duminică, 27 iunie 2010

O musaca in alt stil

I-am zis musaca pentru ca intruneste unele criterii, dar poate fi si budinca. In varianta asta n-am mai facut-o si deci am facut ceva erori. Dar, rezultatul a fost foarte bun la gust si, pana la urma, asta conteaza. Pana acum o faceam cu umplutura de branza, deci era mai mult o budinca. Numai ca, de data asta, am vrut sa folosesc neaparat orezul proaspat achizitionat, si nu te pui cu incapatanarea unei femei. Cu a mea in nici un caz! De la inceput va precizez ca trebuie folosit orez arborio sau orice soi cu bob rotund si continut mai mare de amidon, din cele potrivite pentru risotto. Dovleceii, am avut prea putini, deci nu are un strat atat de evident pe cat ar fi trebuit. Dincolo de deficientele estetice, gustul este bun, deci va provoc sa incercati!
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
4 dovlecei tineri (nu 3 cat am avut eu!), zuchini ar fi cei mai buni
120 g orez basmati salbatic (dar, e mai bun cel arborio!)
2 cepe mici echalotte
2 ardei grasi mici 
3 linguri ulei de masline
sare, piper proaspat macinat
1 morcov
2 rosii potrivite
marar verde pentru ornat
2 linguri rase de faina
2 linguri pesmet pentru tapetat
1 tulpina de usturoi verde
300 ml supa de legume


Deci, dovleceii bine spalati se taie felii subtiri. Eu i-am taiat cu dispozitivul de curatat legume.









I-am presarat cu sare si piper, i-am amestecat si i-am lasat deoparte.









Am tocat ceapa felii subtiri si usturoiul rondele mici.








Intr-o tigaie antiaderenta am pus 2 linguri ulei, ceapa, usturoiul, sare si piper.









Am inabusit la foc mediu circa 30 de secunde si am adaugat orezul. 









Din acesta:






Am lasat, amestecand, pana cand orezul a devenit sticlos si am adaugat supa si morcovul. Am pus capac si am fiert la foc mic-mic circa 10 minute.









Cand lichidul aproape s-a absorbit, am adaugat ardeiul gras, am amestecat cu o furculita, am oprit focul si am lasat sa se raceasca putin.










Am scurs bine, storcand putin dovleceii de zeama rezultata, dar pe care nu o aruncam!










Am uns cu 1 lingura de ulei si am tapetat o tava rotunda (de circa 24 cm diametru) cu pesmetul.










Am adaugat jumatate din feliile de dovlecei stoarse.










Deasupra am pus orezul, presand usor. Am adaugat restul de dovlecei, formand inca un strat. Din zeama de la dovlecei si faina am facut un amestec de consistenta smantanii.










L-am turnat deasupra si am pus feliile subtiri de rosii pe toata suprafata.










Am dat la cuptorul incins 25 de minute, pana s-a rumenit frumos. Am scos tava si am presarat mararul tocat. 










Trebuie lasata putin sa se raceasca, altfel nu se poate taia frumos. Cam asa ar trebui sa arate:










Este consistenta, are un gust excelent, asa ca mai ramane sa va faceti curaj sa incercati acest preparat.



15 comentarii:

  1. Elena.. buna idee de musaca... este de notat...
    Un premiu te asteapta la mine pe blog
    Te pup...

    RăspundeţiȘtergere
  2. Arata foarte bine musacaua ta, iar cu dovlecei sigur este foarte gustoasa.
    Iti doresc o saptamana placuta.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Felis, multumesc. Multumesc si pentru premiu, dar cum azi chiar l-am afisat nu o sa-l mai postez o data. Dar te invit cu placere sa te servesti cu cele pe care nu le-ai primit inca. Eu le-am oferit tuturor, deci si tie!

    Daniela, este foarte interesanta, dar daca as fi folosit un orez mai cu amidon, umplutura ar fi fost mai legata si ar fi fost mai bine. Dar gustul este excelent, asa ca merita incercata. Premiile nu te tenteaza? Eu le-am oferit din toata inima tuturor! O saptamana frumoasa si plina de iubire!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Tare bine a iesit musacaua asta!!! E foarte bun orezul salbatic, exact dinasta am cumparat si eu si mi-a placut f mult.
    Dar mai ai mult din regimul asta? Mi se pare ca tine de mult timp.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Bianca, si mie mi-a placut mult acest orez, dar cred ca e mai bun pentru garnituri, nu la ce l-am folosit eu. Pai disocierea asta a alimentelor o folosesc in permanenta (ca la Montignac), dar la dieta propriu-zisa voi intra din nou de la 1 iulie. Am fost "la mentinere" vreo cateva luni, folosind disocierea pe mese, nu pe zile intregi. Te invit la adunat premii de la mine, daca-ti face placere!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Ce bine arata.. se pot face mii de combinatii plecand de la idea prezentata de tine.. Brava!!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Olgutza, exact asta am omis sa spun: se pot face multe combinatii pornind de la aceasta reteta, fiecare cu gustul lui. te invit sa ridici premiile oferite de mine tuturor, pentru ca sunt si pentru tine. O saptamana frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  8. tare bine aata...sigur am sa incerc si eu...

    RăspundeţiȘtergere
  9. o mancare de vara foarte buna !

    RăspundeţiȘtergere
  10. Dar arata foarte bine budincuta ta si sunt convinsa ca e tare gustoasa ca sa nu mai spun ca e in ton cu sezonul si e si foarte sanatoasa.am salvat reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Elena...mi-a plouat in gura la greu...din considerente de dovlecei , intreb si eu : crezi ca vinete ar merge?????

    RăspundeţiȘtergere
  12. Geta, Pansy, Craito, merita sa incercati si sa adaugati ce va place, eventual sa tineti cont sau nu de sugestiile mele cu alegerea unui alt soi de orez.

    Ana Maria, nu stiu daca are acelasi gust cu vinete, pentru ca vinetele nu sunt la fel de dulci si cred ca ar trebui facute pe gratar inainte de a le folosi la musaca. Banuiesc, pentru ca n-am incercat.

    RăspundeţiȘtergere
  13. delicioasa combinatia,felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Arata foarte bine multumim de idee.

    RăspundeţiȘtergere
  15. Alison, Nela, va multumesc. Ma pregatesc pentru niste fresh spring rolls. Deocamdata am conceput sosul, urmeaza si restul.

    RăspundeţiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Blogroll

Related Posts with Thumbnails