luni, 28 iunie 2010

Maioneza de soia


Am fost intrebata la reteta aceasta de sosul cu maioneza de soia daca am facut-o eu sau am cumparat-o. Spre rusinea mea, nu facusem pana atunci, deci marketu' sa traiasca! Dar, de atunci m-a ros ideea... rau de tot! Si am gasit aici o reteta. A durat nitel sa-mi fac timp si curaj s-o incerc, dar in camara imi facea cu ochiu' un rest de faina de soia, ramas de la ultima paine integrala la care o folosisem. Si am rezistat cat am rezistat, apoi am trecut la fapte.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
1/4 cup faina de soia (pe codita scrie 60 ml echivalent!?!)
3 x 1/4 cup apa rece
3 x 1/4 cup ulei 
2-3 linguri zeama de lamaie proaspata, dupa gust
sare, piper proaspat macinat

Precizare: Daca nu aveti masuri din astea englezesti, cred ca proportia corecta este 1 masura faina, 3 masuri apa, 3 masuri ulei, ca oricum sarea, piperul si zeama de lamaie sunt dupa gustul fiecaruia!!!


Deci, faina:




















Am pus-o intr-un vas pentru fiert si am dizolvat-o, adaugand cate putina apa, ca sa nu formeze cocoloase. Am fiert exact 4 minute la foc mic amestecand mereu.











Am lasat sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Am inceput, fiind putina compozitie, cu ajutorul unei linguri de lemn, sa adaug cate putin ulei, amestecand bine.










Apoi, dupa ce a mai crescut sosul, am pus la treaba mixerul din dotare si am continuat sa adaug ulei cate putin si zeama de lamaie din cand in cand. Am adaugat sare si piper, exact cat trebuie sa nu fie foarte picanta sau sarata.












Cam asa arata:











Este mai gustoasa decat maioneza de ou, are un vag gust de nuci si este adecvata la o salata "a la russe" sau ca dip in sosuri in ziua de Amidonuri de la dieta. Se poate pastra in recipient ermetic inchis (borcan cu capac infiletat bun), la frigider, pana la maxim 2 saptamani, pentru ca este fara conservanti!









Nu credeam sa spun asta, dar este cu mult mai gustoasa decat cea cumparata. Singurul "repros" pe care l-as putea face este ca am folosit faina de soia mai grosiera, pentru paine (si degresata, sic!). Dar sosul n-a avut de suferit deloc! Daca va place sa fie extrafin sosul, ori mai rasniti putin faina de soia, fie cumparati una foarte fina!

15 comentarii:

  1. ce interesant,chiar nu stiam nimic despre maioneza vegetala!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alison, nici eu nu stiam ca se poate prepara asa de usor, fara adaosuri de conservanti si substante "dubioase". Spre rusinea mea, am cumparat de cate ori am avut nevoie, din cea de la "Inedit". Este foarte buna la gust, chiar sunt incantata!

    Goldie, si asta, nu poate fi ignorat fara indoiala, dar eu sunt multumita foarte tare de gustul ei. Daraga mea, premiile nu te tenteaza?

    Sa aveti o saptamana asa cum va doriti!

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca e foarte buna. doar ca pe la noi nu am vazut faina de soia.
    eu credeam ca maioneza de soia e maioneza facuta cu ou, mustar si ulei de soia... glumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Elena
    Este o maioneza foarte buna, eu o mai pregatesc din cand in cand.
    De fapt este o reteta din cartea RETETE VEGETARIENE de Cornelia Dragachis, o carte care o recomand tutudor, deci numai retete sanatoase... spun asta caci am cumparat ceva carti de pe net, ziceau ca sant vegetariene si mam trezit ca are numai retete pline cu grasimi, deci nu pot pregati nici o reteta.
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. recunosc ca este o reteta foarte interesanta.singura maioneza de post gustata de mine a fost o maioneza de pufuleti care nu mi-a placut deloc.daca voi avea ocazia voi proba retata ta.pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Ralus, la magazinele naturiste se gaseste faina de soia. Eu am luat de a unul de fitze, dar se gaseste la toate cele naturiste acum.

    Daniela, ce ma bucur ca ai spus de unde este reteta preuata! Eu am gasit-o pe acel site, mentionat de mine, dar acolo nu se spunea nimic de inspiratia retetei. Am auzit de cartea aceasta si cred ca am s-o comand si eu. Mi se are ca are multe lucruri interesante, penru a a mai fost mentionata.

    Sarah, cea de pufuleti ar trebui sa fie din categoria carbohidratilor, din cauza pormbului. Nu ma incanta foarte tare, pentru ca am vazut-o facuta de cineva, chiar foarte priceput in ale bucatariei, si mi s-a parut gretoasa. O fi de post, dar nici nu se compara cu aceasta de faina de soia.

    RăspundețiȘtergere
  7. tare deosebita maioneza,am pus-o cap de lista ,faina sa gasesc acum :)
    sa va iau o piatra de pe inima :) pachetul a ajuns si instiintarea ,maine e ziua mare , mergem sa-l aducem acasa :)
    o zi superba si numai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  8. O alternativa sanatoasa nu numai la maioneza
    vegetala din comert ci chiar la maioneza de casa.

    Multumesc pentru idee si reteta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Furnicuto, facem pachet si trimit faina de soia, de hrisca, etc... Hi. hi. hi. De-abia am invatat sistemul de trimitere, asa ca sa te tii! Multumesc de precizare, chiar aveam emotii ca nu mai ajunge pachetelul!

    Lia, cu placere. Este o alternativa pentru unii, pentru mine aceasta este maioneza, si atat. Imi place foarte mult, dar incerc sa nu abuzez de ea oricum.

    RăspundețiȘtergere
  10. très originale cette recette de mayonnaise et ça doit être délicieux
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  11. Destul de interesanta reteta, felicitari! Dar nu inteleg de ce nu putem folosi "cana" sau "ceasca" in loc de "cup". Chiar nu se poate renunta la englezisme si sa folosim limba romana?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PAI, PENTRU CA LE AM SI LE FOLOSESC! E bine? Le-am luat pentru precizie pentru ca incerc multe retete de pe site-uri straine. Nu cred ca se aplica regula cu englezismele aici, iar daca citeai reteta, am facut o precizare pe care am scos-o in evidenta privind proportia ingredientelor. Si ca sa fiu cat mai precisa posibil, urasc retetele cu "cana" sau "ceasca" dintr-un motiv zic eu cat se poate de corect: am vazut in ultima vreme cesti si cani de toate capacitatile posibile. Numai reteta nu e aia unde nu se da gramajul corect, seamana mai degraba a lipsa de respect fata de cel care citeste. Dar, am inteles ideea ta de principiu si sunt de acord cu ea pana la un punct. Mi-ar fi placut sa te semnezi in mesaj, dar oricum iti multumesc ca ai deschis subiectul.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails