sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Paine integrala pufoasa

Painea este un subiect amplu, poate pentru ca este primul aliment de care ne aducem aminte. Nu ne aducem aminte de gustul laptelui, ci de prima bucatica de paine. In fine, am luat o decizie acum mult timp si vreo 15 ani nu am pus paine in gura, ba chiar mi se facea rau daca incercam. A fost un calvar sa ma inteleaga cineva si, daca stau bine sa ma gandesc, desi a fost o hotarare destul de bine motivata, nici eu nu inteleg de ce am fost atat de drastica. Ma rog, am facut multe prostii, in ciuda unor informatii pertinente si a unui creier in stare de functionare, incercand sa slabesc.
Deci, painea, putina pe care o consum, de obicei este cu secara, neagra, ca sa aiba multe fibre si sa fie cat mai dietetica. Am incercat multe retete de paine, dar nu am fost pe deplin multumita de ele. Painea cu faina alba reuseste sa fie pufoasa si se coace uniform, aproape indiferent ce metoda as folosi. Cand insa intra in discutie faina neagra sau integrala, a carei densitate si umiditate este diferita, se "schimba kalimera". Cum zicea frecvent matusa mea. Am vazut pe bloguri si forumuri reusite, demne de apreciat, dar eu nu am fost multumita. Ei bine, ce sa mai lungesc vorba, am gasit o reteta la Just me, care la origine este numai din faina alba (cum altfel!), dar pe care eu am incercat-o dintr-un mix de faina alba si integrala (din secara), mi-nu-na-ta. N-am stat sa analizez daca metoda de pregatire originala a autoarei sau combinatia de fainuri gasita de mine este "vinovata" de reusita, dar m-am grabit sa v-o prezint. De ce? Poate ca mai sunt ca mine, persoane "sucite" zic eu, sau pretentioase zice prietena mea, care vor asa ceva si n-am mai ezitat.
Va fac deci cunostinta cu painica integrala pufoasa!
La aceasta dieta se consuma putina paine si numai in doua din cele patru zile, deci cand zic ca aceasta reteta este pentru ziua respectiva se refera la consumul a 1-2 feliute, nu mai mult!

Aceasta reteta este pentru zilele de Proteine si Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
500 g faina alba de paine (fara aditivi!)
250 g faina integrala (de secara am avut eu!)
350 ml lapte
75 g unt
3 lingurite de drojdie uscata
1 lingurita sare
1 lingura zahar
3 linguri ulei
6 lingurite ulei suplimentar pentru uns "foile"

Intr-un vas puneti faina cernuta, ambele feluri, sarea, zaharul  si drojdia. Nu dizolvati drojdia uscata cu lapte sau apa, amestecati-o in faina!









Separat, topiti untul si adaugati laptele rece peste, compozitia devenind calduta.









Adaugati laptele in faina si incepeti sa amestecati, incorporand lichidul pana se formeaza un aluat elastic. Nu recomand masina de paine, eu personal prefer sa framant singura aceasta paine. Stiu, gospodinele cu experienta fac asta mecanic, dar sunt si persoane care nu se incumeta sa faca fara masina. Eu adun bila de aluat si o netezesc putin, apoi apuc de capatul din fata mea si aduc aluatul spre mine, presandu-l cu podul palmei, impingand in plansa pe care framant. Este ca si cum ati framanta plastilina.
Uleiul este ca sa puneti cate o lingura din cand in cand in pumn sa va ajute la framantat.









Nu va ganditi ca trebuie sa munciti mult! Trebuie doar sa va imaginati ca v-a enervat cineva si ca este acolo in fata si va mananca palmele sa-i dati o corectie binemeritata! Glumesc, dar trebuie sa-l manevrati fara mila vreo 10 minute. Atat! Formati o bila, ungeti foarte putin cu ulei si o puneti la un loc caldut, ferit de curent.
Nu uitati! E momentul sa porniti cuptorul, ca sa fie bine incalzit.








 
V-am mai spus, nu? In cuptorul cu microunde incalzit e foarte bine. In jumatate de ora isi dubleaza volumul.










Acum trebuie sa o impartiti in doua, cat se poate de egal. Eu eram cam obosita, asa ca sunt un pic inegale painicile mele!
Fiecare bucata se imparte in alte 3 bucati mai mici si, ideal ar fi, cat se poate de egale intre ele. Se intinde foarte bine fiecare bucatica, se unge cu 1 lingurita de ulei si se ruleaza strans, formand un sul subtire, cam asa:











Dupa ce ati terminat cele 3 bucati, le impletiti si puneti painica in tava cu hartie de copt.









Apoi va apucati, procedand la fel cu a doua bucata. Trebuie sa va iasa 2 paini.










Le mai lasati la crescut vreo 20 de minute in tava. Apoi le ungeti cu putintel lapte si le presarati cu susan, seminte, rozmarin, chimen, mac. Eu am facut cu mac.









Puneti tava in cuptor preincalzit la 200 de grade, dar dati focul la mic, sa creasca incet si sa se coaca bine. Altfel, se va perpeli pe deasupra si nu va fi coapta frumos inauntru.









Este incredibil de pufoasa, rezista foarte bine cateva zile, daca nu o impartiti cu ceilalti. Dar, egoismul este un sentiment neplacut, asa ca fiti darnici si cei care vor consuma va vor multumi.








Aveti grija! La dieta, consumati putina! Nu va lacomiti, este foarte buna, dar... nu o sa va ajute sa dati kg jos daca o terminati pe toata odata!









Atata e de pufoasa!

14 comentarii:

  1. O bunatate de paine, arata bestial.
    Felicitarile mele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este, Daniela! Eu nu ma dau in vant dupa paine, dar asta este buna. Vreau sa incerc sa cresc proportia de faina integrala, sa experimentez si alte mixuri mai sanatoase. oricum, eu cand zic faina alba, nu vorbesc de cea din supermarket. Vreau sa ma bucur de asta, cat de cat curata, fara aditivi, de la producatori. Cat o mai exista.
    Meritul principal este al lui Just me insa, ea a promovat aceasta reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce buna e...si arata super....nu am incercat niciodata cu faina integrala....felicitari

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh, eu vreau sa incerc si cu faina de soia. Aia da gust vag de nuca, dar e o problema cu pufosenia. Vreau sa fac mai multe experimente, mai ales cu faina de secara, care este mult mai sanatoasa. O sa va tin la curent daca-mi reuseste ceva notabil, nu scanduri...

    RăspundețiȘtergere
  5. The bread looks beautiful and I love the poppy seeds on it.

    RăspundețiȘtergere
  6. salut! sa stii ca si eu am luat reteta de la gourmandine.ro.....dar ma bucur ca ti-a iesit, stiu ca au mai incercat 2 gospodine si nu le-a iesit asa de pufoasa.....si m-am simti tare vinovata....eu am lasat ce-i drept aluatul destul de mult la dospit. in fine am trecut sa vad ce mai faci:)))mancarea este la cuptor, copilu doarme, sotu nu e...asa ca pierd vremea pe net, in catare de retete noi sau sa va vad ce au mai facut fetele! te pup si un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Elena, am vazut reteta e buna, dar are si zahar si daca vrei sa fie cat mai sanatoasa foloseste mierea naturala in loc de zahar.Mierea contine malţ(maltz) fara el painea nare aroma buna si se rumeneste bine. Zaharul este rafinat si nu e sanatos numaicel brun in cuburi nu e rafinat. La reteta ta adauga o lingura mare de miere si fa din nou reteta si o sa-mi dai dreptate. Si foloseste drojdie de bere nu drojdia uscata ca cea uscata contine euri. Sper ca o sa incerci si o sa fi multumita garantez.

    RăspundețiȘtergere
  8. j'aime le pain maison et j'en fais souvent.
    Le tien est très réussi.
    A bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  9. O sa incerc dupa sfaturile date, Miodrag, dar nu m-am invrednicit sa fac drojdie naturala, iar in cea de bere nu am incredere mai multa decat in asta uscata. Mierea naturala (adica eco pe cat se poate!) pe care o folosesc in familie nu are nici un pic de maltz, albinele necolectand nici un pic de polen de graminee, iar prietenul care-mi da nu foloseste antibiotice decat naturale si nici sirop de zahar ca sa le hraneasca iarna. Dar, de incercat o sa incerc, pentru ca oricum mi-am propus si alte variante, din care una cu faina de soia. Multumesc pentru idei!

    RăspundețiȘtergere
  10. Oh, merci pour les commentaires! Je veux essayer d'autres options, notamment avec de la farine de soja. J'espère que vous le souhaitez. À bientôt!

    RăspundețiȘtergere
  11. Elena, hai ca mi-am dat de lucru astazi :-) sunt la copiat retetele tale minunate. E super painea asta, o pun pe lista, multumesc !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi pare bine, Ginette! Mai am una, care este repetata mai des. Aceea am facut-o si cu masline, si cu ceapa (la sugestia lui Radu Popovici) si cu seminte de floarea-soarelui crude. Este mai facil de preparat cand nu ai timp si - daca folosesti iaurt gras si dens - nu dai gres niciodata! Te invit sa o incerci si pe aceea si multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mmmmmmm....paine cu ceapa, da e preferata mea. Cu masline nu am facut niciodata, dar acum urmeaza pe lista. Multumesc mult Elena, te pup !!!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails