marți, 16 martie 2010

Chiftelute de pui coapte

O sa ma intrebati: de ce coapte? Pentru ca e mai sanatos? Pentru ca sunt mai bune la gust? Pentru ca au un gust deosebit? In fine, pentru ca sunt si minunate la dieta? Alegeti raspunsul dupa ce le gustati.Am vazut o varianta foarte apetisanta la Diamond pe blog. Si m-am gandit sa adaptez reteta mea, inspirandu-ma de la ea. Prezentarea ei e mult mai frumoasa, dar m-am gandit sa va prezint aceasta varianta aromata si buna la dieta. Am umblat putin la ingrediente si la tehnica de preparare, asa ca nu mai pierd timpul si va arat.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
500 g carne de pui macinata, cum se spune acum
1 ardei kapia rosu
1 ceapa
1 legatura de patrunjel verde
1 catel de usturoi
sare, piper proaspat macinat
1 lingurita seminte de in prajite uscat si rasnite
1/2 lingurita pudra de galangal
6 lingurite de pesmet fin 
3 lingurite ulei de masline extravirgin
seminte de susan si de in


Se porneste cuptorul sa fie bine incins. Se rade ceapa pe razatoare, se toaca ardeiul si patrunjelul verde.









 

Apoi se mixeaza aceast amestec, ca sa se transforme intr-o pasta. Intr-un vas se pune carnea de pui (fiind resturi de piept si ceva de la niste pulpite, doar am zdrobit-o bine cu furculita!), care nu trebuie facuta crema, si pasta de ardei, sare, piper, inul macinat, galangalul, usturoiul ras si 4 lingurite de pesmet.










Se amesteca bine compozitia sa se lege. Daca la pudra de galangal puteti renunta (dar, ar fi mare pacat!), la inul rasnit nu renuntati pentru ca face chiftelutele pufoase. Se adauga apoi 2 lingurite de ulei de masline si restul de pesmet, amestecand din nou foarte bine cu o furculita. 









Se fac apoi chiftelutele. Eu am facut 14 bucati din cantitatea asta si nu foarte groase, ca sa se coaca frumos.










Se pun pe o farfurie cantitati egale de seminte de susan si de in. Puneti cate o lingura si apoi mai adaugati cand este nevoie, ca sa nu aruncati semintele ramase. Se dau chiftelutele prin seminte, ca sa se formeze un strat si se pun pe folie de aluminiu intr-o tava.










Se dau la cuptor, la foc mediu circa 10 minute. Se scoate tava si se intorc pe partea cealalta cu o paleta, nu cu furculita, ca sa nu fie intepate. La copt ar putea curge din sucul carnii in tava. Se mai lasa 15 minute si cand se aud semintele pocnind se intorc din nou si se mai lasa 15 minute. Cea mai sigura metoda este testul scobitoarei. Daca ea iese curata, sunt coapte.
Se scot si se pot consuma in multe feluri: cu salata, cu rosii... dupa gustul fiecaruia. Eu am pus cateva rosii cherry taiate jumatati si o salata calda de castraveti. Despre aceasta salata o sa va povestesc in curand.








Mai e nevoie sa va spun cat sunt de minunate la gust? Si fara prajeala in ulei.










Sunt superbe, nu pentru ca le-am facut eu, ci pentru ca aceasta combinatie este echilibrata ca aroma si consistenta.










Asta ca sa vedeti cum arata in interior!
Pofta buna!

11 comentarii:

  1. Extarordinar de bine arata .
    Par pufoase si nu sunt uscate cum te-ai stepta de la o carne care nu are grasime.
    Foarte interesanta reteta Elena.
    Eu as schimba un singur lucru.As pune pe hartie de copt,nu pe aluminiu.
    Am citit ca nu e prea sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am citit despre folia de aluminiu si o folosesc mai rar. Dar, Lia, rusinos sau nu, nu mai aveam hartie de copt. Iar, ultima oara cand am folosit niste hartie calc, in locul celei speciale, mi s-a lipit ce am copt pe ea. Asa ca nu am vrut sa risc. Dar, data viitoare fac pe hartie de copt. Sa le incerci ca sunt foarte bune, chiar si pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  3. arata tare bine chiftelutele tale...mai ales ca sunt din pui si sunt la cuptor.si eu obisnuiesc sa le fac asa cand le servesc ca aperitiv...cel mai mult imi place ca nu se face miros in bucatarie:)si scap si de statul langa tigaie:)

    RăspundețiȘtergere
  4. "Primii pasi in bucutarie", mirosul degajat la preparare pe mine nu ma deranjeaza prea mult. Un preparat anost, care nu degaja nici o aroma, daca se respecta corect pasii de preparare, nu reprezinta nimic pentru mine. Iar, prajeala este un inconvenient mai ales privind sanatatea, decat statul langa tigaie. Acestea din pui se prajesc foarte repede, pentru cine suporta. Mi se pare insa ca este mai sanatos asa, dar si mult mai gustos. Incearca si ai sa vezi ca sunt foarte bune la gust.

    RăspundețiȘtergere
  5. superrrrrr cred ca o prestez curand of course cu modificarile mele ca le-as vrea un pic mai picante.pupici si merci pentru vesnica inspiratie

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am fost tentata sa pun niste sos picant, dar fiu-miu nu este amator. Eu da, el nu... si ma conformez. Poate fac unele picante numai pentru mine. Mi-a fost teama sa nu le incurc la copt! Eu iti sugerez, sa le dai prin susan alb si susan negru, pentru ca la tine se gaseste. Eu nu am avut si m-a bucurat ideea lui Diamond de a folosi seminte de in. Sunt foarte bune...

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata apetisant...si deloc uscate...Mi se pare ca-s cam multe ingrediente acolo pentru niste chiftelute , insa cred ca au o aroma si o savoare deosebite... :)
    Intradevar : hartia de copt e mai buna...incercati asa mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. hmmmm ...ce reteta minunata ... abia astept sa il incerc ... ieri si am papat chiftelute dar de soia si au fost buneeeee ... te pup si multumesc de reteta ...

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte bune,voi face pentru pacetelel de servici al sotului,multumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere
  10. eleiminana,poate ceapa si usturoiul,hahaha

    RăspundețiȘtergere
  11. Retete-Ina, reteta este potrivita pentru un pachetel, cu o salata alaturi sau muraturi. Dar fara ceapa si usturoi nu are nici un gust compozitia aceasta, ea neavand oua sau cartofi, ca la chiftelutele obisnuite. Poti renunta la galangal si sa adaugi condimente care-ti plac sau ii plac sotului.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails