sâmbătă, 16 iulie 2011

Zucchini - 2 in 1

Am cumparat zucchini - dovlecei din aceia cu coaja verde, mai dulci, o varietate populara in Italia - dar nu din super-hipermarket, ci din gradina unei cunostinte. A fost foarte amabila sa-mi dea, mai ales ca nu era prea incantata de ce semanase si ce iesise pana la urma. Nu recunostea sortimentul, i se pareau prea dulci si ce nu apuca sa daruiasca dadea la animale. Pe mine ma durea sufletul, asa ca am salvat-o de vreo cateva bucati. Cum n-am rezistat constiintei mele, i-am spus totusi ca sunt mult mai scumpi la magazin, ca pe la noi nu se prea gasesc si ca sa-i vanda. Ea, ca cine sa-i cumpere la noi? I-a dat unei vecine ce mai avea recoltat deja, care i-a dus la piata si a fost mirata ca a facut niste banuti, iar acum imi spune ca la anul pune iar ca se vand bine. Uite asa m-am ales cu un furnizor de zucchini la preturi umane. Pe urma m-a ros imaginatia intens, asa ca va propun doua retete: o garnitura grozava la o friptura si o salata picanta. Sper sa va placa, pentru ca eu am fost incantata de ambele variante, mai ales ca se pot face si la un gratar la iarba verde.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Aveti nevoie de: 
2 zucchini potriviti
sare, piper proaspat macinat
2 linguri ulei de masline extravirgin
1 lime
2 rosii
2 rosii galbene
1 ardei gras
1 ardei iute
2 linguri patrunjel verde tocat
3-4 catei de usturoi

Zucchini i-am taiat felii subtirele cam de 5 mm, i-am asezat pe o tava cu hartie de copt si i-am condimentat cu sare si piper. Apoi am turnat cu o lingurita cate putin ulei de masline pe fiecare felie. Aceasta operatie o puteti face si pe grill, la iarba verde. Eu asa am facut prima data, dar cum nu am avut poze pentru exemplificare, am facut si acasa ca sa vedeti mai bine procesul tehnologic.








A stat tava in cuptorul incins circa 10 minute, apoi am intors feliile pe partea cealalta si am mai lasat 5 minute. Nu trebuie sa se arda, ci doar sa se gratineze.









Cat au stat la copt am facut salsa. Rosiile le-am curatat de coaja, prin masarea in prealabil cu muchia cutitului ca sa se desprinda usor, le-am scos semintele si le-am tocat marunt.










Apoi am taiat ardeiul gras si cel iute cubulete mici. Ardeiul iute il puneti dupa gust, fiecare cat ii place de picant. 









Usturoiul l-am pisat si am tocat patrunjelul, am stors bunatatea de lime.










Apoi am amestecat totul, adaugand si o lingura de ulei de masline extravirgin.









Cand salsa a fost gata am pus-o intr-un borcan si in lada frigorifica pana a fost gata friptura. Asta la iarba verde, pentru ca acasa am avut niste cotlete inabusite la cuptor in vin care au mers axcelent cu aceasta garnitura, iar salsa a stat la frigider vreo 15 minute. 









Masculilor devoratori de carne le-am pus langa friptane garnitura asta, ce parea pe farfurii de plastic prea pretentios dar... le-a placut si asta este foarte important. Acasa am fost simandicoasa si am folosit farfuriile cu dungulita de cobalt ca sa ne dam mari si tari!









Eu, n-am vrut carne, asa ca am pus rondelele de zucchini peste salsa si am transformat totul intr-o salata picanta, racoroasa si minunata langa 2 feliute de paine neagra cu secara.










Iti vine sa te lingi pe degete, dar... nu e cazul sa ne dam in stamba! A, inca un pont: salata asta merge foarte bine langa niste cartofi copti pe grill sau la cuptor, dupa caz.

14 comentarii:

  1. o idee minunata.cred ca la mine ar functiona acelasi sistem.....carnivorii contra vegetarieni.haha.eu nu sunt vegetariana dar la cat e de cald parca o salata e tot ce-mi trebuie.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte gustos, Elena! Dar cu niste dovlecei mai "umani" crezi ca merge?

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata reteta. Combinatia de gusturi trebuie sa fie desavarsita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata tare bine , ce are sa fie rau in dovlecei?! Imi plac tare mult! Weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarah, acum cred ca suntem la concurenta cu temperaturile, asa ca mai mult salate si chestii fara foc. Daca mai tine canicula asta devin adepta alimentatiei raw!

    Teo, sigur ca merge si cu dovlecei umani, cum zici, dar sa fie tineri, fara seminte mari in miez ca nu mai au acelati gust si cu coaja fragede care sa nu fie nevoie sa fie curatata. Altfel, nici nu se compara cu zuccini la gust si n-o sa ti se para cine stie ce.

    Viorica este raroroasa si foarte potrivita cu momentele calduroase, dar nu numai. Trebuie sa incerci. Eu am tot privit la torturile tale, am inghitit in sec si am rezistat tentatiei sa coc ceva ca n-as putea acum, iar blaturile de cumparat nu-mi plac de fel!

    Adela, multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase.Eu nu stiu inca sa raspund la comentarii pe blog,dar sper sa invat.Va rog doar sa aveti rabdare cu mine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi plac zucchini foarte mult iar garnitura asta este minunata!Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Elena, a different take on fried zucchini. I like it. Thank you for sharing

    RăspundețiȘtergere
  9. Daa, salata asta merge asa cum e, nu ca si garnitura, la 40 de grade chiar e super indicata! Deja mi s-a facut pofta !!! :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai, am sa o incerc si eu, numai ca am o nedumerire:
    Salata asta, care sigur e foarte buna, poate fi numita proteina, in situatia in care tin cura de slabire?
    Daca da, atunci e foarte bnuna, ca odata cu 1 august incepe postul Sf. Maria, post pe care as vrea sa-l tin.
    Multumesc si eu pt. solidaritatea de care dari dovada, in lupta cu kg.
    Irina

    RăspundețiȘtergere
  11. Of, raspund cu intarziere la mesaje ca am avut ceva probleme. Revin eu in forta si cu retete curand.

    Diamar, cu mare placere. Sunt sigura ca ai sa inveti repede chestiile astea tehnice. Nu e cine stie ce.

    Flory, multumesc pentru apreciere si urare, este valabila oricand si ma bucur ca-ti place.

    Marco, I'm glad you like. Basically these are some recipes, but some ideas. I thought to help others who may seek something to like, especially if trying to keep a diet.

    Organizare Evenimente, sunt incantata ca ti-am dat o idee.

    Irina, salata nu este o proteine, doar daca pui alaturi friptanul, pestele, ou etc. Dar daca ii faci niste orez simplu la abur este extrem de bine venit pentru ziua de Amidonuri la aceasta dieta si nu numai. Daca ai inceput postul, iti doresc sa ai linistea si impacarea necesare si daca doresti ceva idei, la eticheta de pe blog unde scir in dreapta Retete de post s-ar putea sa gasesti si alte idei.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe placul meu.Dovleceii sunt preferatii mei indiferent cum sunt preparati.
    O zi frumoasa!
    Medi

    RăspundețiȘtergere
  13. Am vreo 20kg in plus in fiecare zi i-mi spun :de azi trec la dieta;---dar sint o indisplicinata,si asta nu ajuta,ma bucur pt retetele tale AM sa INCERC sa le fac ---desi abia am gasit blogul tau si nu stiu cu ce sa incep adica ce maninc in prima zi, a2a---ETC poate ma ajuti tu ,daca nu-ti cer prea mult .iti multumesc anticipat Elena

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna! Ma bucur ca ai gasit locul meu virtual si te poate ajuta cu retete. Poti gasi informatii in dreapta, sus, la Jurnal de dieta II, dar bazele sunt sub eticheta Diete. Daca doresti si cartea in nformat electronic,va trebui sa lasi o adresa de mail ca sa o trimit.Toate retetele mele au precizarea facuta pentru ce zi a dietei sunt adecvate. Spor la slabit si daca mai ai intrebari, dupa ce te-ai documentat, astept pe mail solicitarea(bucatariaelenei@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails