marți, 19 ianuarie 2010

Tocanita de pui cu legume

Acum ceva timp m-am inscris aici. Ei au un concurs interesant, iar propunerea lor pentru premierea unei retete in luna ianuarie este tocanita de carne cu legume. De aici mi-a venit ideea acestei retete, pe care am facut-o in mai multe variante, de fiecare data cu ce aveam prin casa, nu dupa un retetar strict. Eu urasc sa fiu foarte rigida cand nu este cazul si imaginatia trebuie lasata sa zburde, in functie de gustul fiecaruia.
Dar, am incercat sa le fac cat mai dietetice si sa respecte principiile dietei de combinare a alimentelor. Deci a trebuit sa elimin din start cartoful in combinatia cu carne, galustile, etc.
In fine, sa nu mai alerg pe aratura, sa va arat mai bine despre ce este vorba.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
4 pulpe superioare de pui proaspete
sare, piper proaspat macinat
2 linguri ulei de masline
1 radacina de pastarnac
2 de morcov
1 ceapa rosie
1 ceapa galbena
cimbrisor
1 ardei gras galben
1 ardei gras rosu
3 rosii
2 tije de telina apio
1/2 de bulb de fenel
3-4 catei de usturoi
3 linguri de rosii tocate conservate
1 ardei iute
250 ml supa de legume

Primul lucru? Am pornit cuptorul, ca sa fie incalzit. Am pregatit tocana in vasul meu de sarmale, de ceramica smaltuita. L-am pus la indemana si am pus pulpitele in el, presarand sare, piper deasupra si punand uleiul.









Am pus cu tot cu piele si os, pentru ca lasa gust bun, dar pielea sa nu o consumati la dieta.
Am taiat usturoiul bucatele, ceapa rondele mai grosolane, nu finute, pentru ca timpul de preparare este mai indelungat si legumele trebuie sa nu se sfarame.








Peste pui am pus rondele taiate grob de pastarnac si morcov.









Am tocat tulpinele de telina si bulbul de fenel.









Am adaugat usturoiul, ceapa, ardeiul taiat cuburi mari, ardeiul iute tocat marunt, telina si fenelul. Peste legume am mai presarat putina sare si cimbrisor.









Peste toate se pun rosiile taiate in sferturi sau felii mari si cele trei linguri de rosii tocate conservate. Peste toate presarati cimbrisor pentru un plus de aroma si turnati supa.










Acoperiti si dati la cuptor pentru 1 ora si 30 de minute la foc mediu.
Trebuie sa scada, legumele sa ramana intregi, dar sa ramana un pic zemoasa.









Este foarte gustoasa, aromata, in pic picanta, fara a fi cu prea multa grasime, fainuri. Deci, prin fierberea "infundata", cum zic eu, legumele si carnea capata gust foarte bun, fara a se praji nimic.







Nu are nevoie de garnitura, dar daca va place se pot consuma muraturi sau o salata alaturi.
Eu am consumat cu salata de varza rosie alaturi.










Enjoy!

10 comentarii:

  1. am citit 'm-am inscris' si-am zis, in sine-mi, ha! si eu!, pentru ca tocmai ce m-am, numai ca la the daring bakers. cred ca-i tare misto, sa ti se ofere o provocare - sau macar o idee- o data pe luna. cred ca o sa fac si daring cook. sa vedem cum merge asta mai intai.
    mersi pt toate posturile cu mancare sanatoasa. si cu talia prietenoasa. adevaru e ca tre sa iau exemplu, numa ca tare ne mai plac si carnea si cartofii, mai alea laolalta...deh, pentru toate alea tre sa sacrificam cate ceva. ma duc, pana nu te plictisesc de tot (am tendinta sa vorbesc pana ma opreste cineva), dar revin!

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena, ce buna trebuie sa fie tocanita ca de aratat ,arata grozav de bine.O idee buna de a face in vasul de sarmale si a baga la cuptor.Imi place ideea.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Elena, ti-am lasat un premiu la mine pe blog.........te rog sa treci sa il ridici.
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  4. Gustos trebuie sa fie dupa cum arata!
    Si eu mereu fac asa intr-o cratita de fonta!
    Sau in punga si altele....

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Francezii, in tinuturile din apropierea Germaniei, au niste tocanite de genul asta, fierte in oale la foc mic de tot, scazute si aromate. Trebuie sa ma mai documentez, initierea mi-am facut-o intr-o emisiune TV... O sa revin cu astfel de retete. Intre timp o sa mai fac niste retete asiatice... febletea mea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, este foarte gustoasa, asa, facuta la cuptor. Am facut si eu in punga din aceea pentru cuptor, dar gustul este diferit in vasul de ceramica sau de fonta. Cred ca este vorba de transmiterea si pastrarea unei temperaturi constante... sau asa ceva. Nu stau prea mult sa-mi explic mecanismul, dar am ramas cu gustul sarmalelor facute de mama fierte in vas de lut acoperit (chiar "sigilat" cu coca de faina capacul!), in cuptor cu lemne. Si cu crupe (adica pasat de porumb macinat ceva mai mare, aproape de marimea bobului de orez.
    Bine, dar era vorba de alt fel de porumb, nu soiurile care sunt acum!
    Mi-e dor de 20 de ani de porumb fiert (boabe mature fierte si indulcite), dar nu gasesc porumb din acela cu bobul alb mare si care fierbe relativ usor, nu foarte dulce la gust dar cu o aroma speciala.

    RăspundețiȘtergere
  8. Hallo Elena,

    Minunatä pregätire. O Explozie de Arome. Compliment

    Multe Salutäri

    RăspundețiȘtergere
  9. Oh, ma simt incantata de apreciere, Jakob! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. I love all the ingredients in this recipe. It sounds delicious.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails