joi, 27 mai 2010

Varza dulce cu piept de porc

Vai, vai, o sa ziceti c-am inebunit! Ce mancare de varza cu carne de porc la dieta! Ei, uite, ca se poate, atata timp cat nu va lafaiti in carnuri grase, ci doar va satisfaceti o mica pofta, mai ales ca aceasta combinatie este permisa. Da, puteam sa aleg o alta carne, mai dietetica, eventual pui, dar nu are acelasi gust. Am facut si cu pulpe superioare de pui, fara piele si, respectand acelasi proces tehnologic, a fost surprinzator de bun. Cateodata ajungi insa intr-un moment in care o mica pofta trebuie si ea satisfacuta. 
Iar unii dintre voi, vizitatorii mei, nu sunteti la dieta, asa ca va sugerez sa incercati acest mod de a savura un preparat atat de cunoscut.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine (dar cu moderatie!) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
600 g piept de porc feliat, degresat
3 kg de varza noua si proaspata
2 rosii
3 linguri bulion (productie proprie)
sare, piper proaspat macinat
2 fire de ceapa verde
500 ml supa de legume
150 ml vin alb sec
1 legatura mare de marar
3 linguri ulei

Aceasta este "hulitul" piept de porc.












Varza se taie in jumatate si se spala bine, se lasa la scurs si apoi se toaca. Da, se toaca, nu se rade pe razatoare! De ce? Pai, sucurile raman, fibrele nu se zdrobesc si mancarea are gust mai bun. Dar, cum cu rabdarea nu stau prea bine, va spun cum s-o faceti usor trebusoara asta. Taiati jumatatile in doua, curatati cotorul si mai taiati inca o data in jumatate. Ei, asta depinde si de marimea verzelor! Feliile trebuie sa arate ca in poza si sa fie culcate, iar apoi tocarea este floare la ureche. Mai ales ca nu trebuie sa fie extrem de fina, nefiind vorba de varza de toamna.










Dupa ce ati taiat-o pe toata, o presarati cu sare, o framantati 2 minute ca pe aluat si o puneti intr-o cratita cu mult mai mare, cu suprafata de evaporare mare. O stropiti cu 2 linguri de ulei si o puneti la foc mediu, amestecand din cand in cand.










Se lasa pana se inmoaie putin varza si apoi se da deoparte. E momentul sa ne ocupam de carne, care mai are si ceva oscioare mici. O taiem in bucati potrivite, de exemplu in 3, fiecare felie. Se pune 1 lingura de ulei si bucatile una langa alta sa se brezeze putin cateva minute pe fiecare parte la foc iute.La intoarcere presarati sare si piper, le scoateti pe cele facute si adaugati altele pana se termina.










Taiati ceapa verde in diagonala in felii grosiere.











Puneti in restul de sos format de la carne ceapa tocata si lasati sa se inmoaie putin. 









Adaugati bucatile de carne brezate, vinul si cam 150-200 ml de supa.











Se lasa sa fiarba acoperit, la foc mic, circa 10 minute, apoi inca 5 fara capac. Sosul format o sa mai scada putin si o sa se concentreze. Se adauga carnea, cu tot cu sosul format peste varza. 










Se amesteca, in asa fel incat carnea sa fie acoperita de varza, se adauga rosiile tocate marunt si amestecate cu bulion, mararul tocat grosier, jumatate din supa ramasa si se fierbe la foc mediu, fara capac.









Dupa circa jumatate de ora se adauga restul de supa si se mai fierbe cam 30 de minute. De ce cam? Pai se incearca, trebuie sa fie carnea fiarta bine, dar si varza. Varza, daca nu e din cea frageda se va face mai greu decat carnea! Deci, nu alegeti varza din cea "olandeza", ca are la fibre...!










Ei, ce ziceti de o portie, cu un mic reprezentant al clasei ardeilor iuti si un fir de marar proaspat?









Dar de una cu ceva fulgi de chilli uscati macinati proaspat, ca o boare, pentru cei care vor sa simta gustul picant ca le inunda gura?










A se remarca, nu are multe ochiuri de grasime, plutind in zeama, starlici(strelici) sau cum s-or chema.
Pofta buna!






9 comentarii:

  1. Sunt de acord cu tine,Elena.........de pofta nu se pune.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa zic si eu Elena,rar dar e f.bun!
    Arata tare apetisant!Eu voi mai face peste mult timp!
    Week-end placut si cu mult soare!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uaua , Elena...cu varza m-ai dat gata...e unul din preparate culinare dupa care ma topesc de pofta la propriu...si ceea ce ai bucatarit aici...ma lasa fara cuvinte , ca am gura plina de salivat si de la taifunul dintre masele...Excelent arata! Nu am incercat pana acum sa perpelesc putin inainte carnea ,dar prima oara cand am sa prepar , am sa procedez si eu asa..
    Sa ai un final de saptamana placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. vad ca toata lumea e la unison azi, gateste piept de porc ;). delicios!!

    RăspundețiȘtergere
  5. un plat appétissant et ça ne peut être que délicieux bravo
    bonne fin de journée

    RăspundețiȘtergere
  6. draga mea Elena ,eu sincer te apreciez mult pentru ca poti sa respecti dieta dar cred ca din cand in cand ,nu se face gaura in cer daca mai gusti si produse care nu sunt prietene cu dieta.eu la capitolul porc nu pot sa comentez dar varza arata minunat.ramane pentru mine varianta cu pulpe de pui.pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bunatate ai facut aici, pacat ca varza de aici nu are gustul celei din Ro, ca m-as arunca si eu la o portioara. O saptamana frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  8. Taree,pun si un pic de boia de ardei si chimen.sarut mina!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails