duminică, 13 decembrie 2009

Prajitura de criza updatata!

Cand am postat prajitura de criza, Tunde mi-a reamintit de o alta prajitura, cu mere rase in compozitie. Prajitura aceasta are si ea ceva vechime, adica de pe vremea "raposatului", si momentele ei de celebritate. Am vazut-o prin unele locuri incercata in multe feluri. Chiar zilele trecute am facut-o, ca sa exemplific, unor persoane dragi mie, cat de usor se face, dar cum nu m-am gandit atunci sa fac si niste poze, si cum nepotul meu a dorit un dulce, am zis sa va arat versiunea cu pere. Nu sunt ele la moda? Ba da! Ei, la mine motivul a fost de ordin practic. Am avut un eveniment nu tocmai placut si din lipsa de timp am facut cu ce aveam prin casa - adica pere. Alina, Sorin, varianta cu pere este pentru voi!

Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
3 oua
3 pere zemoase si parfumate
200 g zahar
1 varf cutit cu cardamom pulbere
1 varf cutit cu nucsoara pulbere
vanilie (baton daca va simtiti in bani sau 1 plic de esenta de vanilie)
1 praf de sare
250 g faina
2 linguri zahar brun (de trestie ca e aromat si nu foarte dulce)
2-3 linguri de migdale fulgi sau zdrobite (sau nuci, alune, ce va place!)
1/2 lingurita cu bicarbonat de sodiu

Bineinteles ca primul lucru este sa pornim cuptorul pentru a fi incalzit. Pentru ca ma grabeam si nu aveam timp de farafastacuri, am pus intr-un vas ouale, aromele, zaharul, sarea si am pus la treaba mixerul din dotare.









Am curatat 2 pere si le-am ras pe razatoarea cu ochiuri mari si le-am adaugat in compozitie. Apoi am mixat 1 minut la viteza mare.









La cea cu mere am pus si 150 g ulei. La aceasta, pentru ca am avut factori perturbatori (adica nepotul imi povestea ce aventuri a mai avut la pescuit!) am uitat!!!!! Asa ca, dupa amestecarea perelor rase, am adaugat o parte din faina si am mixat, apoi restul amestecat cu bicarbonatul.
Dupa ce m-am dat viteaza vreo 30 de secunde (deh, varsta!), am lasat deoparte, am uns forma mea magica de tarta cu pensula cu putin ulei si am turnat compozitia.
Deasupra am pus a treia para curatata si taiata fulgi mai mari, zaharul brun presarat si migdalele zdrobite.









Daca va intrebati de ce n-am poze pentru fazele cu faina si cu perele, va spun: pornesc de la premiza ca am cititori isteti si nu trebuie sa le arat cum pun faina!
Am introdus forma in cuptor pentru copt la foc mediu circa 30 minute. Ati observat ca nu am facut precizari pentru cuptor cu ventilatie? Nu am, al meu este cu gaze, deci ma bazez pe experienta celor ce ma viziteaza in ceea ce priveste modul cum le coace cuptorul.
Trebuie sa arate asa si sa treaca testul scobitoarei!









Este foarte gustoasa, nu este excesiv de dulce, nu are adaos de grasimi, deci, sper ca va face cu ochiul! Eu am pudrat-o putin si cu zahar aromat cu vanilie. Foarte putin, asa sa fie ninsa, ca e "decembre".









Ce ziceti de o feliuta?
Si in sectiune, ca sa vedeti ca este pufoasa, fara grasimi.

Parafrazand o replica celebra: incercat, incercati, incercati!






7 comentarii:

  1. E vorba despre mine? Sau e o alta Alina... ca la cati vizitatori ai tu, eu nu-i cunosc pe toti, desi intru cam zilnic ca-mi esti draga si tu, si prajiturile tale.. yamy-yamy!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum este si pentru tine. Si este din toata inima. Dar in text ma refeream la niste oameni speciali la care am fost in vizita saptamana trecuta. Lor le-am facut o varianta cu mere, dar un pic altfel. O sa postez si aici, ca sa fie cu dedicatie expresa pentru un fan asa de fidel ca tine, Alina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur mult ca-ti plac dulciurile astea. Cu ele ii putem incanta pe copii si pe cei dragi. Asta ma motiveaza sa mai caut in "arhivele secrete" (a se citi caiete cu retete demult sau mai putin uitate).

    RăspundețiȘtergere
  4. mmmmm, izgleda odlično. Volim kruške, sada im je vreme i moram obavezno da probam.Koliko sam razumela, preporuka se odnosi na one koji su na dijeti? No, svakako su dobri i za ostale! Hvala na preporuci.

    RăspundețiȘtergere
  5. emo_serpica
    Drago mi Je što želite. Čeka nekoga da mi reći kako da to uradite Je kada pustinja. Sve slastice možete konzumirati ovo diJete - Brede Hrobat & MoJca Poljansek, autor rina - 90 dana diJete - ali ... u malim količinama. Sretno i hvala na poseti!

    RăspundețiȘtergere
  6. am si eu o reteta asemanatoare de prajitura cu mere,care chiar daca se face cu putine ingrediente noua ne place tare mult.felicitari pt blog,pt preparatele tale minunat si pt tot ceeea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru cuvintele frumoase! Si eu sunt incantata de "Primii pasi in bucatarie"!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails