miercuri, 21 iulie 2010

Gem de mango

Am vazut ca sunt tot felul de discutii privind subiectul: dulceata sau gem? Si care este diferenta dintre ele. Eu sunt convinsa ca cei care si-au dat cu presupusul stiu care este diferenta, dar e la moda sa faci pe interesantul! Fiecare cu parerea lui, ca asa ajungi sa traiesti suta de ani, nu? Pentru mine, exact, doar pentru mine, dulceata inseamna 2-3 lingurite de cirese, visine sau nuci, petale de trandafir plutind in sirop invaluitor, ocrotitor, puse pe o farfurioara de portelan, langa un pahar de apa rece din fantana; puse, paharul si farfurioara, pe o "tabla" frumoasa cu servete brodate alaturi. Era suprema apreciere a unui musafir necunoscut, care nu era pohtit numa'-ndata la masa! Dar si dovada ca esti gazda politicoasa si gospodina. Mda. Acum fac dulceturi din multe fructe sau... legume. Dar, calorii multe, zahar mult, deci am inceput sa prefer gemurile. De ce? Cantitatile de zahar folosite sunt mai mici - se foloseste intens sucul propriu al fructelor - si masa lui compacta, fructele fiind zdrobite, il fac prietenos cu alte deserturi sau il transforma in garnituri. Este mai usor de "manjit", peste ceva unt, pe o felie de paine, prajita sau nu, la un ceai. Mai ales in anotimpurile reci sau ploioase. Deocamdata acesta de mango. Dar o sa va mai arat si ala de pepene galben cu rosii (da, ati citit bine!). Si ceva dulceturi cu care nu sunteti familiarizati, dintre care cea de morcovi cu rosii.
A! La dieta, orice dulceata, gem, ce-o fi, trebuie consumat cu moderatie!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
1 mango, pulpa doar
200 g zahar alb, nu brun ca se schimba culoarea gemului si n-o sa va placa
1 ramura de lamaita
2 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa

Asta este un mango curatat, copt, frumos colorat si aromat.









Bineinteles ca toata pulpa se da prin sita, sa nu ramana firisoare deloc. V-am mai spus asta la reteta de inghetata de mango. Se pune piureul intr-un vas de inox si se incalzeste la foc mic, amestecand mereu. Se adauga zaharul si zeama de lamaie.










Se fierbe la foc mediu, amestecand, circa 20 de minute, pana se ingroasa un pic si se evapora apa. Se da deoparte, se adauga ramurica de lamaita clatita cu apa.










Se amesteca bine cat este fierbinte si se mai lasa sa se normalizeze temperatura. Nu se lasa sa se raceasca, trebuie sa ramana inca fierbinte, deci 5-6 minute sunt de ajuns!










Se scoate ramurica si se pune gemul in borcan, inchizandu-l ermetic. Se lasa pana a doua zi. Nu l-am mai invelit sa se raceasca lent, pentru ca in bucatarie oricum erau peste 30 de grade!












Deci, sunt cam 300 g gem in borcanul de 420 g. A doua zi, nici macar nu aluneca pe peretii borcanului! 












Dar, daca il folositi sa garnisiti o inghetata, ca mine, il amestecati putin si el devine mai ascultator.
Eu n-am rezistat tentatiei sa nu va arat si simplu, pe farfurioara, ca sa-i admirati culoarea, consistenta si sa va imaginati aroma deosebita.









Daca o sa incercati o sa simtiti singuri aceasta aroma deosebita. Pus pe niste briose simple este de vis!








15 comentarii:

  1. Ce frumoasa este poza cu borcanul intors! Pana sa citesc la tine nici nu am stiu ca exista o dezbatere pe tema gem-dulceata, la mine dulceata e intotdeauna cea lichida in care fructele intregi sau bucati se pot inca distinge, iar gemul este acea pasta de fructe tartinabila. Mai exista si peltea care este de fapt un sirop foarte gros, strecurat si fara posibilitatea de a "vedea" din ce fruct a fost facuta, poate doar dupa miros sa se simta. Cel putin eu asa le clasific.

    RăspundețiȘtergere
  2. probabil ar trebui sa ma apuc de treaba cum mango este acum in plin sezon aici.nici eu nu m-am omorat pana acum cu dezbatrerea subiectului gem -dulceata.ce mai conteaza pana la urma cum se numeste atata timp cat este delicios?
    pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce culoare frumoasa are... poza cu gemul "suspendat" e super ;)
    Mie mango singur singurel nu prea imi place.. parca e prea intens pentru gustul meu, dar cu alte fructe merge ;)

    Pupici :)

    RăspundețiȘtergere
  4. elena,te felicit pt. aceasta superba dulceata!arata splendid!

    RăspundețiȘtergere
  5. Kadia, de asta am pus poza cu borcanul, sa se vada cat devine de consistent la racire. Stiu ca ai dreptate cu aceste "clasificari", dar eu am vazut atat de multe discutii, incat nu m-a rabdat sa nu fac precizarea ca este o discutie fara fond. Scuze ca mi-am exprimat frustrarea...

    Sarah, daca as avea la discretie, fiind sezonul fructelor de mango la tine, as face si chutney de mango. Asa, prefer sa fac doar inghetata, gem, salsa... Pup si eu, draga mea!

    Olgutza, in inghetata, langa laptele de cocos, nu este prea puternica aroma. In ce priveste gemul, lamaia si lamaita ii mai taie din "foc". Dar, poate ca mie nu mi se pare asa de pregnant pentru ca-mi place mult acest fruct.

    Alison, multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu=fan chestii deosebite
    tu posteaza, ca sigur le incerc! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Elena, vad ca ai devenit mango addict, cand inghetata, cand gem, ai hotaratat sa ma faci sa ma pun pe treaba vad;), te pupic cu drag

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu vad borcanul meu...Cind pui pachetul??? O zi buna! In prietenie, Cami

    RăspundețiȘtergere
  9. Ralus: Elena postat retete si incantata ca plac lui Ralus. Hi. hi, hi...

    Yafa, draga mea, as fi nespus de incantata daca ai incerca. Sunt convinsa ca ti-ar placea asa aroma.

    Cami, borcanelul tau este pus deoparte, in camara, dupa ceva condimente, pentru ca altfel n-ar rezista. Plus unul de pepene cu rosii. Daca vrei, fac pachet! Serios!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am facut niciodata , dar sincera sa fiu dupa ce am vazut la tine parca ma tenteaza sa incerc.............excelent arata,Elena.
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca-mi permiteti adaug ca daca nu averti ramura de lamaita eu folosesc doua-trei frunzulite de muscata creata cea care are un miros deosebit si ca planta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Facem schimb sa-mi scri email ce doresti tu. eu am o lista cu multe asiatice pt. tine. Mai bine cumpar tot magazinul, sau macar cite una din toate.... Mai nu merge postarea comentariilor la gem de pepene cu rosii...Nici macar nu am fantazie sa-mi dau seama ce gust ar avea. Al meu sot iubit s-a scuturat de citeva ori cind i-am zis de combinatie. Eu am dat click la aflati mai multe acolo, sperind sa apara si casuta cu comentarii si m-a adus aici??? bloger tot in lucru poate!!! Aveai si email de la mine cu o rugaminte, se pare ca s-a rezolvat. O seara feina! i tzuc you1 Cami

    RăspundețiȘtergere
  13. Steliana, muscata creata cum ii spui, este de fapt INDRUSAIM. Stiu ca este buna, si eu pun, dar nu la mango. Aici ii trebuie doar o vaga aroma de lamaie, ca sa nu afecteze parfumul natural al fructului. E posibil sa mearga o frunza sau doua verzi de lamai. Uite, la gemul de pepene cu rosii este ideala.

    Cami, draga mea, esti o scumpa! Cred ca sotul s-a strambat cand a auzit, pentru ca este normal. Majoritatea ridica din sprancene, dar este foarte bun. Acuma, nu stiu daca din rosiile si pepenii de pe piata de la voi se poate face la fel. Dar cred ca da, pentru ca la nevoie se baga mixerul in functiune. Nu stiu de ce nu a mers, nu mi-a luat nici etichetarea... A fost temporara, pentru ca acum am casuta de comentarii si etichetele. Imi pare rau ca am lipsit si nu te-am putut ajuta cu blogul! Astept sa mai fac niste curiozitati din astea si iti trimit mail ca sa stabilim pentru un pachet, pentru ca la tine pot trimite cu autocarul, fara vama, posta etc. O duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  14. La urmatoare transa de gem am sa pun frunze de lamai.
    O saptamana cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ieri am facut gem insa nu am curatat simburii chiar prea bine pentru ca am vrut sa fac sirop din ei.

    Pentru sirop, se pun simburii intr-o cratita cu 1 cana de apa 1/2 cana de zahar (sau miere) si zeama de la o lamiie.
    Cind incepe se fiarba, se da focul la mic si se lasa sa fiarba incet timp de 10 minute. Apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complect.
    Dupa ce s-a racit se strecoara si se pastreaza in frigider.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails