luni, 2 august 2010

Dulceata de morcovi cu rosii


Am promis sa va dau si aceasta reteta, asa ca, chiar daca este cu ceva intarziere, iat-o! Inainte de mirarea, care s-ar putea naste, privind aceasta combinatie, va pot spune ca a fost deja testata de Furnicuta Boscodina. In coletul de la proiectul "Sfoara in tara, din blog in blog..." am trimis si un borcanas cu aceasta dulceata, pentru ca ma reprezinta ideea testarii unor lucruri noi. Se pare ca a fost apreciata de draguta primitoare si de strumful ei, asa ca sunt sigura ca veti putea trece peste ideea preconceputa ca din legume nu se poate face dulceata. Nu are adaos de arome si condimente sintetice, este aroma naturala, dar imbunatatita de crengute de menta.
Va spun doar ca merita sa incercati asa ceva, macar si numai pentru a va testa. Pe mine curiozitatea m-a facut sa incerc, deci lasati curiozitatea sa va ghideze!
Cred ca nu mai este nevoie de precizarea: La dieta, cantitati foarte mici!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie doar:
500 g morcovi curatati
500 g pulpa de rosii, fara coaja si miez (mai ales fara seminte deloc!)
500 g zahar (din pacate tos, nu brun, pentru ca ar schimba culoarea dulcetii)
200 ml apa
2-3 crengute de menta
1/2 limette
zeama de la o lamaie


Morcovii se taie longitudinal, se scoate "inima", adica miezul mai teios. 









Se toaca feliute de grosimea pulpei ramase. Se pun in apa rece cu 2 linguri zeama de lamaie pentru 30 de minute.









Rosiile se curata de coaja, dupa un masaj cu muchia cutitului. Se taie in jumatate si se inlatura miezul si semintele cu multa atentie, sa nu scape nici una si sa ajunga in dulceata. 








Se toaca sub forma unor fasii de dimensiunea morcovilor si se pun intr-un vas cu restul de zeama de lamaie ramasa si se lasa la rece pentru 30 de minute.









Se pune zaharul si apa la fiert pentru a se forma siropul pentr 2-3 minute. Se pun morcovii la scurs in sita si, dupa aceea se adauga in sirop.









Se lasa sa fiarba la foc potrivit circa 5 -6 minute.









Se adauga fasiile de rosii scurse bine in prealabil intr-o sita. Limetta se taie feliute subtiri si dupa aceea in jumatate. Se adauga jumatatile de felii in sirop si zeama de lamaie.








Se fierbe la foc potrivit pentru circa 15 minute, testand pe o farfurioara consistenta siropului. Trebuie sa curga usor, dar cand este picurat in apa, nu se desface imediat. Cand este gata se adauga si menta, sa dea 2-3 clocote.









Se lasa sa se odihneasca 3-5 minute. 








Se pune in borcane cu capac ce se inchide ermetic. Se intorc borcanele si se lasa 10 minute pe capac, sa se etanseizeze mai bine. Apoi se intorc si se lasa sa se raceasca incet.




















Cam asa trebuie sa arate, in ceea ce priveste consistenta si proportia de sirop cu fructe.









Este foarte buna langa un pahar de apa rece. 
Stiu ca este surprinzator sa faci dulceata din legume, dar merita sa incercati. S-ar putea sa va surprinda placut!
Eu mai fac din dovlecei si gogonele. Cea de gogonele juri ca este de nuci verzi, mai ales ca eu ii adaug ceva pelin uscat. Din cel verde pun la dulceata de cirese albe, o alta specialitate a familiei mele. Numai ca eu fac acum cantitati mici, preferand gemurile.
Sa aveti pofta!









16 comentarii:

  1. nu ma surprind dulceturile din legume,la mine acasa se facea si de morcovi si de gogonele verzi.combinatia asta -i inedita insa,te felicit ,arata foarte bine!si se preteaza si la un chutney ,ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  2. la asta nu ma asteptam....nici in 1000 de ani nu m-as fi gandit sa fac dulceata din legume.foarte origina ideea.te pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai inebunit cu combinatiile astea cu rosii..Tre buie sa incerc si eu.Te invit la o felie de tort cu fructele tale preferate-Mango si Capsuna. Cind l-am papat, m-am gindit la tine...O seara placuta! Cami

    RăspundețiȘtergere
  4. wow, ce idee! arata spectaculos si sunt convinsa ca e si foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. vin sa depun marturie dreapta logic:) delicioasa e nimic spus ,te lingi pe degete,farfurita ,lingurita si pui de o spargere a camarii Doamnei Elena. e dementiala :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Alison, ma bucur ca stii si tu ce bune sunt dulceturile din legume. Sigur ca se preteaza si la chutney.

    Sarah, draga mea, pana acum vreo 10-12 ani nici eu! Dar le-am descoperit si am testat. Obisnuiam sa fiu incapatanata si sa nu cedez usor, dar pierderea era a mea. Am invatat sa ma testez si, daca-mi plac, le adopt ideile, daca nu, nu. Stiindu-ma pe mine, insist sa incercati ceva nou, chiar daca vi se pare bizar.

    cami, scumpa, am vazut tortul si ma tot gandesc la el si la cat de minunat este. Nici in o mie de ani n-as putea fi la fel de buna la asa ceva, chiar daca as exersa ore intregi. Tu ai talent si imaginatie. Iar dulceata asta trebuie testata neaparat. In toamna o sa va arat cea de gogonele, care este ceva special.

    Zazuza, ma maguleste aprecierea ta. Este... altceva aceasta dulceata si, daca nu faci precizari, nimeni n-o sa ghiceasca din ce este facuta.

    Boscodina mea draga, iti multumesc frumos de aprecieri. Ma bucur ca ti-a placut dulceata. E emotionant de placut sa stii ca este apreciat ceva facut de tine si trimis cu drag.

    Ma bucur mult ca s-a intamplat sa ne cunoastem, sa schimbam idei, experiente, emotii!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna draga Elena
    Cunosc astfel de retete de dulceata, in Spania se obisnuieste asa ceva, se fac cgiar si din gogonele verzi.
    Totusi sant sanatoase?
    Ceace am studiat despre digestie, medici spun ca da o rea digeste sa amestecam zarzavaturile cu zahar. Deci trebuie sa fim foarte atenti ce combinatii facem, pentru o buna sau o rea digestie.
    Aici iti las adresa de la o carte care este super de buna, spune totul pe direc si fara ocolisuri.

    http://cartinoi.ro/noua-ordine-alimentara-mancam-p-9978.html?osCsid=0a15e10897d0e88a225527b7aac03b50

    Sper ca nu te supara interventia mea.
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  8. Totusi mai este si parerea altora care spun ca rosia nu este zarzavat, iar morcovul fiind dulce... chiar ca nu stiu in ce categorie este.
    De exemplu, avocado este un fruct care se poate combina si cu sarat si cu dulce.
    Deci asta e sa cercetam.
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daniela, cum o sa ma supar? Nu cred ca este nesanatos, pentru ca de foarte multi ani asiaticii si nu numai ei fac chutney, care este si dulce, dar si picant. Eu nu consum atat de mult incat sa faca rau... Dar merita sa ne documentam, asta e sigur! Linkul trimite la cartea unui celebru profesor, pe care-l admir, dar cu care nu sunt de acord 100%. Are multa dreptate in ceea ce afirma, dar am cateva lucruri pe care nu le-am acceptat inca, mi se par hazardate. Plus, eu nu sunt fan nutritionisti, pentru ca parerile lor se bat cap in cap si sunt mai grasi decat cei pe care-i trateaza uneori. Dar, s-ar putea sa gresesc eu si sa am prejudecati gratuite!
    Parerea ta, inca o data o spun, n-o sa ma supere niciodata, iar informatii noi o sa ma bucur oricand sa primesc. Te mai astept, draga mea.

    PS Am uscat prima transa de dovlecei si arata superb, pentru ca am fost ajutata de zilele astea caniculare si fara umezeala.

    RăspundețiȘtergere
  10. sol de pace :)
    cum sa va spun...mai pe ocolite.mai direct,dar eu astept cu nerabdare reteta de dulceata de dovlecei dar mai ales cea de gogonele,daca se poate. Multumesc mult :) Dulceata de pepene si rosii a iesit super buna !

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma bucur foarte mult, eu am spus ca se conserva in borcan sau punga de hartie. Punga de hartie este recomandata in Spania fiind aerul foarte uscat. Deci in Romania se conserva in borcan de sticla.

    Cat despre nutritionisti, este o diferente intre un medic si nutritionost. Stii in Spania poti face (mi se pare ca un an cursuri) si devii nutritionist. Eu totusi am incredere in medici care isi dau interesul pentru sanatatea noastra.
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  12. Chinezoaica mea draga, am revenit dupa citeva zile grele in spital. Acum sint cu bine. Mi-a preit asa de bine comentariul tau minunat la mine, ma uns pe suflet. Omul invata, cum tu nu stiai sa prepari mincarurile astea grozave asiatice, nu stiam si eu de tortarit. Totul este, ca pun multa inima cind le fac, chiar daca citeodat imi ia decorul ceva ceasuri. Cum ai scris si tu, imi plac ornamentele si apreciez munca pe care o depun multe fete la torturi cu pasta de zahar, dar n-am minca-noi amindoi- in veci o felie. Extrem de dulce, fiecare cu gusturile lui. Eu aici am invatat sa fac torturi cu foarte putine chimicale sau multe blaturi fara praf de copt. Si aici nu se insiropeaz nici un blat.
    De inviat, cred ca mai bine ar fi, sa ma infiezi tu. Mama mia ce ar iesi, toata ziua mincare asiatica si torturi, se duce dieta... Aaaa si noi adoram mincarea asiatica, nu prea am postat, eu fac des in Wok. Multe salutari puiutului tau de2anisori si 8 luni si La multi ani cu reusinta in toata in viata si sanatate ca tare sfinta mai este.Daca am sa mai traduc vreodata retete in blog, nu stiu...Am avut pb. cu filozofii si stie tot si cei perfecti din RO, ca eu nu stiu romana, asa ca, momentan las totul balta sau bag iarasi blogul la privat. Nu m-am hotarit! Scuze ca am scris un roman, dar ma simt deja infiata! te tzuc dulce si o seara feina.
    in prietenie, Cami

    RăspundețiȘtergere
  13. nu am auzit de aceasta dulceata, dar banuiesc ca e foarte buna......te asteapta un premiu la mine pe blog daca vrei sa il ridici..pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce interesant! Eu am făcut anul trecut dulceaţă de dovlecei şi e delicioasă. Am şi poze pe blog de atunci, reţeta cred că am uitat să o scriu. Mama face de gogonele verzi. Sunt bune şi dulceţurile de legume. Şi eu fac dulceaţă tot în cantităţi mici. Maxim 3-4 borcane de un fel.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am pe foc acum un gem de piersici cu vin rosu si ardei iute ,este o nebunie de aroma in bucatarie .
    Pe lista urma maine sa fac din rosii si asa in pauzele dintre mestecarea in gem am intrat pe net sa ma inspir cum si in ce fel sa fac .
    Am mai gasit diverse idei dar cred ca o sa fac varianta ta cu morcov si un ardei iute de la mine.
    Tata avea o vorba "Gusta ,sa nu mori prost",de la el am mostenit combinatiile de tot felul ,daca imi place le mai fac ,daca nu ,nu.
    Mi-am pus semn de carte la reteta ta ,dupa ce o fac am sa-ti spun impresiile.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce combinatie interesanta !!! Imi place !!! :)

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails