joi, 4 februarie 2010

"Iahnie" de naut - alt vis oriental

Prin multele mele preocupari s-a numarat, intr-o vreme, si domeniul asigurarilor. Pentru ca nu vreau sa dezvolt subiectul, neavand legatura cu tema, fac doar precizarea necesara: am cunoscut multi oameni. Multe feluri de oameni. Printre acesti oameni se numara si o familie din Iordania, stabilita aici. Doamna N. este o persoana foarte aparte si am ajuns sa ne imprietenim. Mama a 3 baieti grozavi, economist, gospodina desavarsita si o sotie cu o rabdare de invidiat. Ce pot sa spun: o admiram. De la ea stiu aceasta reteta, dar... nu stiu daca este un fel comun de preparare, ci doar reteta ei. Eu am gustat la ea, in timp ce o prepara si mi-a placut foarte mult gustul ei echilibrat. Este o mancare dulceaga, dar si vag picanta, aromata, dar nu prea. 
Sa nu mai aman momentul, asa ca v-o prezint.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
500 g naut
1 ceapa rosie
3 catei de usturoi
2 linguri ulei de masline
sare, piper proaspat macinat
1/2 lingurita seminte de fenicul
2 frunze de curry
1 ardei iute rosu uscat
3-3 feliute de ardei iute verde
3 morcovi tineri
1 bulb de fenel potrivit sau 1/2 dintr-unul mai mare
1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben
2 rosii tocate marunt, dar fara seminte
1 lingura de bulion - productie proprie
200 ml supa de legume
1 lingura de sumak


Nautul pus la inmuiat, se clateste si se fierbe in apa cu putina sare. Trebuie sa ramana al dente, pentru ca va mai fierbe si in iahnie.
Ceapa se taie rondele subtiri, usturoiul se zdrobeste, morcovul curatat se taie feliute cam de grosimea bobului de naut. Se pun in tigaie adanca sau un alt vas legumele, cu uleiul, semintele de fenicul, ardeiul iute rosu si cel verde tocat, sare si piper, frunzele de curry.












Se inabusa la foc mediu, amestecand sau rasturnand legumele circa 1 minut. Se adauga fenelul tocat rondele.
















Se amesteca legumele si se inabusa circa 2-3 minute. Se adauga rosiile tocate si lingura de bulion, amestecate.
















Se continua inabusirea pentru 2-3 minute, amestecand mereu. Se pun ardeii tocati rondele generoase, ca legumele sa fie cam de aceeasi dimensiune.

  







Dupa alte 2 minute, dupa ce lichidul s-a evaporat, se adauga nautul, o parte din supa si sumakul.


















Se lasa sa fiarba la foc mic acoperit circa 6-7 minute. Dupa 3 minute se verifica si se adauga restul de supa. Iahnia trebuie sa scada si nautul sa absoarba sosul si aromele.











Cand se aseaza preparatul in vasul de servit se presoara deasupra frunzulite rupte de fenel.









Este minunata la gust, echilibrata ca arome. Este dulce de la legume, dar si vag picanta si aromata. Am fost impresionata de cat este de delicioasa. Si este simpla, contrar listei de ingrediente!














Va invit sa faceti cunostinta cu aceasta "iahnie".

3 comentarii:

  1. The chickpea stew sounds delicious with lots of lovely ingredients.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ivy, thank you. It was more delicious than I can show photos, unfortunately.

    RăspundețiȘtergere
  3. arata tare bine.si eu folosesc destul de des naut mai ales la humus.felicitari pentru blog

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails