duminică, 25 noiembrie 2012

Tarte cu pere la "Provocarea secreta"



Proiectul "Provocarea secreta", o initiativa deosebita care a venit de la Ama, mi-a adus ca blog surpriza cel al Adelei Zilahi. Am mai avut blogul ei, l-am mai frunzarit, atunci am ales o reteta, dar a intervenit o problemea personala si nu am putut posta. A fost singura data cand am lipsit de la provocare! A fost nedrept, asa ca acum am deliberat indelung ce reteta sa prepar. Am ales aceasta idee de tarte cu pere. Am facut niste mici (ma rog, nu chiar mici) modificari. Nu aveam compot de pere, nu am gasit pere proaspete din care voiam eu si mi-a venit ideea de a le face compot, dar nu orice fel de compot, ci unul cu vin rosu. Iar bezeaua am facut-o dupa reteta mea si sper ca ma va ierta Adela ca am intervenit in reteta ei.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile
Aveti nevoie:
pentru aluat
3 galbenusuri
50 g zahar
1 lingurita coaja de lamaie
125 g unt topit si racit(60% grasime, nu va recomand mai gras)
300 g faina
1 praf de copt (cu sofran am avut eu)
pentru umplutura
150 ml vin rosu
50 g zahar brun
cateva bucatele de coaja de lamaie
800 g pere curatate si taiate cubulete
pentru bezea
3 albusuri
75 g zahar
1 lingurita coaja de lamaie
3-4 linguri zeama de lamaie
1 praf de sare
sos (optional)
lichidul de la compot
50 g zahar brun

Facem intai compotul si punem vinul si zaharul la fiert cu coaja de lamaie, apoi perele. Nu lasam mai mult de 3-4 minute la foc mic, apoi punem la scurs fructele intr-o sita.



Trecem la prepararea aluatului. Galbenusurile, zaharul si coaja de lamaie se freaca sa devina ca o crema cu ajutorul unui tel para. Se adauga untul cu atentie sa nu curga tot zerul care s-a separat, pentru ca trebuie sa va mai ramana o lingurita de zer. Se adauga faina cu praful de copt. Aluatul trebuie sa fie legat, nu faramicios.



Se ia cate o bucata de aluat, se intinde de maxim 5 mm grosime si cu ajutorul unui cutit, ca sa nu se farame, tapetati formele, taiand surplusul de aluat de marginea formei. Eu am folosit 2 de portelan si din cele mici de silicon, unde a fost mai greu si sunt mai neuniforme. Aveti grija sa presati bine aluatul de forme.

Acum preparati bezeaua. Sa nu puneti inca fructele in tarte ca se va umezi aluatul! Deci, in zahar se amesteca doar coaja de lamaie. Albusurile se bat spuma cu praful de sare, se adauga zaharul cate putin. Puneti vasul cu bezea pe un altul cu apa fierbinte, la foc mic, si continuati sa bateti bezeaua, adaugand zeama de lamaie cate putin. In 2-3 minute este gata.


Se pun formele intr-o tava cu gratar, se pun fructele si se adauga bezeaua. Eu am facut tot felul de forme neregulate ca sa se arameasca la copt si sa fie mai interesante.


Se pun  pe o treapta mai de jos la aragaz, se coc la 180 de grade cam 25 de minute. Daca bezeaua a capatat o culoarea aurie-aramie si aluatul trebuie sa se mai coaca, puneti o hartie de copt fara grija ca nu se va lipi de bezea, dar o va proteja.


Se scot cu grija, dupa ce se mai racesc putin, din forme. La cele de portelan, am miscat usor, sa desprind aluatul de margini, am tinut palma protejand bezeaua si am scos tarta. Am ornat cu zahar pudra pe care l-am nins, cu menta si am facut sos din sucul de la compot la care am mai adaugat zahar brun si am fiert sa se lege. Aici cele mici!

Aici cele mari. Sper sa va placa!

Asta-i pentru Adela, cu dedicatie!
PS 
-Sos va mai ramane si pentru niste pancakes. 
-Nu sunt recomandate copiilor mici daca le faceti cu vin...
-Cei aflati la dieta le recomand una micuta, doar ninsa, fara sos! Sa nu ziceti ca nu v-am zis!

14 comentarii:

  1. MMmm ce bine arata!! Am si uitat de aceste cosulete, vau iesit foarte frumoase, iar ideea de modificare este geniala. Si eu fac unele modificari asupra retetelor, sa zic asa, personalizam dupa gusturile noastre. Va imbratisez ! O saptamana minunata sa aveti!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-era ca o sa te superi pe mine. In general ma straduiesc sa nu fac modificari esentiale. Compotul ca si compotul, dar bezeaua asta neaparat sa o mai incerci si la alte prajituri, este acrisoara si este foarte placuta aroma de lamaie. Multumesc de urare, o saptamana frumoasa si tie!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Din pacate, ieri am avut musafiri neasteptati, asa ca nu mai sunt. Dar promit sa mai fac, ca au fost tare apreciate. Pana atunci una virtuala de privit cu mare placere.

      Ștergere
  3. Super arata ! Iar ideea cu fiertul perelor in vin e grozava!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pansy, aveam de ales sa le fac un compot obisnuit, dar am zis ca le lipseste ceva. Cum am un vin foarte bun rosu si sec, asa cum imi place mie, n-am ratat ocazia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi plac perele fierte enorm de mult, iar tartele micute sunt printre preferatele mele, mi se par mai bune cat o felie dintr-o tarta mare, probabil din cauza ca imi place marginea ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kadia, mie mi plac mai mult in forme ca cele de portelan. Daca as avea unele un pic mai mici ca diametru ar fi si mai bine. Cu cele de silicon m-am chinuit putin din cauza ca ele nu au marginea rigida, dar a mers pana la urma. Si cel mai bun a fost aluatul, nu foarte gretos. Am primit numai laude de la cei care le-au consumat, asa ca am fost tare multumita de ele.

      Ștergere
  6. excelente tartele cu bezea,cu pere inca n-am incercat,dar am facut un tarte tatin cu mere de curand. Zic eu ca si perele ar merge.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, merge, mie parca imi place mai mult cu pere. Dar sa fie din alea parfumate. Chiar si nefierte in vin este delicios, eu am mai facut cu miere compozitia asta la altfel de prajitura. Desi se spune ca mierea este toxica dupa 35 de grade, eu am infierbantat-o (ca era zaharisita si cu resturi mici de fagur) si am lasat perele in ea sa se imbibe bine si sa le afecteze caldura.

      Ștergere
  7. Love these tarlets with pears stewed in wine! so refined!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. And to me it seems more refined, Joumana, and sour and fluffy meringue filling this dessert. But my mind is on your lebanese salad that I want to do for the holidays, along with other meat. A beautiful week!

      Ștergere
  8. Craciun fericit si implinirea tuturor dorintelor,alaturi de cei dragi !
    Te tzuc cu drag .

    RăspundețiȘtergere
  9. interesanta reteta dulce, arata super si cred ca ii da un gust exceptional, merita degustata si incercata :D

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails