duminică, 2 ianuarie 2011

Desert delicat cu mango

Acest desert, cu arome speciale, este inspirat de o propunere facuta de Anna Olson intr-o emisiune tv. Are doua variante, dar eu nu am incercat-o decat pe aceasta momentan, pentru ca a fost foarte apreciata si a consumat toate fructele din camara. Dar... mai incolo, cand va veni primavara, voi incerca si varianta mai fresh, fara unt, deci rece. Mi s-a parut interesant si mi-am propus sa-l fac de sarbatori. A fost asa cum mi-am dorit: un dulce delicat dupa o serie intreaga de preparate mai mult sau mai putin grele. Singurul inconvenient? Trebuie consumat cald. Iar cand ai mai multi musafiri, e cam greu sa ajunga cat mai cald la toti. Altceva nu-i pot reprosa. Sa vedem daca va corup, pentru ca nu e cine stie ce filosofie prepararea lui.
Aceasta retete este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie doar:
2 fructe de mango mediu coapte (deci nu foarte moi, dar coapte!)
3 cm rizom de ghimbir proaspat
75 g zahar brun de trestie
50 g unt la temperatura camerei
iaurt grecesc pentru asezonare, deci cantitatea este dupa gust
cateva frunze de salvie proaspata pentru decor
cateva fire subtiri de coaja de lamaie pentru decor
2 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa

Fructele de mango se spala si se taie felii, curatind si coaja in prealabil. Nu se taie prea groase feliile, dar nici prea subtiri, ca sa nu se farame la preparare. 










Ghimbirul se curata de coaja si se taie felii subtiri.








Zaharul si untul se pun la topit la foc mic.










Cand este aproape topit zaharul, dar sa nu inceapa caramelizarea, se pun feliile de mango si cele de ghimbir. Se amesteca usor, doar prin rasturnare sau cu o paleta.








Dupa circa 5 minut5, timp in care feliile de mango s-ai inmuiat, dar sunt inca al dente, se adauga zeama de lamaie si se mai lasa circa 5 minute. 









Cam asta ar fi totul. Se pun felii de mango si de ghimbir pe farfurie, timp in care aroma este su-per-ba, si se pune alaturi iaurt grecesc. Iaurt din cel cremos si nu foarte acru, dar sa nu il inlocuiti cu cel de bivolita sau altceva, pentru ca stricati totul. Acesta este diafan si foarte potrivit cu fructele fierbinti. Un firicel de coaja de lamaie implineste totul.










N-o sa va vina sa credeti ce gust deosebit are si cat este de potrivit, in locul dulciurilor grele cu crema si blat. 








Nu sunt impotriva dulciurilor mentionate, dar... mai selectiv si cu masura. Iar o varianta ar fi acest desert!


9 comentarii:

  1. mmmm,cu ce arome delicate ne ademenesti ,elena,la inceput de an!
    la multi ani si tot ce-i bun si frumos sa te inconjoare in noul an!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani! Multa sanatate si multe impliniri in Noul An! Eu va astept in 2011 in casa noua: http://nikosnewhomeblog.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Un dessert délicieux.
    Tous mes vœux pour 2011.
    Que cette année soit encore une année de saveurs et de gourmandises.
    A très bientôt

    RăspundețiȘtergere
  4. Da... suna tare bine... Multumim de reteta!!..
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Elena
    Iti urez un an nou fericit!!!
    Desertul care l-ai preparat, dupa cum e pregatit sigur are un gust exotic... in schimb e si simplu de pregatit.
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  6. descrierea si pozele mi-au facut papilele gustative sa transpire, deja fac calcule cand apar fructele de mango in super sa le atac.

    RăspundețiȘtergere
  7. Happy New Year Elena. The dessert sounds delicious.

    RăspundețiȘtergere
  8. La Multi Ani! Un 2011 plin de impliniri si bucurii, cu multa sanatate si mult noroc!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails