sâmbătă, 20 iulie 2013

Inghetata de ciocolata la provocarea "Bucatar curajos"


Provocarea "Bucatar curajos", o initiativa dupa cum bine stiti a Amei. In luna iulie, la sectiunea "desert" propunerea a venit de la Cosmin si Daiana Ordean, iar reteta aleasa a fost o inghetata de ciocolata deosebita. De ce deosebita mi s-a parut mie? E vorba de consistenta si de cremozitate. Asta face diferenta. Neaparat trebuie s-o incercati. La inceput am avut probleme cu prezentarea finala, dar din vina mea, pentru ca m-am grabit. Nerabdatoare s-o gust, dar dupa ce am asteptat putin mai mult, am reusit sa fac fotografii decente inghetatei cu pricina inainte de o da spre devorare, mai ales ca fiind canicula cererea a fost mare.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de:

pentru inghetata
250 ml smantana de frisca 30-32% grasime
250 ml lapte (3,5% grasime)
100 g zahar brun
3 galbenusuri
125 g ciocolata (dark am pus eu, 45% cacao, dar o sa mai fac cu 55-60% si poate 150 g)

pentru jeleul de zmeura
200 g zmeura
2 linguri zahar brun
5 g gelatina (vegetala am pus eu)

Am pus smantana si laptele la incalzit. Doar sa se infierbante bine.

Galbenusurile le-am pus in mixer cu zaharul pana se fac o crema spumoasa.

Am adaugat amestecul fierbinte de lapte cu smantana si am mixat un minut. Apoi am pus pe foc foarte mic, amestecand mereu pana se glazureaza lingura si devine amestecul ca o smantana. Aveti mare grija sa nu fiarba cumva!


Se da deoparte si se adauga ciocolata rasa sau rupta bucatele mici. Se amesteca bine cu un tel pana la dizolvarea completa a ciocolatei.


Se lasa sa se raceasca si se toarna intr-o casoleta pentru a fi pusa la congelator. Dupa cam 2-3 ore se scoate si se amesteca bine continutul. Se mai face opratiunea asta inca o data dupa 2-3 ore si apoi se lasa la congelator cel putin  de seara pana dimineata. Nu face ace, are cremozitate si un gust deosebit, ciocolatos. 

Nu e preferata mea ciocolata in inghetata, dar de data asta am avut alta parere. Acuma sa va zic de jeleul de zmeura, care se face in timp ce se raceste ciocolata. Gelatina se pune cu doua linguri de apa rece la dizolvat. Zmeura se da prin sita pentru a obtine sucul  si pulpa, fara seminte. Restul ramas in sita l-am pus in vasul in care prepar otetul de zmeura. 



In suc am adaugat zaharul si l-am infierbantat putin. Apoi am adaugat gelatina inmuiata. Am amestecat bine si am pus lichidul in forme cu folie, in strat de 0,5 mm. Le-am pus dupa racire completa la frigider. 



A fost o combinatatie acrisoara si aromata, pe langa fructele proaspete si menta foarte potrivita cu inghetata de ciocolata.

Iat-o pe impricinata din nou!

Neaparat sa incercati, daca va place inghetata, de ciocolata mai ales!


Un comentariu:

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails