marți, 16 februarie 2010

Salata cu tofu

Cu toate ca unele produse sunt de multa vreme pe piata si intr-o gama din ce in ce mai diversa, multe persoane au prejudecati. Imi pregatisem o adevarata "prelegere", dar mi-am dat seama la timp ca nu e locul si cazul. Ma deranjeaza cel mai mult ca reticenta fata de unele produse nu este data de cele mai multe ori de gust ci de inertia, lipsa de curiozitate sau de educatie a unor persoane. Pot sa inteleg, chiar pot, sa nu-ti placa ceva daca il gusti. Dar, fara sa-l gusti... In fine, sa luam cazul tofu. Multa lume nu-l consuma. Stiu, multi avem reticenta cand auzim de soia. Dar asta pentru ca multa vreme ni s-a servit un stereotip ca "soia e rea". Dar acum, cand posibilitatile de informare sunt altele, cand avem acces la alte culturi gastronomice, mi se pare inacceptabil sa spui: este rau. 
Nu mi-am propus sa fac educatie nimanui si stiu ca este si o chestiune de gust bineinteles. Multa lume stie ca tofu - chiar daca e un sortiment cu ardei, cu marar, chimen, afumat, in diverse consistente - nu are ceva aparte, este cam fad. Dar, putina lume stie, are o calitate deosebita: isi imbogateste gustul preluand de la ingredientele din jur aroma si gust, absorbind ca un burete, dand consistenta preparatului. Eu am mai aratat si mai am ceva retete cu tofu si mi-am propus sa-l popularizez mai mult. De ce? Pentru ca si eu am fost in categoria incriminata si am descoperit - cu ajutorul unor oameni deosebiti din viata mea - cat de important este sa ai mintea deschisa, sa ai curiozitatea de a face un pas sau mai multi spre o gastronomie mai putin cunoscuta. Oricat ar parea de ciudat, schimbul cultural se face si prin gastronomie, care este si o arta nu numai un mod de a manca.
Va propun o salata si sper doar sa va conving sa incercati.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de:
1 cutie de tofu afumat in saramura (eu prefer de la "Inedit"!)
1 ardei gras rosu
1 bulb de fenel proaspat
sare, piper proaspat macinat
2 lingurite zeama de lamaie sau limette
1 lingura + 1 lingurita de ulei de masline sau arahide
1 catel de usturoi


Primul lucru este sa va arat sortimentul impricinat - asta pentru ca nu este asa de cunoscut de cat mai multa lume.










 Il punem intr-o sita la scurs, il tocam cubulete cam de 1/1 cm. Tocam fenelul rondele subtiri, ardeiul cubulete mici de 0,5/0,5 cm. Intr-o tigaie antiaderenta punem la incalzit uleiul si usturoiul zdrobit si tocat.











Amestecam de 2-3 ori la foc mediu si adaugam cubuletele de tofu scurs bine.










Amestecam usor circa 3-4 minute prin scuturare a tigaii si rasturnare a continutului, pentru ca sa fie atinse de aroma usturoiului si caldurii toate cubuletele si pe toate fetele. Nu trebuie sa se prajeasca sau sa se arda!









Se lasa la racorit cubuletele de tofu. Se aseaza in salatiera fenelul tocat, se pun cubuletele de tofu, se presoara cubuletele de ardei gras. Separat facem un dresing usor din 1 lingurita ulei, seama de lamaie, sare si piper. Dresingul se toarna peste salata si se orneaza cu frunzulite verzi de la fenel. Atentie cu sarea, tofu este in saramura; dar, nu este chiar atat de sarat pe cat s-ar crede.
 
Este aromata de la fenel, crocanta, picanta dupa gustul fiecaruia si consistenta de la tofu. 
Ce se mai poate dori de la o salata ca sa fie excelenta? 











Cui nu-i place picanta, are varianta doar putin aromata si acrisoara!












Sa aveti pofta si curiozitate!
 

17 comentarii:

  1. che bella colorata e invitante! complimenti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Suna destul de interesant....m-am intrebat mereu ce gust are fenelul asta si cam cum poate fi consumat.Uite ca am gasit aici o idee!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, Federica, grazie per i complimenti. E 'molto gustoso.

    Laura, este si consistenta si aromata. Merita cu prisosinta incercata, mai ales cu acest tofu afumat. Se dezvolta o aroma deosebita cand este tratat termic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata fuarte bine!
    Exact marca asta a-mi aduce mama cand vine pe la mine, dar nu afimat,eu i-l consum in loc de branza si nu l-am prajit niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ana-Maria, fenelul, bulbul proaspat (fenicul) are o aroma deosebita, mai putin puternica decat semintele. Bulbul alb este crocant, aromat si foarte bun in salate dar si ca garnitura preparata termic langa carnea de pui sau miel. Alison are si ea multe retete cu fenel.

    Daniela, nici eu nu faceam cu tofu prajit, pana am vazut o emisiune pe teme gastronomice din USA. Eu ma feresc de prajeala, dar asta este doar o tratare termica rapida, doar cat sa se aromeze si incalzeasca tofu. Si este un produs de post foarte satios, aromat si gustos.

    RăspundețiȘtergere
  6. N-am incercat niciodata tofu, dar nu-i timpul pierdut ca tare apetisanta arata salata ta ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Olguta, chiar sunt curioasa ce impresie o sa-ti faca!

    RăspundețiȘtergere
  8. Elena, mult succes cu dieta; salata este foarte gustoasa cum ai preparat-o, complimente pentru tot! p.s. am postat reteta la pui cu sos...poate poti inlocui carnea cu tofu???? :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Oh, multumesc, Nina! Pot sa consum carne de pui la dieta, numai ca acum este post si de aceea am dat o varianta de folosire in retete a acestei branzici de soia - tofu. Multumesc si pentru explicatii la reteta ta, fug repede sa o notez!

    RăspundețiȘtergere
  10. Merg la Allison sa vad de retete...o sa incerc si eu fenicul , o data...mai ales ca se poate prepara ca atare , ca o salata...Pentru un weekend cu fripturica la cuptor , cred ca e nimerit!:)Multam' de pont!

    RăspundețiȘtergere
  11. nu am mancat niciodata tofu....dar o sa incerc....felicitari

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar te rog. Daca gasesti acest sortiment, afumat, o sa ai o surpriza placuta. As vrea, daca nu te superi, sa-mi spui sincer daca ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  13. Elena, reteta ta e interesanta, in salata nu prea am facut, deobicei il pregatesc cu sos de curry, dar parca de la o vreme ma saturasem, chiar am sa o incerc.Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  14. Oh, eu il pun si la sfarsit, cand fac legume la tigaie - stir fry. Decat sa adaug paste de orez, prefer cateodata sa pun tofu din asta afumat sau din cel cu chimen. Vor avea consisteta, vitamine si proteine.

    RăspundețiȘtergere
  15. te felicit!! intradevar tofu este un aliment foarte sanatos, si mie imi place foarte mult si mananc ori de cate ori am ocazia pentru aici unde stau eu este un aliment de baza.As vrea sa incerc si eu acest sortiment afumat, suna foarte apetisant insa nu se gaseste la mine. Eu folosesc tofu si in unele supe , (adaugat la sfarsit).

    RăspundețiȘtergere
  16. Ioanamaru, incantata ca folosesti si ca-ti place tofu! Sorry ca nu gasesti afumat, are un gust deosebit, desi este tot un sortiment in saramura. Gustul e putin diferit si foarte potrivit in salate. Eu am mai folosit cu seminte de chimen sau fenicul... Am vrut si eu sa intru pe blogul tau, dar nu am putut. Multumesc de vizita si te astept oricand cu placere!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails