vineri, 8 octombrie 2010

Salata de cartofi cu aere de toamna

Imi cer iertare anticipat, pentru ca stiu ca o sa va deranjeze afirmatia mea. Dar ce pot sa fac? Va respect prea mult ca sa nu fac un exercitiu de sinceritate cu voi, vizitatori si prieteni. Mie nu-mi place, cu foarte putine exceptii, asocierea dintre cartofi si maioneza. De aceea, salatele mele de cartofi nu sunt cu maioneza niciodata. Si nu pentru ca sunt la dieta, ci pentru ca papilele mele refuza cu obstinatie astfel de combinatie. Exceptie fac acei cartofi la cuptor, la care folosesc un sos care contine maioneza (de soia de cand sunt la dieta) si salata a la russe. Dar si pe acestea le consum foarte rar.
Deci, va propun o salata de cartofi foarte buna, echilibrata ca si condimentare si vitamine. Iar cum toamna inca nu este pe sfarsite este numai buna. Mai ales ca se poate consuma, fie calda, fie rece.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
5 cartofi medii (daca nu va plac cei rosii, atunci albi de Covasna)
2 ardei grasi rosii (pot fi si diferiti colorati, daca va place)
1 gogosar
1 ardei iute, facultativ (cum gogosarul meu a fost cam piperat la gust, am renuntat la ardei iute)
1 ceapa mica galbena
1 ceapa rosie, sau echalotte
sare, piper proaspat macinat (neaparat!)
2 linguri otet fructat (eu folosesc de zmeura, din productie proprie)
3 buchetele de conopida
3 morcovi mititei
cateva tije si frunze fragede din mijloc de telina(acestea din urma pentru decor!)
1 crenguta de cimbru
3 lingurite pline de ulei de masline (poate fi doar una extravirgin)

Cartofii bine spalati se pun la fiert in apa multa cu sare si crenguta de cimbru. Daca folositi cartofi albi, alegeti din cei care au consistenta unui mar cand ii taiati, adica sa nu fie fainosi odata fierti.










Apoi tocati legumele. Buchetelele de conopida se taie feliute subtiri si se pun in apa cu 1 lingura(nu e nici o greseala!) cu sare sa stea pana terminati restul. 









Morcovii sunt din gradina unei prietene, asa ca nu sunt mari. Recupereaza la gust, sunt foarte buni si aromati. Se taie feliute si apoi betisoare. Tijele de telina se taie in diagonala, tot cam de lungimea betisoarelor de morcovi.











Ardeii si gogosarul se curata si se taie fasii.









Ceapa alba se taie feliute, iar cea rosie rondele subtiri.










Cand cartofii sunt gata ii puneti sa se raceasca si apoi ii curatati de coaja. Eu ii tai in jumatate, transversal, apoi in feliute ca de mar. Asa se face absorbtia lichidelor foarte bine, fara a fi niste bucati prea mari. Scurgem conopida bine de apa si ne apucam de preparat salata, cu ajutorul unei tigai antiaderente incapatoare, de cel putin 28 cm diametru si adanca.
Deci, se pune 1 lingurita de ulei in tigaie si se adauga ceapa, morcovii si telina, sare si piper.









Se amesteca usor, la foc mediu, rasturnand continutul de cateva ori si lasand 2 minute sa se inmoaie legumele. Se adauga feliutele de conopida si inca o lingurita de ulei, repetand procedeul de inabusire a legumelor.









Se adauga ardeii si gogosarul amaestecand de cateva ori. 









Feliile de cartofi se pun deasupra, se pipereaza si se acopera, lasand un minut sa lucreze caldura. Apoi se amesteca usor cu o paleta sau se rastoarna continutul cu atentie. Este plina tigaia, iar daca nu sunteti maestri la rasturnarea continutului din incheietura, incercati cu o paleta, ca sa nu ajunga legumele pe gresie sau aragaz.









Nu este foarte grasa, uleiul desi nu pare este suficient; asa ca sa vedeti si voi:









Se opreste focul, se adauga otetul (dupa gustul fiecaruia) si se amesteca usor. 









Se pune in boluri, se decoreaza cu un cerculet de ceapa rosie si o frunza de telina si... ta daaa! Asta-i tot.









Ei, nu chiar tot! La servire se stropeste cu putin ulei de masline(1 lingurita am zis eu!) crud si aromat. Neaparat extravirgin.









Ei? Ce parere aveti? Este consistenta, calda, satioasa, aromata si cu multe vitamine, pentru ca legumele, exceptie facand cartoful, sunt al dente.









Va invit sa gustati!


12 comentarii:

  1. O!salata asta imi trage cu ochiul!
    Am servit si e o bunatate!multumesc frumos!
    Week-end linistit si placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce nume frumos i-ai dat.........este vesela(o multitudine de culori in aceasta salata) dar ceea ce este mai important este ca ........este sanatoasa.
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. o salata "curat" de toamna !eu nu sunt la regim,da' de mancat as manca-o .

    RăspundețiȘtergere
  4. super !si cred ca si gustul la fel :) xoxoxx ooo Elena :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Un deliciu.As incerca si eu o portie, dar nu cred ca ti-a mai ramas.Week-end placut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hai ca-i simt briza de toamna..;))) Kafeaua este gata , linga o feliuta de tort cu lämäie si bezea. Te astept.Un sfirsit de saptamina placut1 Cami

    RăspundețiȘtergere
  7. eu mananc maioneza doar in salata boeuf. in rest mi-e frica de ea :)). asa ca nu pot decat sa aplaud reteta asta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte apetisant si tentant....arata super fain! deja simt gustul...hm,imi bagi idei in cap :))))

    RăspundețiȘtergere
  9. elena draga mea,un premiu de inceput de toamna te asteapta pe blogul meu

    RăspundețiȘtergere
  10. I am not a fan of mayonnaise either unless I make it myself with olive oil. The salad sounds delicious.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nush ce s-a intamplat cu raspunsurile mele la mesaje?! Asa ca... de la capat, cu scuzele de rigoare ca nu am verificat aparitia lor.

    Mariana, multumesc.

    Maria, da este si colorata si mai sanatoasa decat cu maioneza. Pentru cine este dispus sa incerce, mie mi se pare si mai gustoasa.

    Pansy, nu e neaparat de regim. Fiului meu ii place, dar lui ii pun si ceva masline si un ou fiert taiat feliute. Eu nu pot combina oul cu salata de cartofi, dar este delicioasa si asa.

    Anca, multumesc pentru aprecieri.

    Hapleablog, mersi pentru apreciere, dar acum, cand apare mesajul, nu mai am. O portie virtuala se gaseste oricand pentru cei doritori.

    Cami, draga mea, felia de tort virtuala am savurat-o cu mare placere. Ma simt dezavantajata ca nu pot sa te servesc, in compensatie, cu ceva mai sofisticat.

    Zazuza, eu nu consum decat salata "a la russe" (nu pot pune carne langa cartofi!), varianta vegetariana a salatii de boef, dar sunt de acord cu tine. Ma bucur ca-ti place varianta mea, chiar si fara ou.

    Ana-Maria, ma bucur ca ti-am dat idei! Vin repede si cu promisiunea facuta, privind reteta din carne de porc.

    Pansy, multumesc frumos pentru premii si ma bucur ca te-ai gandit la mine.

    Ivy, thanks for the feedback. And I am not a fan of mayonnaise, trying to consume as little in salads.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Elena, extraordinara reteta. M-am hotarat si eu sa ma "apuc" de diaeta Rina, nu ca as avea nevoie neaparat sa slabesc dar o alimentatie mai "usoara" parca reduce si din oboseala si stres (si am parte de ele din plin ...) iar retetele tale sunt minunate. pupici

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails