marți, 9 martie 2010

Alt fel de pesto

De cand sunt la aceasta dieta am fost o profitoare. Am profitat de alternanta zilelor si mi-am facut aproape de fiecare data altceva. Inainte, cand cineva se plictisea eu ma sacrificam si terminam acea portie, numai sa nu o mai vad in frigider a doua zi. De aceea nu am facut nici un secret ca sunt la dieta, nici la serviciu. Ba chiar mi se parea o scuza credibila si decenta pentru situatiile in care mi se parea ca este nu preparat prea bine sau prospetimea lasa de dorit. Daca la celelalte zile de dieta n-au fost probleme de variatie (doar financiare uneori), la ziua de carbohidrati meniul de pranz m-a pus la incercare. Eu cu pastele - dupa un Montignac in care un an de zile nu am gustat macar paste! - nu prea am fost prietena. Din cand in cand, hmm, mi se parea in regula, dar la dieta le venea cam des randul. Am epuizat (credeam eu!) modurile de preparare a tocanitelor de ciuperci cu mamaliguta, a pizzelor vegetale si aparea iarasi varianta pastelor. Nu mi-au placut niciodata insotite de carne (combinatia proteine+carbohidrati fiind interzisa la dieta), dar fara parmezan sau branza... foarte grea incercare! La fel si pizza - vegetala-vegetala, dar fara mozzarela sau cascaval? Ei, asa am ajuns sa caut diverse variante, mai simple sau mai elaborate, salate chiar, care sa includa paste. Si m-am indragostit de pastele integrale, care mi se par foarte gustoase. Iar de cand am si aparat de facut foaie si taiat paste... imi face placere sa le fac eu. Aceste sos ar fi o blasfemie pentru bucatarii cu patalama si staif, adica pentru profesionistii cu sau fara stele Michelin.
Dar, da o savoare deosebita unor paste simple, este usor de facut, se tine la frigider pana se epuizeaza, asa ca m-am gandit sa vi-l arat. Sa nu aruncati cu pietre dupa mine pana nu incercati si voi!
O sa intrebati: unde sunt pastele? Ei, asta in alta zi! Azi e sarbatoare, de aia nu muncesc.
Aceasta reteta este (la paste) pentru ziua de Carbohidrati (pranz) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Luati:
1 legatura de patrunjel praspat si verde - doar frunzele
1 praf sare
piper proaspat macinat, dupa gust
100 ml ulei de masline extravirgin
50 g mieji de floarea soarelui
1 lingura zeama de lamaie sau limette
3 catei de usturoi razuiti si mai maricei, nu sa-i vedeti cu lupa


Cum se procedeaza? Pai spalati bine patrunjelul, scuturati si alegeti doar frunzele. Curatati usturoiul si pregatiti miejii.












Puneti in vasul blenderului sau in vasul unui robot de bucatarie cu lame de taiat toate ingredientele si doar putin piper.











Daca o sa mai fie nevoie, o sa puneti dupa mixare piper sau sare, ca sa potriviti gustul, care trebuie sa fie echilibrat.
Daca nu folositi imediat, se pune intr-un borcanel si se tine la rece, inchis ermetic.











Are o culoare frumoasa si un gust pe masura. Se foloseste peste pastele fierte, scurse si se papa imediat. Daca nu ma credeti, o sa va arat. Peste pastele fierbinti se dezvolta aroma si este un sos simplu de facut.












Mai este nevoie sa va indemn? Promit ca o sa va arat si pastele curand.

13 comentarii:

  1. Federica, mi dispiace per non fare che piacere pasta al pesto italiano. Si tratta di una variante che utilizzato con successo per dare un buon gusto, ma è chiaro che non è così originale. Non posso mettere il parmigiano, perché non hanno permesso la dieta, in combinazione con la pasta. Una bella primavera!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,Elena Toma,,,Interesanta reteta...Apropo toate cascavaluri care vedeti in magazine in Romania inpachetate in calupuri sant vegetale asa puteti face ori ce reteta cu ele sant 100%vegetale pofta buna....si bafta in retete...

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, multumesc pentru apreciere, Surac. Nu stiu cat de vegetale sunt, cred ca au vazut unele din ele laptele. Nu pot sa risc, mai bine nu. O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place foarte mult! Eci, inseamna ca eu fac pesto si alte variante si nu stiam ca asa se cheama! Inventez niste combinatii la robot!
    Dar, voi salva si reteta ta, e bine sa am totusi reteta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Elena, e grozava ideea! Eu am incercat mai demult o reteta similara de pe un forum, dar care era cu leurda (in rest la fel) - iarasi o nebunie! Pentru zilele de post fac un pesto din busuioc, seminte de pin, ulei de masline si sare, il folosesc ca sa il ung pe paine sau la paste. La fel, e delicios! Voi incerca si varianta pusa de tine, ca tot sunt in pana de idei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa stii ca eu pun in sosul pesto alaturi de busuioc si patrunjel, ca sa nu fie atat de parfumat (nu-i place sotului). Si ideea o am dintr-o carte foarte buna de retete italienesti. Asa ca nu cred ca al tau sa fie vreo blasfemie :)))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamnelor, va multumesc ca nu mi-ati dat o palma la fund... Da, este chiar interesant acest pesto, iar maine, ca e vineri, va fac cunostinta si cu pastele integrale facute de mine.
    Bunny, si eu ma gandeam sa incerc leurda, dar... primavara asta nu mai vrea sa vina!!!! Am gasit ceva urzici si ma gandeam sa fac un pilaf, ca nu sunt multe. Dar pana la leurda mai este. Am vazut eu o crema de leustean la cineva pe blog, numai trebuie sa-mi amintesc unde, pe care as vrea sa o transform in pesto, dar in amestec cu alte verdeturi, sa vad ce iese. Eventual cu seminte crude de dovleac...
    Brandusa, cred ca este buna ideea ta de combinare si cum trebuie sa raresc busuiocul din ghiveci (el a rasarit primul!) cred ca maine voi adauga si ceva busuioc intr-o lingura de pesto.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru idee! :)
    Nu am respectat reteta, dar pornind de la pesto-ul tau am facut si eu un sos verde condimentat! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Nik, am facut pastele promise. A fost ceva de vis cu acest sos. Dar l-am vazut si pe al tau si cred ca ar fi fost si mai bun cu paste! Un sarut pentru sugestiile minunate de la tine de pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesantsi va multumesc pt reteta dar semintele de fl soarelui sunt 50g sau 500g.Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristinn, scuze, am editat mesajul si am facut corectura, 50 g mieji. Cand am lucrat la editare text mi-a scapat acest lucru. Scuze inca o data pentru eroarea comisa. Multumesc de urare si de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am vrut sa-ti intorc vizita, dar nu s-a putut, fiind "nedisponibil" profilul. Poate mai treci pe aici, sa ne cunoastem.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails