sâmbătă, 24 iulie 2010

Gem de pepene galben si rosii

Da, nu este nici o greseala! Este un gem pe care l-am descoperit acum 8 ani (aproximativ!) si care m-a impresionat. Este din fructe si legume, deci un amestec nu prea cunoscut, dar care mie imi place. Si poate va fac si pe voi sa incercati, sa va testati gustul. 
La dieta se consuma orice gem sau dulceata cu moderatie! 
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
-1 kg pulpa de pepene galben
-3 rosii grase si frumoase, de preferat din cele portocalii, deci tot cam 1 kg
-300 g zahar (nu brun, din pacate, pentru ca-i schimba culoarea!)
-1 lamaie, doar zeama
-2-3 fire de lamaita (daca aveti indrusaim, folositi din ala!)

Deci, pepenele trebuie sa fie din ala cu miez portocaliu si fainos, nu din cel tare ca bostanul! Rosiile alea minunate, chiar daca nu sunt perfecte:








Se curata de coaja, masand cu muchia cutitului (nu cu taisul!), apoi se curata de seminte. Atentie, nu trebuie sa ramana nici o samanta! Se toaca in cubulete mici si se pun intr-un vas de inox pentru fierbere.










Se taie miezul pepenelui cubulete, sa fie aceeasi cantitate ca si rosiile, si se pune in vas.










Se adauga zaharul, se amesteca si se lasa circa o ora, ca sa se formeze sucul necesar fierberii din pepene si rosii.










Se incepe fierberea, la foc mediu circa 30-35 de minute.









Se amesteca mereu, ca sa scada si sa devina omogen. daca unele bucatele raman nesfaramate nu e nici o nenorocire. Mie imi place, asa mai rustic. Dar, daca nu va place, puneti in functiune mixerul vertical, la viteza medie 30 de secunde si devine o crema fara imperfectiuni.










Se adauga zeama de la lamaie si se mai fierbe 10 minute. Se adauga ramurile de lamaita sau indrusaim, se ia de la foc, se amesteca si se mai lasa cateva minute, 5-6, nu mai mult. Se scot ramurile si se pune fierbinte in borcane. Se lasa 10 minute pe capac si apoi se intorc in pozitie normala.








Cam asta-i tot! Alte miresme, alt gust, tot gem.


















A, uitasem! Un borcanel este pentru Cami!

 

8 comentarii:

  1. no, stiu ce caut luni in piata :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Aha, a aparut casuta de comentariu. M-a uns pe suflet de borcanel. ! milion dde multumiri. Cum am scris si dincolo, nu am inspiratie, imaginatie ce gust ar putea avea. Al meu sot iubit, s-a scuturat de citeva ori. O duminica placuta! I tzuc you, Cami

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte ciudata combinatia, arata foarte bine la tine in poza dar sunt foarte curioasa ce gust are. Nu pare greu de facut, am salvat reteta in caz ca-mi iau inima in dinti si incerc.

    RăspundețiȘtergere
  4. am revenit cu o alta intrebare: cam cate borcanase iti ies din cantitatile astea?

    RăspundețiȘtergere
  5. Kadia, cele trei borcane din imagine de cate 320 g. Pentru ca este gem si trebuie sa aiba consitenta. Imaginile de aici sunt cand erau fierbinti, acum daca as face poze, ar fi ca la gemul de mango.O saptamana frumoasa tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  6. trebuie sa recunosc ca este o combinatie originala si indeita.nu stiu ce gust are dar neuronul meu nu proceseaza inca pepene+rosii.probabil mai bine incerc reteta si nu mai incerc sa imi imaginez ce gust o avea acest gem.ador insa culoarea gemului tau.pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Va asigur gustul este nemaipomenit ,am facut acest gem acum cativa ani dar in loc de lamaita am pus o crenguta fina de menta .
    Eu pun pentru iarna pepene galben conservat.
    tine pana la sarbatorile de Paste.
    Am incercat cateva din retetele doamnei Elena ,sunt tare gustoase si deosebite ,multumesc!
    Un sfarsit de saptamana vesel!
    Cu drag Mari

    RăspundețiȘtergere
  8. gand la gand cu bucurie :) ma gandeam ieri sa fac un gem de pepene galben, nu am facut niciodata in viata mea , asa ca o reteta era mai mult decat binevenita.combinatias cu rosiii mi desteapta amintiri dulce ...mmm dulceata de morcovi si rosii...
    sunt sigura ca e deosebita , cautam borcane si rosii si dulceata scrie pe mine!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails