo cam 30 de minute maxim, cat se rumeneste frumos.

Apoi se lasa nitel sa se ogoiasca, chiar daca e buna calda! Cand puteti suporta manuta pe ea, o transferati pe o farfurie si treceti la degustare. O sa ma pomeniti cat de buna e!


Nu ca ma laud, dar vreau sa spun (hi, hi) e bunaaaa! 

Da, merge sa comiteti blasfemia ca in loc de vin alb sa beti o bere.

13 comentarii:

  1. Arata super! Imi puteti spune, va rog, de unde ati cumparat foile?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iau din mai multe locuri:1) Macelerie cu bacanie, dupa posta de la Piata Iancului, pe Sos. Iancului; 2)restaurant cu bacanie Yldizali, pe Sos. Colentina, la avion, pe partea stanga mergand spre Europa, imediat dupa Mega Image; 3) Piata Crangasi, magazin si macelarie turceasca, langa Lidl; 4) Macelarie si mic magazin pe 13 septembrie, colt cu Dr. Sarii, 5) Magazin bacanie si macelarie pe Virtutii (linia tramvai 41), de la Lujerului spre Crangasi , pe partea stanga. Ultima data am luat de la acesta de la Lujerului.

      Ștergere
  2. MMm am venit dupa mirosul de praz! Arat foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Adela, serveste apoi treci la facut, ca nu e nici o filosofie! E doar buuuuun!

      Ștergere
  3. Ce bine arata! Sunt tare bune placintele cu praz, am mai facut si eu insa nu in combinatie cu brie si...tind sa cred ca e o combinatie dementiala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula, este foarte buna combinatia cu camembert. Eu zic sa o incerci si sa te convingi. Apoi mai sunt si alte combinatii. Eu am incercat si cu carne de pui si ciuperci. Dar parca asta mie se pare mai deosebita, mai daca folosesti praz din acesta romanesc nu din ala tare ca lemnul din supermarket care are nevoie de o inabusire mai temeinica si al caruit gust este mai fad.

      Ștergere
  4. Arata super placinta ta.İeri mi-am facut aprovizionarea cu legume şi mi-am luat şi praz. Am de gınd sa fac combinatia asta cu brınza. Aştept cu nerabdare sa pui ın practica ''amenintarea''. :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luminita, parca mai usor imi vine sa zic Meryem, am de gand sa mai fac si altele dar nu prea am timp momentan. A fost invazie de gozleme in weekend, dra nu am pus aici, numaipe Facebook. Te pup si te urmaresc cu mare drag.

      Ștergere
    2. Scumpa mea, zi-mi cum vrei. Eu mi-am facut pagina de feis pentru o prietena de aici, prin urmare primul nume trebuia sa fie cel pe care-l folosesc aici .Deja sınt obişnuita cu el şi doar 2-3 fete de pe feis ımi zic Luminita. :) Ti-am re-vazut gözleme-lele şi mi-au placut tare mult. Noroc ca nu le-a mai vazut şi juniorul, ca ma punea sa-i fac iar. Intre timp am facut alte cele, dar am primit ''interzis'' sa postez ıntıi pe feis, aşa ca aştept pe nenea administratorul, sa-şi faca timp sa-mi treaca retetele pe blog. Te pup şi-ti doresc numai bine. :*

      Ștergere
  5. imi place cum a iesit placinta, un deliciu simplu si usor care sigur are un gust unic si aromat ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Aceste foi le putem găsi și în hipermarketuri

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails