joi, 25 martie 2010

Burgul cu legume

Aceasta reteta este o varianta a unei retete de pe blogul unei doamne pe care am remarcat-o prima data pe un forum culinar. In momentul in care mi-am facut curaj sa demarez proiectul "blogul meu", am cautat pe acest forum sa vad cate din persoanele mele preferate aveau blog. De atunci tot vizitez acest blog, care apartine lui BD. Am remarcat in spatiul ei virtual  postarile in care povestea o vacanta in Spania, cu impresii despre cele vazute si cu precizari legate de gastronomie. Nu vreau sa va spun mai mult, ci va rog sa-l vizitati, ca supriza sa fie cat mai placuta, mai ales ca o parte din cei carora le este familiar www.culinar.ro or s-o recunoasca. Deci, din ciclul "Vazut-placut-incercat" am facut varianta mea de ciorbata. 
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
3 morcovi faini, tineri si gustosi
1 ardei gras sau kapia rosu frumos
1 fir de ceapa verde
15 cm praz
sare, piper proaspat macinat
1 ardei iute
1 lingurita mix de condimente "Et baharat"
4 rosii cherry sau o rosie frumoasa
200 g grau burgul
2 linguri ulei ulei de masline
2 fire telina apio
1 dovlecel tanar si frumos
400 ml supa de legume


Partea alba de la ceapa si prazul se taie rondele in diagonala, dar grosier. Firele de telina se taie cuburi de aceeasi dimensiune cu ceapa si prazul.










Astia sunt morcovii









Asta dovlecelul taiat cuburi










Ardeiul il puneti in tigaia incinsa cu 1 lingura de ulei si il perpeliti pe toate partile, invartindu-l cateva secunde pe fiecare parte si apoi il scoateti pe o farfurie si il decojiti. Ardeiul nu trebuie sa se inmoaie, ci doar sa poata fi decojit.









Apoi, intr-o tigaie antiaderenta, separat, se pune lingura de ulei ramasa si legumele tocate (telina, ceapa, prazul, morcovul si ardeiul iute), sare si piper si se acopera. Se lasa la foc mic spre mediu sa se inabuse putin legumele.










Dupa 3-4 minute, nu mai mult, se scot legumele si se pun intr-un vas pentru cuptor.










Peste ele se pune graul burgul 









si bucatile de ardei copt tocat grosier, partea verde a cepei tocata, rosiile si condimentul


















Apoi se mai pune putina sare, piper daca este cazul si supa de legume fierbinte.










Se acopera si se da la cuptor pentru circa 30-40 de minute in cuptor incins si la temperatura medie.
Se scoate capacul dupa 30 de minute si se lasa sa se gratineze usor mancarea, capatand aspectul unui pilaf. Daca o vreti mai umeda, lasati capacul pana la sfarsit.










Se pune pe farfurie si se consuma cu o salata alaturi sau muraturi, dupa gustul fiecaruia.










Eu am consumat cu aceasta salata. Dar la varianta aratata am inlocuit o parte din conopida cu brocoli si am fost mai darnica si cu verdeata, iar rosiile cherry fiind in pilaful de burgul, am pus felii de rosii.









A fost superb la gust. Data viitoare vreau sa arunc - asa , la plesneala - si o mana de stafide in acest preparat.










Dar, pana atunci, am savurat reusita prezenta. O minunat pilaf de grau aromat, plin de legume.
Enjoy!

18 comentarii:

  1. elena este cu siguranta o reteta reusita.la cate legume ai pus papita ta e plina de vitamine .pupici si o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena,

    Cu asa retete sa tot tii dieta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmm...ce pofta mi sa facut, numai privind fotografiile!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce primavaratic arata totul.. zici ca mananci un colt de primavara ;)
    Felicitari, Elena!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Moooam ce bine arata si cred ca are o aroma si un miros demential!
    Elena , toate aceste condimente si arome pe care le folosesti , le cumperi din hipermarket?Si de unde sti la ce sunt bune si in ce mancaruri sa le utilizezi?Io am la capitolul asta o dilema imensa...si am sa raman veci pururi cu dilema , ca nimeni nu stie sa-mi spuna...
    Te pup si iti doresc o zi la superlativ!

    RăspundețiȘtergere
  6. Miamiiii, arata super si gustul trebuie sa fie o incantare al papilelor.Iubesc mult bulgurul, notat si facut curand, caci salatele tale m-au convins.Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  7. Sarah, Lia, Daniela, Olgutza, multumesc.

    Ana-Maria, a fost foarte bun. Ei, eu si condimentele suntem prieteni vechi. Acest amestec l-am luat dintr/un magazin turcesco-arabesc. Are vreo 5-6 variante. Mie imi plac pentru ca sunt doar plante, seminte, fara sare si aditivi. Daca intri la Radu Popovici(Retetele lui Radu, de la mine din blogroll)pe blog, are informatii despre condimente si cum se pot folosi foarte multe. Dar, acestea din Orientul Apropiat le cunosc mai mult de la amici provenind din zona.

    Yafa, ma bucur ca te-am impresionat. Incearca sa vezi cat este de bun si se face foarte repede. Vreau neaparat sa pun si niste stafide din alea mari, ca asa am mancat eu si era foarte bun. Sa incerci varianta de conopida cu brocoli la salata, este grozava.

    RăspundețiȘtergere
  8. un premiu si o provocare te asteapta la mine pe blog.pup si o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Elena , am sa ma uit...:)

    RăspundețiȘtergere
  10. wow, cum arata! si trebuie sa fie si foarte gustos!

    RăspundețiȘtergere
  11. These burgers sound delicious and so healthy.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,
    Tunde mi-a recomandat blogul tau.
    Am rugat-o sa ma ajute cu Rina 90.
    Sunt in a doua saptamana, putin debusolata dar cu ajutorul vostru am sa reusesc.

    Cu drag,
    Viviana

    RăspundețiȘtergere
  13. Hi! I could have sworn I've visited your blog before but after browsing through a few of the posts I realized it's new to me.

    Regardless, I'm definitely delighted I found it and I'll be
    bookmarking it and checking back frequently!

    Also visit my weblog - diet that works

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna . De unde ai cumparat condimentele si graul Burgul ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ati fi citit si comentariile ati fi vazut ca am raspuns la intrebarea dvs: de la un magazin arabesc Uneori de la cel de la Piata Iancului, aproape de posta. Este un magazin cu macelarie si branzeturi, dar si de bacanie. Alteori de la Lujerului, intersectia cu Uverturii spre Piata Crangasi pe partea stanga, pe linia tramvaiului 41.

      Ștergere
    2. Buna . Am facut respectand reteta ta si a iesit demential . Cred ca ar merge si cu carne de vita (oaie) tocata . Ce zici ? In ce priveste magazine turcesti sunt pe Nerva Traian dar eu ma aprovizionez de la AYT care este la intersectia Mihai Bravu ci Calea Vitan (peste drum de Megaimage) Daniel .

      Ștergere
    3. Ma bucur ca ati gasit magazine in aria dvs. Eu la dieta nu amestec alimente din grupa bogata in amidonuri cu proteine, dar sunt convinsa ca dava este carnea preparata corespunzator, scazuta si cu adaos de condimente, este foarte bun la gust. Ma bucur ca v-a placut ideea, poate mai folositi burgul si in alte retete, inlocuind orezul. O sa va surprinda cat de bun este!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails