vineri, 29 ianuarie 2010

Conopida cu arome indiene

Am achizitionat de curand doua capatani frumoase de conopida. Eu nu sunt un fan inrait, imi place mai mult brocoli, dar s-a ivit ocazia. Nu puteam sa refuz asa ca am stat pe scaun in fata monitorului si am "inrosit" net-ul cautand retete. Stiu si eu cateva, dar acele combinatii nu se mai preteaza la Rina's Diet - Dieta de 90 de zile. Deci, m-am invartit, am cautat si pana la urma un post mi-a dat o idee. Acolo, o doamna, al carui ID, scuze, nu l-am retinut, facea o precizare: foloseste praf de curry ca sa dea o nota speciala conopidei pane. Pane, prajeala, iesea din discutie, asa ca am intrat in spatiul in care reinventez eu toate si-mi vin cele mai bune idei: bucataria.
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
o capatana de conopida de circa 1,5 kg indesata
100 ml lapte
200 g pesmet auriu (eu folosesc unul foarte bun de provenienta germana de la Plus)
1 lingurita pudra de curry (amestecul acela care se gaseste sub acest nume in magazine)
1 lingurita pudra de galangal
1 lingurita pudra de usturoi
1 lingura de ulei
200 g smantana
120 g iaurt
3 fire de ceapa verde (numai partea verde)
sare, piper

Primul lucru: am spalat si desfacut conopida. Am taiat-o un cuburi mari pentru ca era indesata rau si nu puteam desface bucatele. Am pus-o pentru 15 minute in apa rece sarata sa stea, ca sa distruga viermisorii aceia care nu se vad cu ochiul liber si care pot exista intre buchetele.









Apoi am scurs, spalat bine si am pus in apa curata, conopida, laptele si putina sare si am fiert-o exact 5 minute de la momentul inceperii fierberii, la foc mic.








Am scurs conopida si am lasat-o intr-un vas cu sita sa se scurga si sa se racoreasca vreo 10 minute.
Intr-un vas am pus pesmetul, curry, galangal, plus pulberea de usturoi.









Am amestecat foarte bine, ca sa se uniformizeze aromele. Separat, am pus in smantana cozile de ceapa verde tocate, iaurtul, sare si piper proaspat macinat.










Am uns o tava rotunda cu diametrul de 22 de cm cu uleiul si am  presarat o lingura de pesmet fara arome pe deasupra.









Am luat bucatile de conopida si le-am presarat cu pesmetul aromat, le-am asezat uniform in tava, acoperind cu bucatele mai mici toata suprafata in strat egal.









Deasupra am pus cu lingura amestecul de smantana, sa acopere toata suprafata ca o patura. Iar deasupra, pentru ca nu e bine sa arunci bunatati, am presarat restul de pesmet ramas (circa 1 lingura, nu cine stie ce!)










Cum cuptorul era deja cald, am pus tava la copt la foc mediu circa 30 de minute.









Am scos de la cuptor si am lasat 10 minute sa se ogoiasca. Am taiat si am papat cate o felie cu patrunjel verde pe deasupra (ar fi mers coriandru verde, dar Kaufland mi-a dat teapa si nu am gasit!).








A fost extraordinar de bine echilibrat in aroma, gustos si rece (seara trebuia sa mananc acelasi lucru la dieta si nu l-am mai incalzit), deci o surpriza placuta.
Dar, cel mai important: este potrivit la dieta, in ziua de proteine, usor de preparat.
Sper sa va tenteze, asa ca: SA AVETI POFTA!





6 comentarii:

  1. Hm, arata foarte bine, mie parca nu-mi prea vine sa renunt la o zi de carne in favoarea leptelui dar poate de curiozitate....Ce e galangal?

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa am zis si eu, dar este foarte buna combinatia. Galangalul este un rizom la fel ca ghimbirul (ginger), cu care este inrudit, doar ca are un gust si o aroma mai vag iute, aromata, mai putin citrica decat ruda sa. La noi proaspat nu am vazut, dar uscat, facut pudra am gasit la Ki-life in Piata Amzei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte apetisant...Sincer eu nu mananc conopida decat o data la cincinal , nu este una din legumele preferate...insa cu reteta asta m-ati convins ca poate fi preparata si sa arate tare bine , nu numai sa fie gustoasa....

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu nu sunt fan conopida, preferand ruda mai verde (brocoli). N-am inteles niciodata de ce toata lumea stramba din nas, mie brocoli imi place enorm. Dar aceasta reteta n-ar fi fost la fel de interesanta cu brocoli... cred. Eu va urez sa aveti curaj de a incerca... chiar si cantitati mai mici, pentru a va testa gustul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Jako lepo: jednostavno a egzotično. Volim kari i koristim ga, ali nikad nisam u ovoj kombinaciji! Hvala za predlog :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bilo Je iznenađenje za mene, i galangalul (đumbir porodice) mu Je dao napomenu u maJu začinjeno. I da budu spremni da Je lako!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails