duminică, 31 ianuarie 2010

Sufleu din branza dulce

Am vazut zilele trecute pe un blog cu o prezentare de exceptie, al unei doamne cu experienta si in domeniul culinar, dar si in cel al prezentarii in domeniul virtual, o reteta a unui dulce foarte aspectuos. Blogul este al Laurei Sava. Admir modul in care-si respecta vizitatorii prin punerea in valoarea a oricarui preparat. Ce mi-a atras atentia? O budinca din branza. O sa ziceti: ei, ce e deosebit la asa ceva? Este o reteta aparent simpla, dar este un dulce admirabil si, cred eu, mult mai sanatos prin ingredientele continute. Nu stiu ce conexiuni s-au facut in creierul meu, dar, mi-a adus aminte de un sufleu facut de o matusa de a mea. Era zi de carbohidrati, ieri, asa ca seara am voie o feliuta "decenta" de dulce. Atunci, am trecut la prepararea acelui sufleu (souffle, pronunta afectat matusa mea, care stia limba franceza la fel de bine ca romana!). AVERTISMENT! La dieta, consumati cu moderatie, o feliuta, nu ditai dulcele! Peste alte 4 zile puteti manca altceva, de ce va faceti griji?
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (Cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.

Va trebuie:
150 g cas dulce proaspat
450 g branza dulce de vaci
200 g zahar (nu am pus tot brun pentru ca... nu aveam suficient!)
3 linguri pline cu gris
75 ml lapte
3 oua mari sau 4 medii
coaja de limette
1 praf sare
ulei pentru uns forma
2 linguri pesmet pentru forma
2 linguri fulgi de migdale
1 lingura plina de zahar brun


Primul lucru pentru reusita sufleului este sa pornim cuptorul, sa fie bine incins. Apoi punem branza proaspata si casul framantat intr-un vas, alaturi de sare, jumatate din zahar, grisul si galbenusele de ou.










Se amesteca energic, folosind o furculita. Se adauga laptele, cate putin, compozitia sa devina spumoasa. Se adauga si coaja de limette.










Apoi, albusele de ou se bat spuma ca la bezea, adaugand restul de zahar. Cand compozitia de albus ajunge sa nu cada din vasul in care se afla, daca este intors invers, se adauga in 2 sau 3 etape in compozitia de branza, amestecand usor, sa ramana pufoasa. Succesul de asta depinde.






















Se pregateste un vas de circa 24-26 cm diametru, se unge cu o pensula cu ulei si se tapeteaza cu pesmetul. Se adauga spuma de branza si se presoara zaharul brun pe deasupra cat mai uniform, apoi se pun fulgii de migdale.










Se da la cuptor, la foc mic, sa creasca incet si sa nu se arda, circa 45 de minute. Aveti grija, este un sufleu, deci se supravegheaza evolutia fara a deschide usa cuptorului. 


















De aceea este ideal un vas transparent, pentru a se vedea cum se coace. Se vede foarte bine ca a crescut mult; dar sa fim intelesi, este un sufleu si va mai scadea putin cand se racoreste. Daca este bine facut, acesta va ramane pufos si va avea doar o margine decenta putin ridicata.









Este exceptional putin cald, dar si rece. Nu are nevoie de pudrare, zaharul brun a creat o crusta rumena. Tocmai de asta nu am pus mai mult zahar la compozitia de branza.










Pentru decor am folosit un sos-sirop caramel, care intregeste gustul.
Sau, doar pe farfurie ceva caramel si niste frunzulite de menta proaspata?









Sa aveti pofta!

17 comentarii:

  1. Arata foarte apetisant!
    Cred ca a-i disfrutat din plin de i-a.
    Pe curand

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh, grazie per la lode, Federica! Abbiamo visto alcune ricette meravigliose nel tuo blog che voglio provare per la mia famiglia. Una settimana meravigliosa a voi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim - Tot nu se poate intra pe linkul vostru, indiferent ce-as face!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daniela, eu doar am gustat. Ca sa nu recomand ceva ce nu e bun, nu? Dar ceilalti, au papat tot, de-abia am apucat sa fac poze la felii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Elena... eu fac sufleuri... dar aceasta reteta nu o stiam.. Multumesc mult.. Sigur o voi incerca...

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Elena si merci de vizita! "Dulcele" tau ti-a iesit minunat, imi inchipui ce rasfatata te-ai simtit cu feliuta ta! Te admir mult pentru ambitia ta in domeniul culinar, dar eu sunt o pofticioasa si trebuie "sa gust" mereu...Te imbratisez cu drag si iti doresc o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. tare bunut trebuie sa fi fost,zic si eu,salivind dis-de-dimineata!imi plac mult sufleurile,consistenta lor.cel mai des eu fac sarate,cu conopida ,broccoli si chiar acesta cu brinza si mult marar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Elena, in primul rind multumesc pentru toate vizitele si frumoasele comments la mine pe blog.
    Am apreciat foarte mult faptul ca te-ai exprimat in engleza, desi eu vorbesc si romaneste (poate nu ai stiut?) ok, 2, scuze ca nu am venit la tine mai devreme, dar eu cam am probleme cu pc-ul mai tot timpul...acum recent si cu noua addressa care s-a schimbat si un fel de panica...timp pierdut de anuntat pe toti si etc.etc. Astept cu nerabdare sa am putin mai mult timp la dispozitie sa-ti rasfoiesc "retetarul" si sa ma inspir. Pina una alta complimente pentru tot ce prepari, gustos si aspectos. Te pup si numai bine!
    Pa, pe curind! Cu drag, Nina

    RăspundețiȘtergere
  9. Felis, de-abia astept sa vad ce parere ai!

    Davella, eu am noroc din acest punct de vedere - nu prea gust! Imi place mult procesul tehnologic si sa incerc retete noi, mai ales cele din bucataria asiatica. Cine m-a invatat acest sufleu nu avea aceleasi conditii tehnice ca noi, nu decora cu migdale ci cu nuci feliute, dar nu rata niciodata! Asta da tehnica!

    Alison si eu fac sarate, dar asta era un dulce uitat, de care mi-era teama ca nu va reusi din cauza branzei de vaci. Eu am copilarit cu branza din aceea consistenta, nu "zeama" asta care se gaseste acum pe post de branza... In fine, am fost foarte bucuroasa si mi-am data seama ca daca esti atent nu e nici o filosofie.

    O saptamana minunata va doresc tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  10. Absolut delicios de apetisant!Arata nemaipomenit de bine!Sincer imi ploua in gura...si cum niciodata pana acum nu am mai facut asa ceva , curand am sa incerc si eu...asa as vrea...:))

    RăspundețiȘtergere
  11. Oh, nu-i problema, stiu ca ai schimbat adresa! Am incercat sa vad ce mai e la tine si nu puteam... Am inteles ca vorbesti romaneste, dar am zis ca in casa omului vorbesti limba "oficiala"!!! Sunt asa de incantata de imaginea blogului tau, eu, dar si anexa (sotul) am ramas impresionati de dragostea ta pentru flori si pentru prezentarea retetelor. Ma bucur ca ai venit aici si te mai astept, daca-ti face ceva cu ochiul!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi plac tare mult sufleurile.........iar al tau arata si bine si sunt convinsa ca este delicios.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. un gâteau soufflé caramélé ça doit être succulent
    bonne journée

    RăspundețiȘtergere
  14. Maria, a fost foarte apreciat de comeseni. Incearca-l si o sa te convingi daca-ti place sau nu. Poti incerca folosind cantitatile la jumatate si intr-un vas mai mititel. Eu sunt convinsa ca o sa mai faci dupa aceea.
    Fimere, merci pour la visite! Une bonne journee a toi!

    RăspundețiȘtergere
  15. Super arata!!!!Pentru noi prajitura cu branza(in orice fel)este desertul cel mai bun!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails