joi, 1 decembrie 2011

O supa (PHO) vietnameza adaptata si adoptata

Este o supa comuna, denumita generic PHO si cred ca este un fel de mancare facut in fiecare locuinta din Vietnam. E cunoscuta mai des in doua variante - de vita PHO BO si de pui  PHO GA. Desi m-am straduit, varianta vegetariana nu mi-a placut deloc, asa ca am renuntat sa mai caut. La dieta nu pot combina paste (noodles) si carne, asa ca am avut vointa, dar propunerile care contin carne vegetala si chiftele din ceva incert (semipreparat) nu m-au convins deloc. Asa ca a fost vegetala, dar fara meat balls sau mai stiu eu ce. Esentiali sunt pasii care trebuie parcursi si care sunt identici la oricare varianta. Prepararea unei supe concentrata si aromata din oase de vita, pui sau legume, noodles inmuiati in supa fierbinte si de legume proaspete, a caror tratare termica va fi doar in bolul de servire. Ba chiar, la cea de vita, carnea se pune in fasii foarte subiri in stare cruda in bol, fiind suficienta temperatura supei ca sa prepare carnea. Mai are ceva specific, mixul de condimente folosit - cuisoare, scortisoara si anason stelat. Va sugerez sa va documentati singuri privind aceasta supa, veti gasi o sumedenie de retete, eu va arat varianta mea, vegetariana.
Aceasta reteta este dedicata Danei, ocazie cu care ii doresc multa sanatate si sa ajunga repede sa o guste, dupa regimul pe care-l tine acum.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie:
pentru supa de baza
2 l apa
1 ceapa
morcov
telina
ridiche alba daikon
o bucata de ghimbir proaspat de vreo 5 cm 
partea alba de la bok choy
sare, piper alb macinat
2 linguri sos de soia light
2 linguri sos de peste
1 lingurita ulei de susan
1/2 lingura zahar brun
1 steluta de anason stelat
3-4 cuisoare
1 rulou de scortisoara de vreo 10 cm

100 g noodles de orez pentru 2 portii
1 pumn de frunze de bok choy rupte
morcov taiat fideluta, subtiri
1/2 ceapa rosie rondele subtiri
2 catei de usturoi zdrobiti
1/2 ardei gras taiat fideluta
2 ciuperci shitake proaspete sau champignon brune taiata feliute subtiri
ceapa verde tocata pentru decor
1/2 limette,taiata felii
muguri de soia proaspeti

Ceapa taiata cuburi mari impanata cu cuisoare, anasonul si ghimbirul taiat bucati le-am pus la grill putin. 









Am pus in oala apa, ceapa si ghimbirul, precum si restul legumelor, iar cand a inceput sa clocoteasca am pus sare, piperul, zaharul, sosurile si scortisoara, lasand la fiert pana sunt moi.









Am pus noodles la inmuiat, separat in supa fierbinte. Si pentru ca nu am dexteritate, am taiat cu foarfeca din loc in loc pastele, ca sa poate fi consumate cu usurinta. 









Am pregatit legumele proaspete pentru bolul de servire, punandu-le pe fiecare intr-un vas, pentru a-si face fiecare combinatia dorita. Am pus noodles in fiecare bol.










Am adaugat frunzele de bok choy, ardeiul gras, ceapa, usturoi si feliutele de ciuperci si mugurii proaspeti de soia.










M-am asigurat ca supa clocoteste si am pus in boluri, sa acopere totul si am presarat ceapa verde. Se lasa 2-3 minute sa actioneze fierbinteala, stoarcem zeama de limette dupa gust.









Te scoala din morti, chiar si fara carne. 









Tare mi-ar fi placut varianta de vita, dar dieta nu permite, asa ca doar o sa visez la asta.









Atentie la piperul alb, el gestioneaza gustul iute al supei, deci puneti dupa placere si dorinta!

10 comentarii:

  1. Am facut si eu o data pho,mi-a placut dar nu stiu de ce nu am mai facut de atunci.Interesant ca tu ti-ai taiat taiteii,eu asa fac la copii ca nu pot manca altfel. mai ca imi vine iar sa mai pun de o portie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea, mie imi place tare mult aroma acestor supe, dar le dreg cu zeama de limette si profit intotdeauna ca se adauga legume proaspete si este "crocantoasa", nu o zama cu paste. Am folosit niste ghemotoace de noodles la care daca desirai un fir, cred ca avea 1 m! Asa ca m-am lecuit si, dupa ce s-au inmuiat, bag foarfeca in ei. Nu-i fac marunti, dar 2-3 taieturi le fac, ca altfel risc sa-i culeg de pe babetica!

    RăspundețiȘtergere
  3. PS Daca nu tii o dieta disociata, fa supa din oase de vita, oparite, aruncat prima apa si apoi puse la fiert cu legume si mirodenii. Este un rasol, mai altfel si tare bun. Un boluri pune fasiute subtiri de carne proaspata, ca la carpacio (muschi sau vrabioara). Este de vis!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zic ca trebuie testata reteta...mai ales in varianta PHO GA cum imi place mie....
    Multumesc pentru idee...weekend linistit sa ai !
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  5. Sidy, nu pentru ca-i in trend, dar mi imi plac multe din preparatele asiatice, la concurenta maxima cu ele traditionale. Supa asta e una din preferatele mele. Sunt convinsa ca si cea cu pui este excelenta.

    Alinutzika, trebuie sa gusti asa ceva. Mirodeniile s-ar putea sa sperie, dar gustul este excelent si se intrepatrund, nu sunt pregnante. Sa stii ca nu are gust de scortisoara, de exemplu. Se simte vag ghimbirul, usturoiul ceva mai tare, dar si cuisoarele putin.

    RăspundețiȘtergere
  6. A, ciupercile tratate termic doar in bol dau un gust special si ele. Trebuie sa incercati!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa ce iau bok choi imi fac curaj s-o' ncerc

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru sfaturi,dar acuma daca ma gandesc bine nici nu stiu de cand n-am mai vazut oase de vita prin magazine.De porc stiu ca sunt ca am facut o supa japoneza,ramen.
    Si eu tai taiteii cu foarfeca:))
    Ma bucur atat de mult sa vad ca prinde si la noi mancarea asiatica.

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunată. N-am gustat niciodată, dar cred că merită să probez;)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails