miercuri, 19 mai 2010

Tocana "infundata" cu carne de oaie

Aceasta tocana este unul din cele doua preparate cu carne de oaie care-mi place foarte mult. Carnea de oaie este un vesnic subiect in familie, "par ce que" ne place tuturor; de ce este subiect o sa intrebati? Daca pentru mine si sotul meu este surprinzator ca am descoperit cat ne place, la fiul meu a fost natural procesul, vazand la noi. Neprovenind din zone in care consumul acestei carni este familiar, suntem mereu intrebati daca chiar ne place. Ei bine, da! Va sugerez sa incercati, pentru ca gustul va fi surprinzator.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
1 kg de carne fara os, de preferat spata degresata
2 morcovi
1 radacina de telina
1 ardei gras verde
1 ardei gras rosu
2 cepe potrivite
sare, piper proaspat macinat
2 crengute de creson
2 rosii
3 linguri bulion de rosii facut in casa
3 linguri ulei de masline
100 ml vin alb sec
200 ml supa de legume sau de pui


Carnea, curatata de pielite se taie fasii potrivite, cat o imbucatura mai mare.











Se brezeaza carnea, la foc iute, in tigaie cu putin ulei, fara nici un fel de condimente, ca sa se sigileze tot sucul in interior. Nu puneti bucatile lipite, prajiti pe rand, in functie de marimea tigaii.










Se scoate carnea intr-un vas si se lasa in asteptare pana se termina toata de brezat. Se taie ceapa curatata in 4 sau 6, in functie de marime, ca sa rezulte niste felii grosiere.











Se curata morcovii si se taie felii groase de 1 cm, in diagonala.










Telina se curata, se taie felii groase de 1 cm si apoi bucati mai mari, cam de dimensiunea cepei si morcovilor.











Ardeii grasi se curata si se taie cuburi mari.











Intr-un vas de ceramica, in care fac sarmale si alte bunatati acoperite, la cuptor, am pus 1/3 din carne, 1/3 din ceapa, telina si morcovi, sare si piper. Apoi alt strat si deasupra restul. 










Se toarna vinul, uleiul ramas de la prajirea carnii si supa incalzita in tigaie, pentru a recupera toate resturile de carne de la brezare. Deasupra se pun rosiile tocate marunt, fara seminte si amestecate cu bulionul, iar ca totul sa aiba o aroma speciala, crengutele de creson.










Se acopera si se da la cuptor, care se porneste in momentul in care introducem vasul de ceramica. Trebuie sa se incalzeasca treptat, pentru ca altfel il distrugeti! Desi este smaltuit si are un capac tot de ceramica, se detarioreaza in timp daca nu procedati asa, ca la vasul roman.
Sta la cuptor circa 2-2,5  ore, dar dupa o ora la foc mai iute se aeriseste, ridicand capacul  si verificand nivelul lichidelor. Apoi se acopera la loc si se lasa la foc mic sa se faca toate impreuna, "infundate", fara a amesteca nici un pic!










Ei, dupa aceasta, eu am consumat preparatul cu legumele aferente, doar cu o boare de patrunjel verde proaspat, tocat taraneste.










Trebuie sa ramana suculenta cu sos, nu uscata. Este minunata si nu domina nici un fel de aroma specifica, de la animalul cu pricina. 
"Cineva" (fiul meu) insa a avut nevoie de ajutor: o "pagoda" de piure de cartofi cu patrunjel verde tocat marunt in el. Ei, combinatia asta la Rina nmu e permisa, dar, daca simiti nevoia, merge de minune o salata sau muraturi asortate.



4 comentarii:

  1. Imi place cum prezinti reteta, ca este si cu ilustratie...iar pentru-ca si carnea de oaie imi place atunci cand este preparata bine, o sa recurg la reteta asta cu mii de multumiri, draga Tizo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda,arata super,
    S-aveti Pofta:) ca eu sunt foarte aglomerat saptamına aceasta şi nici o şansa sa ıncerc,
    Poate alta data,ın orce caz merci Elena ai multe retete mişto ın blog şi tre' sa recunosc ca m-ai ınvatat sa fac o sumedenie de salate, alea fiind mai practice:))

    O seara placuta ıti doresc,

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata extraordinar de bine,si foarte pofticioasa la prima vedere!I-mi place foarte mult blogul tau,ai retete foarte interesante,complimente!o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tiza mea, ma bucur ca-ti place! Sa incerci, asa, fara usturoi, este foarte gustoasa. Iar daca nu ai creson (semintele alea din varfuri nu sunt foarte aromate, dar sunt vag iuti) poti pune o alta aroma proaspata, usor picanta.

    Edebi, ma bucur ca te-am ajutat cu salatele. Cand te mai eliberezi, incearca si acest preparat, pentru ca nu stai langa el, se face singur la cuptor...

    Gabriela, ma bucur de vizita si ca-ti place. E cea mai mare bucurie cand gasesc persoane care sa le placa ce fac. Dar, nu e cazul sa fii modesta, pentru ca si eu am gasit retete foarte interesante si idei la tine. Iar reteta de orez m-a impresionat, asa ca o voi prepara curand.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails