sâmbătă, 11 decembrie 2010

Salata surpriza

Stiu, am lipsit ceva timp! Am fost preocupata de probleme de sanatate, atat de preocupata incat n-am fost in stare sa fac mare lucru. "Grele" e dom'le incertitudinile astea! Pana la urma, nici nu stiu cum este, dar ma bucur ca nu este foarte grav, iar decizia unei eventuale operatii este amanata "sine die". Voi sti mai multe la controlul de peste 3 luni. Dar asta este o alta poveste! Este doar o explicatie de ce am lipsit, o scuza ca am neglijat sa fiu activa, ca de obicei, in aceasta perioada. Va multumesc pentru intelegere si ca ati trecut pe aici, lasand cateva cuvinte sau doar privind ce mai este nou. Acum, sa trecem la treaba, gata cu accesele de "melancolie blegoasa".
Acum o salata, de post, dar excelenta ca aroma si gust. Este din legume, dar nu orice fel. Ia sa vedem daca va corup la un test al gusturilor!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie, pentru doua portii, doar:
1 cartof dulce cam de 200 g
2 radacini frumoase de pastarnac
3-4 sfecle rosii, din cele mici si foarte frumos colorate
3-4 catei de usturoi
3 linguri ulei de masline
sare, piper proaspat macinat
putin cimbrisor uscat
2 linguri de marar verde tocat
50 g miez de nuca tocat feliute
1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa, optional

Pana sa va spun altceva, trebuie sa fac o precizare: la fel ca si Jamie Oliver, cred ca pastarnacul este o radacinoasa pe nedrept ignorata. Poate sa fie o vedeta excelenta intr-o reteta sau sa dea un gust deosebit unei fripturi, salate, supe etc.
Acestea fiind zise, cartoful dulce bine spalat, curatat de coaja, se taie cubulete mici, se pune intr-un vas, se presoara cu sare, piper si 1 lingura de ulei de masline.









Se amesteca bine si se da la cuptor preincalzit, la temperatura mare sa se gratineze circa 15-20 de minute. In functie de cuptor, dar nu pe pozitia grill, se verifica si se mai amesteca usor dupa circa 5-6 minute, ca sa se coaca uniform, dar sa ramana usor al dente.
Pastarnacul se curata, se inlatura "inima" lemnoasa si se toaca in cubulete de aceeasi marime ca a cartofului dulce. Se presoara cu sare si cimbrisor uscat si se pune lingura de ulei de masline.









Se amesteca bine si se pune la copt in acelasi vas in care au fost coapte cubuletele de cartof dulce, dupa ce acestea au fost scoase si puse in salatiera.
Se curata sfeclele, purtand niste manusi (eu folosesc din cele care se gasesc la vopseaua de par), se taie cubulete si se presoara sare si piper, apoi lingura de ulei de masline.









Se amesteca bine si se dau la copt in vasul in care am copt pastarnacul, dupa ce cubuletele acestuia sunt scoase in salatiera.
Cand toate legumele sunt coapte si puse in salatiera, se adauga, usturoiul presat bine, miezul de nuca si mararul tocat. 









Se amesteca usor si se consuma cu ceva marar tocat deasupra si cateva feliute de miez de nuca, special oprite pentru decor.









Eu am pus si un pic de zeama de lamaie, pentru ca scoate in evidenta aroma fiecarei legume in parte si accentueaza gustul, dar nu e obligatoriu. Gustul si aromele sunt speciale, mai ales langa niste feliute de paine neagra cu seminte, usor uscata in cuptor dupa ce a fost stropita cu putin ulei de masline.








Va garantez, chiar daca nu sunteti adeptii unora din aceste legume, ca merita incercata. Ideea mi-a venit de la o reteta prezentata pe "Euforia Cuisine" de Anna Olson. Numai ca ea a amestecat totul cu maioneza. Hm, nu m-a incantat ideea, dar este optiunea fiecaruia.









A, sa nu uit! Nu mai adaugati cumva ulei in salata, pentru ca ramane suficient de la copt. 
In rest... enjoy, cum zice chinezul francofon!

14 comentarii:

  1. E meticuloasa salata asta,dar cred ca merita efortul.
    Elena iti doresc multa sanatate .
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca a iesit foarte buna salata.am notat ideea.eu n-am sa folosesc cartof dulce,ci normal.in ce priveste pastarnacul sunt absolut de acord cu tine !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce de culori, apetisanta salata!
    Multa sanatate iti doresc si sa fii optimista, deci fruntea sus! O imbratisare calda

    RăspundețiȘtergere
  4. Ana, multumesc mult. Sa-ti dea Domnul si tie multa sanatate!

    Lia, nu e asa de meticuloasa precum pare. Eu pregatesc fiecare leguma cat timp ce face prima si nu e mare lucru sa le lasi la cuptor. Daca ai un cuptor mai mare, poti "mozoli" trei vase si pune toate odata la copt. Multumesc pentru urari.

    Pansy, draga mea, nici eu nu eram fanul acestui cartof dulce. Am luat din Kaufland sa-mi fac o pofta si am constatat ca rezista mai bine decat cei autohtoni, au gust dulceag bun in salate si merita din cand in cand sa faci ceva iesit din tipare. Ce bine ca mai e cineva care are aceeasi parere despre pastarnac! Mie imi place mult copt, langa friptura de pui.

    Liana, multumesc mult de cuvinte si imbratisare!

    RăspundețiȘtergere
  5. draga elena,raspund invitatiei la salata ta care are niste arome fabuloase,ai sa rizi de coincidenta,si mie imi place facut cu friptura de pui,iar in supe este absolut delicios!
    multa sanatate si o atitudine pozitiva!sa dea bunul D-zeu sa fie totul cum trebuie la control!

    RăspundețiȘtergere
  6. Alison, ce ma bucur ca-ti place! Multumesc mult pentru incurajari si, da, sper si eu ca va fi un raspuns pozitiv la tratament, iar peste 3 luni va fi ok. Dar, pana au testat, pana au evaluat, investigat... a fost un calvar pentru starea mea emotionala. Acum incerc sa nu ma mai gandesc asa de des la asta si sa urmez tratamentul...

    RăspundețiȘtergere
  7. Multa sanatate, draga doamna!
    Cat despre salata, e delicioasa si foarte aspectuoasa! O s-o incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multa sanatate , Elena!
    Salata arata tare bine si parca amiroase pana la mine a legume coapte si a lamaie... :)
    Sa ai o saptamana cat mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. tare frumoasa salata!multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  10. I know it's been a long time since I visited your blog but I finally published the book and now I can visit my favourite blogs again. What a wonderful colourful salad!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Hola , que ensaladas mas buenas , me gustan tus recetas y tu Blog , compartamos ideas y Blog , saludos desde VIGO ESPÀÑA . MARIMI

    RăspundețiȘtergere
  12. Alexandrina, multumesc mult pentru urare. In aceste zile am fost izbita in fata de precaritatea ei si de faptul ca avem obiceiul cel mai daunator cu putinta: neglijam orice nu ne doboara de-a dreptul! Chiar daca pare stereotip, nimic nu este mai important ca sanatatea si cred ca ar trebui sa fim mai precauti si mai grijulii cu noi insine. Ma bucur ca-ti place salata asta.

    Ana-Maria, ce ma bucur ca-ti place aroma salatei mele si ca a ajuns pana la tine! Sa ne dea Domnul o saptamana cu cat mai multe proiecte reusite.

    Ivy, I'm glad you managed to finish the project on the book. And I'm glad you like my salad. I can not wait to see you on the blog fresh recipes and get inspiration from some holiday preparations. A beautiful week!

    MARIMI, gracias por la visita y las palabras amables! Y tu blog es muy interesante, y las primeras recetas que llegué a verlos son francamente apetecible. Te seguiré siempre, para ver lo que has hecho bien y me inspira. Una semana más hermosa!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multa sanatate si fie ca cele 3 luni sa rezolve tot si sa nu mai fie nevoie de nici o interventie chirurgicala.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails