sâmbătă, 25 mai 2013

Focaccia la Provocarea "Bucatar curajos"

La sectiunea a II-a de la Provocarea "Bucatar curajos" de luna aceasta Diana Borca si a ei "Tara inventata" a ales o reteta de focaccia. Nu va mai repet, nu, ca ideea acestei provocari a venit de la Ama si in urma discutiilor de pe Facebook in cadrul grupului de la "Provocarea secreta". Aceasta noua provocare a venit cu surprizele ei, mai multi doritori ni s-au alaturat si acum de-abia astept in fiecare luna alegerile ca sa caut idei noi cu care sa contribui la fiecare din cele doua sectiuni : "desert" si "nedesert", ca nu stiu practic cum s-o denumesc mai bine. Marturisesc ca mai aveam inca 2 variante care-mi placeau mult, asa ca am mai adaugat una la preferate. Mai ramane sa-mi misc fundul si sa ma mobilizez serios sa terec la prepararea de maia. Adica sa trec la alt nivel de cunostinte. Mereu m-a oprit faptul ca eu consum foarte putina paine, dar "putin dar bun" a devenit un motto la mine, asa ca ar trebui sa-l aplic si in acest caz.
Aceasta reteta este pentru zilele de Proteine si Amidonuri(in loc de paine) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
225 g faina
1/2 lingurita sare
8 g drojdie proaspata
120 ml apa calduta
1 lingurita miere
3 linguri ulei de masline
oregano verde sau uscat pentru presarat deasupra 
2 fire usturoi verde doar partea alba


100 g din faina, drojdia, mierea si jumatate din ulei se amesteca bine cu apa calduta, pana iese ca o smantana subtire. Se acopera si se pune intr-un loc ferit de curent la crescut. Eu pun in cuptorul cu microunde, incalzit in prealabil un minut.


Dupa ce a crescut frumos, facand numai spume, cam dupa 20 de minute, se adauga restul de faina cu sare si se framanta cel putin 5 minute, apeland si la procedeul reperii aluatului ca activarea glutenului sa se faca mai repede si sa nu dospeasca timp indelungat.


Biluta de aluat se pune din nou la dospit pana isi dubleaza volumul. 

Se intinde cu mainile o foaie de marimea unei tavi micute dreptunghiulare sau rotunde( in care ati pus foaie de copt umezita si stoarsa bine de apa), astfel ca foaia sa nu fie mai subtire de 2 cm. Se mai lasa la crescut vreo 10-15 minute la loc ferit de curent. Se fac apoi mici adancituri in aluat, se stropeste cu putina apa cu sare si se stropeste cu restul de ulei. Se presoara oregano si in adancituri se pun rondele albe de usturoi.


Se pune la copt in cuptor preincalzit, la temperatura de 180-200 de grade, circa 20 de minute. Se scoate si se acopera cu un servet curat sa se raceasca. Este pufoasa, aromata si un inlocuitor al painii excelent.

Etapa urmatoare este sa ma mobilizez si sa invat sa-mi fac maia si sa trec la prepararea aluaturilor dospite cu maia. Singurul inconvenient este timpul mai indelungat de preparare, dar pare mult mai sanatos si merita invatat.

Pana atunci, o bucatica de focaccia, ce ziceti?


4 comentarii:

  1. Draga mea ,sint convinsä cä este foartä bunä dar poate nu ar fi räu sä scrii si la ce temperaturä trebuie preincälzit cuptorul si dacä trebuie sä räminä pe toatä perioada coacerii la aceesi temperaturä. Asta ar fi de ajutor fetelor tinere sau tinerelor sotii si mame care incä sint incepätoare. Spun asta din experienta personalä ; eu asa trebuie sä scriu pentru cele mele ,in detaliu . Dacä tinerele nu vor avea acest detaliu ,e posibil sä nici nu incerce reteta sau ....nu vor avea in final o Focaccia asa cum isi doresc .
    Sper sä nu consideri comentariul meu ca si criticä .A fost doar o idee in a inbunätätii ,scrierea retetei.
    Iti doresc mult spor si succes in continuare . Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce sa ma supar? Eu intampin insa o mare problema in privinta cuptoarelor, pentru ca acuma sunt o diversitate de modele cu multiple functii de control temperatura si altele.
      In orice caz, am facut precizarea necesara, editand reteta.
      In general la aluaturile de paine nu modific temperatura in timpul coptului.
      Focaccia nu are nevoie de adaos de vapori,deci de vas cu apa, se coace repede nefiind stratul gros de aluat, iar temperatura sa nu depaseasca 200 de grade.
      Maria, multumesc de urari, numai bine iti doresc si eu.

      Ștergere
  2. Imi place cum ti-a iesit! Nu m-am gandit pana acum sa-i pun usturoi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie - si nu numai mie - imi place cu usturoi, cu masline, rosii uscate si cele marinate in ulei de masline... sau chiar si numai cu ierburi pe deasupra(cimbru, rozmarin, oregano). Tare buna ideea asta cu faina in doua etape, iese mai pufoasa cand se raceste si usor crocanta cand e calda, pentru fiecare dupa gust.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails