duminică, 28 februarie 2010

Hot and sour - versiunea mea

Nu am talent de documentarist, poate si de aceea admir mult persoanele care pot fi. Daca ai posibilitatea sa ma citesti, poti da search pe google si sa cauti cate retete vrei sub denumirea de "hot and sour". Eu nu m-am hotarat sa incerc o astfel de versiune decat dupa sugestia unei doamne pe care o admir mult, de peste ocean, Tartoras
In mare, aceasta inseamna o supa chinezeasca ce contine multe legume si proteine. De obicei este un amestec de carne si creveti + tofu, legume, sosuri, condimente. Se consuma fierbinte si este foarte hranitoare. Cu toata dragostea pentru gastronomia asiatica, nu pot combina tipuri diferite de proteine, asa ca am facut o varianta cu pui - dar nu am poze, deci trebuie sa o refac! - si cu... tofu!
Cui nu-i place tofu, nu va fi incantat, dar eu spun ca in aceasta combinatie este o supa minunata! Ce pot sa spun? A placut si unor persoane foarte reticente la tofu!
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Aveti nevoie de: 
2 fire de lemongrass
3 catei de usturoi
3 cm rizom de ghimbir proaspat ras
1 ardei gras galben sau portocaliu
1 ardei gras rosu
100 g varza chinezeasca
2-3 morcovi
300 g ciuperci
1 fier de praz
1 lingura otet de orez (alb)
3 linguri sos de soia dark cu aroma de ciuperci
1 lingura de zahar brun
1 lingurita ulei de susan
2 linguri ulei de arahide
750 ml supa de legume
200 g tofu
2 linguri sos iute
2 fire ceapa verde
1 mana buna de muguri de fesole mung conservata si scursa bine


Nu va speriati ca sunt multe ingrediente, se face iute totul. Doar sa pregatiti ingredientele. Morcovul se taie betisoare subtiri, lungi de vreo 7-8 cm, la fel si prazul. Partea alba de la ceapa verde se toaca si usturoiul se feliaza subtire.









Lemongrass se striveste cu muchia cutitului si se taie marunt, ghimbirul se razuieste.










Ardeiul rosu si galben se taie fasii subtiri si lungi de 7-8 cm. Varza se desface fin si se toaca la fel, fasii lungi.










Cozile verzi de teapa se toaca marunt. Dupa cum se vede, eu mai aveam vreo trei fire de patrunjel si le-am pus si pe ele, sa nu se strice.












Ciupercile le-am feliat subtire.










Tofu l-am taiat cubulete.










Acum, daca ati pregatit totul si ati pus sosurile in apropiere si supa de legume este fierbinte, trecem la prepararea minunatiei.
Deci, punem in wokul incins uleiul de arahide. Peste el punem lemongrass, ghimbir, usturoi, morcov, praz si partea alba de la ceapa.









Dupa 30 de secunde de amestecare usoara si infierbantare, adaugam ciupercile, supa, ardeiul si varza.











Lasam la fiarba la foc iute 1-2 minute, amestecand in supa. Adaugam sosul de soia, otetul, zaharul si sosul iute, uleiul de susan, ceva sare daca este nevoie.










Mai lasam sa fiarba 2-3 minute. Gustam si, in functie de gustul fiecaruia mai adaugam sos iute sau sare. Nu exagerati cu sosul de soia, pentru ca schimba prea mult culoarea supei.
Acum este momentul sa adaugam cubuletele de tofu si mai lasam circa 1 minut sa fiarba, la foc mediu spre mic.
 








La sfarsit adaugam mugurii si lasam sa mai dea cateva clocote, circa 1 minut.








Eh, cam asta e! Mai mult am vorbit si am pregatit ingrediente, decat a durat prepararea.
Se pune supa un boluri de portelan si se pune ceapa verde tocata deasupra.









Se consuma fierbinte si este superba la gust!










Este inca un mod de a manca tofu si este foarte greu de explicat in cuvinte cat de buna este. Mai bine, incercati voi insiva!

7 comentarii:

  1. f interesant!doar buna poate...ingrediente sanatose...ar fi bine sa mai schimbam putin felu nostru de a gati si sa "furam"tot ce-i sanatos la altii!
    si pt ca maine este martisorul..iti doresc o primavara frumoasa si plina de implniri!ti-as trimite un martisor...dar aici nu se gasesc:(

    RăspundețiȘtergere
  2. Thats a very beautiful dish and very healthy as well.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata fuarte bine!Si la cate zarzavaturi areee, sigur sgur este gustoasa!
    I-ti doresc o saptamana placuta!
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Just Me, multumesc mult pentru apreciere. Da si eu sunt de aceeasi parere cu preluarea ideilor sanatoase de la alte gastronomii. In afara castigului privind gusturi noi, merita sa facem cunostinta cu o cultura deosebita, prin gastronomia ei. S-ar putea ca nu toat sa ne placa, dar merita sa avem disponibilitate de a incerca si altceva, fara a trada gastronomia romaneasca in totalitate. O primavara frumoasa si tie, langa cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ivy, thank you for your words!

    Daniela, par multe in lista, dar merita. Este o supa versatila, se poate face din tot felul de combinatii. O saptamana minunata si tie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oo ce bunatate! O supa asa cum imi place mie. Tocmai buna pentru o zi de luni :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Oh, Brandusa, vremea de afara, aici la Bucuresti este tocmai buna pentru o astfel de supa! M-ar bucura mult sa aud ca ti-a placut si tie. Eu vreau sa incerc varianta cu pui sau porc, dar dupa Paste. O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails