sâmbătă, 5 martie 2011

Lipii integrale cu ragu de legume

Ieri ziua 19 la dieta, zi de Carbohidrati. M-am gandit sa va arat ceva ce am mai facut in cateva variante, dar nu am postat niciodata. Aceste lipii insa le-am facut pentru prima data, au fost bune, integrale cum imi plac mie, dar undeva am gresit eu, pentru ca desi le-am intins foarte subtiri au crescut la copt si nu au fost foarte maleabile. Probabil, din cauza fainii, eu am pus un amestec de faina alba 480 si faina neagra de grau. De gustoase au fost gustoase, dar parca sunt un scutec desfacut, nu s-au putut rula frumos ca la shaorma. Deh, m-a multumit gandul ca sunt mai bune decat alea de cumparat pentru ca stiu sigur ce-am pus in ele! Sa va zic si sa arat ce am facut, poate va dau o idee buna si poate faceti lipii mai bune decat ale mele.
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
pentru lipii:
150 g faina neagra de grau
200 faina alba 480
50 ml ulei 
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
150 ml apa calduta
drojdie cat o nuca

pentru ragu:
1 ceapa rosie mica
1 ceapa galbena mica
1 morcov
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras galben
1 dovlecel mic
1 vanata mica
1 lingura zeama de lamaie
3 linguri pulpa de rosii in bulion
3 catei de usturoi
sare, piper proaspat macinat
1 si 1/2 lingura ulei de masline
cateva buchetele de brocoli
1/2 ardei iute verde
patrunjel verde pentru decor

Nu va speriati de numarul ingredientelor! Din cantitatile astea va ies vreo OPT lipii medii, deci puteti sa le folositi si pentru alt preparat. Iar ragu puteti face din cate legume aveti la indemana!
Inainte de a vorbi de lipii, am pus vanata taiata felii si apoi cuburi cu sare. Dupa 15 minute am scurs lichidul lasat si am pus cuburile in apa cu zeama de lamaie.
 








Deci am facut aluatul din ingredientele pentru lipii si a rezultat o bila elastica, in care m-am jucat cu degetele:









Apoi, am luat cate o bucatica de aluat, pentru ca nu stiam cate vor iesi din cantitatea asta, ca altfel portionam de la inceput, si am intins subtire o foaie de marimea unei farfurii medii. Am taiat dupa forma, ca sa iasa rotunde si restul de aluat l-am tinut la frigider. Ritmul era: o lipie la intins - una la odihna si una la copt. Pentru ca trebuie sa stea putin inainte de coacere!
Coapta foarte putin in tigaie cu fund gros, fara grasimi, pe ambele parti si la foc mediu. 









Dupa coacere trebuie puse intre doua prosoape curate la racit si apoi in punga de plastic, ca sa ramana elastice. V-am zis deja ca eu n-am reusit foarte subtiri, desi foaia pusa la copt era aproape transparenta. Cred ca daca erau facute numai din faina alba ar fi fost perfecte.








Dupa ce am terminat de facut lipiile am trecut la ragu. Am pus ceapa taiata feliute, ardeiul iute si o uleiul intr-o tigaie mai adanca si am acoperit cu capac pentru un minut la foc mediu.








Apoi am adaugat dovlecelul tocat cuburi mici, ardeii si morcovul fasii subtiri. Morcovul ala l-am taiat dupa o smecherie invatata pe Euforia Cuisine de la un bucatar vietnamez. Cu un cutit greu si ascutit se fac niste crestaturi cat mai dese pe lungimea morcovului. Cu atentie!!! Apoi cu un cutit econom se taie fasii si ies asa. Este usor si se poate aplica si la alte legume sau fructe.









Am pus sare, piper si am acoperit la loc pentru alte 3-4 minute. Apoi am adaugat buchetelele de brocoli si am mai lasat 2-3 minute, amestecand o data legumele.









Am adaugat cuburile de vinete, scurse bine, usturoiul zdrobit si am mai lasat un minut sa se inabuse si ele.









Apoi am daugat rosiile in bulion.  









Dupa ce s-au inabusit 3-4 minute, a scazut sosul, ragu este gata.










Facem asamblarea in lipie deja racita si flexibila, ornand cu parunjel verde tocat. Eu facand lipiile micute, am mancat doua!









Dar si pentru ca erau tare bune!









Este o "shaorma" vegetala! Pofta buna!



5 comentarii:

  1. super felicitari o reteta buna de avut in bucatarie

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena, minunate atat lipiile cat si ce ai pus inauntru. Foarte tare smecheria cu morcovii. Eu nu ma prea uit la TV,asa ca multumesc . Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine si se poate manca si daca nu esti la dieta.Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ina, multumesc mult. O masa gustoasa, aspectuoasa si de post!

    Brandusa, nici eu n-apuc sa ma uit pe cat as vrea si, de cele mai multe ori, nu gasesc mare lucru. Dar, uite, chestia asta mi s-a parut interesanta. Si unde mai pui ca vietnamezul asta a facut o salata din papaya, cu arome si condimente vietnameze, dar destul de accesibile, pe care as vrea sa o incerc si eu.

    Beatrice, sigur ca se pot manca si de cei care nu sunt la dieta! Si este, cum am mai spus, un preparat tare bun in post. Este si foarte usor de adaptat dupa gustul fiecaruia, pentru ca atunci cand nu esti un mare fan al uneia din legume, o poti inlocui cu alta si testa diverse combinatii, pastrand un echilibru de gusturi si texturi. Amestecul trebuie sa fie usor crocant, dar si umed de la sosul format.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare foarte gustoasa reteta. O s-o incerc si eu acasa dar lipiile cred ca le voi cumpara de la magazin :P

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails