vineri, 18 decembrie 2009

Cornulete "doar o inghititura"

Aceste cornulete le stiu de-o viata. Stiu ca suna stereotip, dar 25-30 de ani, conventional vorbind poate insemna "o viata". Eu sunt dintre cei norocosi, pana la un punct, care a avut doua familii, una biologica si una adoptiva. Eu sunt singura la parinti, dar familiile de odinioara aveau multi copii. Cum si mama, si sora ei s-au casatorit de cate doua ori in viata, am avut la rude... Pe aceste cornulete le-am admirat la o astfel de ruda - nu-mi cereti sa precizez gradul de rudenie, ca ma incurc! Cred ca verisoara ar fi trebuit sa fiu cu Cristina, dar asta n-are nici o importanta. Ea ne delecta - deh, pe atunci nu aveam probleme cu dieta, dimpotriva! - cu aceste cornulete. Multa vreme n-a vrut sa ne dea reteta, spunand doar ca sunt simple, sunt usor de facut... O sa ziceti, ce mare scofala niste cornulete? Avand in vedere vremurile, asta era principala distractie intre colege, sa ne intrecem in "bunatati".
Ramane sa judecati, numai dupa ce le faceti, daca sunt asa cum le laud eu!
Aceasta reteta este pentru ziua de Carbohidrati (cina) de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
1 pahar de 150 ml volum cu smantana
1/2 lingurita drojdie uscata (sau cat o nuca daca e din cea proaspata)
1 pahar (acelasi ca volum) cu ulei
1 praf sare
1 lingura zahar
275-300 g faina
100-150 g caise deshidratate
1 lingurita esenta de rom
150 g zahar pudra aromat cu vanilie

Se amesteca intr-un vas smantana cu sarea, zaharul si uleiul.









Se adauga o parte din faina, amestecata cu drojdia uscata si apoi restul de faina, amestecand usor, mai mult adunand aluatul.








Eu incalzesc 2 minute cuptorul cu microunde si pun vasul cu aluatul la crescut acolo, pentru ca e ferit de curent, este cald, deci propriu la crescut. Pe acesta l-am lasat cam 45 de minute. Fiind cu un continut mare de grasime, nu creste spectaculos, asa ca nu va asteptati sa-si dubleze volumul!
Ca sa nu va plictisiti, porniti cuptorul, ca sa se incinga si taiati caisele cubulete mici. Aici sunt caisele tocate pe care le-am stropit cu 1 lingurita de esenta de rom:










Se ia cate o bucatica de aluat, se intinde subtire de maximum 3 mm si se taie un cerc cu diametrul de 13 cm. Acest cerc se taie in 4 sferturi, apoi inca o data, in diagonala, rezultand 8 triunghiuri.









Pe fiecare margine se pune cate o bucatica de caisa si se ruleaza de la margine spre varf, rezultand niste cornulete mici.









Intr-o tava se pune hartie de copt si se aliniaza cornuletele. Daca tava este ca a mea - 20/30 cm - va trebui sa coaceti in doua transe din aceasta cantitate de aluat.









Nu le trebuie mult sa se coaca, circa 20 minute, iar a doua tava se raceste inainte de a se pune a doua transa de cornulete. Nu trebuie sa fie rumene ci doar aurii.






In cea de-a doua transa am amestecat 3 linguri cu migdale macinat praf si cu aceasta combinatie am facut cornuletele. Mi s-a parut monoton si, cum aveam pregatite migdalele pentru niste Amaretti pe care le aveam in proiect, am improvizat, dar nu e nevoie sa faceti la fel!
Imediat cornuletele scoase din cuptor sunt "prafuite" cu zahar pudra aromat cu vanilie, adica fierbinti! Se scot apoi pe o tava si se mai presoara zahar pudra, daca nu sunt toate pudrate bine.









De ce le ziceam cornulete "doar o inghititura"? Pentru ca le savurezi dintr-o inghititura! logic!










Se pot face cu rahat sau gem de fructe, sau alte fructe confiate, dupa inspiratie si placere. Vor fi la fel de bune!

9 comentarii:

  1. Mmm...cum mi-a facut apa in gura!
    Arata super ,nu am mai facut de mult cornulete,miai facut chef sa ma pun pe treaba.
    Te pup pa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata tare bine cornuletele tale, Elena............ca si blogul tau de-altfel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daniela, multumesc de vizita si ma bucur ca ti-am dat o idee. O duminica minunata sa ai! Spor la facut dulciuri pentru Mos Craciun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Elena , de data asta vin cu un premiu.
    Te astept sa-l ridici,si sper sa-ti produca aceias bucurie, care tu mi-ai dato mie.Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sorry ca nu pot sa vin sa va fac! Imi pare rau ca va mutati, dar astept vesti de la voi!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-aminteste de copilarie, erau "prajiturile" la moda in acea vreme, alaturi de placintele traditionale, chiar mi-am notata reteta, o voi face de Craciun. Multumesc Lenuta, Sarbatori aromate! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur, Tincuta, ca ai trecut pe aici. Da, si mie mi-au starnit multe amintiri aceste cornulete. Iti doresc si eu tie sarbatori, asa cum le doresti, langa cine iubesti si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  8. asa le fac si eu ,am mai multe retete,ti se topesc in gura,la astea eu le zic traditionale,felicitari pt.blog

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails