marți, 30 martie 2010

Varza murata in retete - 1

Pentru ca este inca de sezon, m-am gandit sa va dau cateva exemple de cum folosesc eu acest ingredient in retete. Mai intai, mea culpa, anul asta nu am pus varza la murat! Doamnele care se afla in strainatate or sa zica imediat ca sunt o lenesa, iar eu o sa le dau dreptate. Nu stiu ce am facut ce n-am facut, dar dupa cea pusa tocata, pentru salate si consum in timp limitat, alta n-am mai pus. La dieta, mai usor cu sarmalele si... am zis de cate ori voi avea nevoie, cumpar din piata. Deh, lenea e cucoana mare! Dar, am o prietena care a pus si mi-a oferit din prisosul ei. Mai mult, m-a facut sa-mi propun serios ca in toamna sa nu mai ratez chestiunea asta.  Arata si este mortala varza pusa de ea. O sa va arat, desi aparatul meu foto nu este atat de performant ca sa va convinga 100%. 
Deci, prima varianta, varza calita! Ei, ce are nou varza calita? Ei, are! Si, asa cum o fac eu, se poate consuma cu moderatie la dieta, fie simpla, fie ca garnitura.
Aceasta reteta este pentru oricare din primele 3 zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
2 kg varza murata
1 lingura boabe de piper negru
3 foi de dafin rupte
3-4 linguri bulion de rosii (preparat de voi, daca aveti!)
3-4 linguri ulei (de preferat presat la rece, din cel mai grosut si gust pregnant)


Varza, se desface foi, se clateste cu apa rece bine si se toaca fideluta. Daca este prea acra sau sarata, se mai lasa, asa tocata, in apa rece cam 30 de minute, apoi se stoarce si se foloseste. 










Se pune uleiul int-un vas rece, se adauga varza si se pune pe foc mediu, amestecand din cand in cand, ca varza sa-si schimbe culoarea putin si sa se infierbante bine. Nu se prajeste, pentru ca mai are apa in ea putin! Se adauga 400 ml apa (sau supa de legume, daca aveti), bulionul si condimentele.










Se da vasul la cuptorul incins, dar la foc mediu, circa 1 ora, Se gusta varza si daca nu este moale, se mai adauga putina apa, se amesteca si se mai lasa, pana se face. Este in functie de cuptor si de cat de crocanta este varza. 
Aici lipseste imaginea pentru ca a fost atacata, de parca veneau dusmanii si ne lasau fara ea!
O sa va rezulte ceva teribil de bun si aromat, care se poate manca asa cum este, sau ca si garnitura la o friptura la gratar, la ce va mai place.









Ei, boabele de piper nu se mesteca, se dau la o parte. Eu le-am pus, asa pe farfurie, de decor si ca sa va impresionez! 
Sper doar ca v-am convins sa incercati aceasta varianta de varza calita. Este foarte buna la gust si aromata.



7 comentarii:

  1. Una ricetta molto gustosa e invitante, bravissima! Complimenti per i premi ricevuti, grazie per aver pensato a me e per la visita! Ho anche io dei premi per te. Baci

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi place varza, chiar daca uneori ma face precum un broscoi.
    Arata foarte bine si cred ca are un gust aparte asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un singur cuvant: incercati! Eu sunt convinsa ca o sa merite aroma ei putin disconfort. Desi, daca ii puneti putin chimen macinat acest disconfort dispare!

    RăspundețiȘtergere
  4. la prochaine fois je penserai à mettre les feuilles de lauriers c'est une belle idée
    ton assiette est magnifique, bravo
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  5. Elena, tare bine arata.. Pacat ca nu mai am varza murata :(

    RăspundețiȘtergere
  6. La noi varza acra este fel principal destul de des iarna.In zona noastra varza se taie marunt si apoi se pune la murat.Am vazut ca nu peste tot se face as, dar mie imi place teribil de mult, poate si pentru ca am crescut cu varza din asta.Se face la taiatul porcului, se face cu carne si smantana, se face varza a la cluj, placinta cu varza, se pune si capatani la murat pentru sarmale.Ce m-am mai lungit si de fapt vroiam doar sa spun ca e foarte, foarte buna.
    O zi frumoasa sa ai Elena.

    RăspundețiȘtergere
  7. ah, daca ai sti cat imi place varza calita!! o nebunie!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails