miercuri, 18 septembrie 2013

Kulcha (paine indiana) in varianta mea

Pai sa va zic de unde am pornit, da? Am tot testat alte lipii, alte retete si de asta uitasem de ceva timp. Cum viata mea a fost o telenovela, intr-o perioada a trecut prin viata mea o turcoaica (ma rog, pe jumate, dar se pune, nu?). Ea mi le facea, le numea lahmacun si eu savuram, fara sa ma gandesc prea mult la nume, etimologii etc. La vremea respectiva nici nu cred ca stiam ce-i ala net, deci inainte de 1999. Mi-am notat ce-mi spusese ea si le-am facut de mai multe ori si eu dupa aceea. Cu totul intamplator am vazut pe blog la Adina reteta la lahmacun, chiar am si comentat, spunandu-i de varianta pe care o stiu eu. M-a ros o nelamurire si am citit putin (nu mult, ca nu trebuia sa-mi dau doctoratul in asta!) si am rezolvat misterul. Cred ca eu am notat gresit numele acestor lipii, care se fapt sunt un soi de paini, indiene. Deci, scuzele mele pentru greseala si graba cu care am comentat nelamurind misterul mai intai. Deci, aceste Kulcha sunt una din variantele de lipii, care sunt pe post de paine, in gastronomia indiana. Nu se fac cu drojdie ci cu bicarbonat de sodiu (sau unele variante cu praf de copt am vazut), se fac foarte usor ca manopera de lucru, nu le poti rata, raman pufoase cand se racesc si mie imi plac mult. O varianta ar putea fi asta de aici de exemplu, unde veti afla multe retete din bucataria indiana. La Rina se pot consuma numai in ziua de proteine cand aveti in meniu lactate. Apropo: Sa nu injurati masurile, am facut fotografii si pe maner scrie capacitatea in ml, asa ca va veti descurca.
Aceasta retete este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
2 cup cu mot de faina alba (de la tara am avut eu)
1 cup iaurt grecesc 10% grasime (daca e mai slab si mai subtire micsorati cantitatea si adaugati si 1-2 linguri ulei)
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
seminte de care va plac(susan, susan negru, chimen), eu am folosit negrilica
1 lingura ulei pentru stropit pe deasupra in picaturi, dupa coacere

Deci faina masurata se pune intr-un vas. Deasupra se pune sarea, zaharul si bicarbonatul si se amesteca bine.


Se adauga iaurtul si se amesteca bine, ca sa devina un aluat relativ moale. Acesta e iaurtul, de la Lidl, foarte bun pentru asa ceva.


Se las la odihna 15 minute ca sa lucreze bicarbonatul cu iaurtul. 

Apoi se fac 9 bilute din acest aluat. Se ia fiecare biluta si cu ajutorul a putina faina se intind foi subtiri, timp in care se presoara si semintele, ca sa poata fi integrate in lipie, dar sa ramana la suprafata si sa nu cada cand sunt coapte.


Faceti mai multe ca sa castigati timp la copt.

Se incinge o tigaie de fonta sau cu fundul gros, fara grasime. Se micsoareaza focul la mediu si se pune cate o lipie la copt. Cand face basici si se ridica, se intoarce pe partea cealalta si se coace. Atunci picuram putin ulei deasupra si o punem deoparte pe o farfurie.

Dupa ce le terminam, le facem poze ca sa devina vedete pe net si le consumam. Eu le prefer la salate. 

Va spuneam  ca raman pufoase si reci, daca va raman. Sunt elastice, nu crocante.

Ce ziceti, incercati?

12 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Cum am spus, niste lipii, mai grosute si pufoase, in loc de paine. Nu sunt turtele noastre... stramosesti, dar sunt foarte bune. Si daca te uiti la sursa, se fac si cu faina integrala.

      Ștergere
  2. Felicitari pentru reteta! Arata grozav!!! O singura remarca: negrilica nu este susan negru. Este cu totul alt condiment numit Nigella (sau Kalonji la indieni) cu un gust special. Insa pentru aceasta reteta de Kulcha merge folosit orice: susan, Nigella, chimen etc. Deci oricum e perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa corectez, am vrut sa scriu "sau se pot folosi si seminte de susan negru". Multumesc. O sa incerc si cu faina integrala. Am facut deja si salata de ardei copti si raita cu ardei copti, urmeaza si altele. Ma bucur tare ca te-am descoperit!

      Ștergere
    2. Da, raita cu ardei copti e ingrozitor de buna :) Si salata la fel. Iar cu painite Kulcha rezulta un meniu perfect. Ai gusturi bune! Sunt curioasa ce ai sa mai testezi. Keep in touch!

      Ștergere
  3. Foarte bune si frumoase, satioase! Cu salate sunt ideale, da ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Elena, asta musai s-o incerc si eu, cu atata curry cat fac eu e numai buna in loc de orez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pansy, scumpo, sunt grozave si se fac tare usor. Daca pui bicarbonat atat cat am spus, lasat aluatul vreo 30 de minute de odihna ca e suficient sa se activeze de la iaurt. In rest e floare la ureche si-s bune si a doua zi, cum zisei.

      Ștergere
  5. un cup,,?????? waw,,,,,vrei sa pari americanca,,,sau interesanta,,,,,,,,vai de capul tau,,,,,,,scrie draga cantitatea in grame ca doar nu esti in america,,,,,,si nici cheefff !!!! ai copiat si tu reteta de la altii,,iar acum nu mai ai bani de blog,,,,,,penibil,,,,,,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci: in mod normal ignor astfel de mesaje, rautacisme spuse sub acoperirea anonimatului!!! Dar... scrii cu picioarele, draga anonimule, folosind aiurea semnele de punctuatie. Mi-a atras atentia ca "iar acum nu mai ai bani de blog"!!! What??? Ce legatura are una cu alta? Si nu am blog pentru bani, la mine e doar o pasiune, ca daca nu era asa as fi luat domeniu nu-l lasam pe o platforma gratuita. Imi pare rau, dar mai am multe retete facute cu aceste unitati de masurare, iar daca nu va convine mergeti in alta parte ca e plin netul! Si... nu sunt "draga" cu absolut nimeni care nu se semneaza, ca nu nu am crescut impreuna - sper!!! - si nu ne tragem de sireturi, putin respect va rog! La varsta mea imi permit sa va spun toate astea, ca poate alta data veti fi mai politicos, oriunde veti mai comenta.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails