marți, 15 decembrie 2009

Cartofi copti "zbarliti"

Cu aceasta reteta am trecut printr-o dilema: daca sa mentionez unde i-am mai vazut, eu reteta avand-o de vreo 2 ani de la nepoata plecata in Italia. Neavand blog, nu m-am invrednicit sa postez reteta - ce-i drept nu aveam pe atunci nici dispozitia necesara! Dar, cum altcineva a fost mai harnic, nu are rost sa ma plang ca mi-a luat-o inainte. Probabil ca si doamna respectiva - Happy.i este ID-ul ei si merita sincer laudele - a aflat reteta de la cineva; dar asta nu-i stirbeste nimic din merite pentru efort, cu siguranta. Deci, reteta am vazut-o prima data aici. Avea denumirea de acordeon din cartofi si sunt 12 pagini de comentarii, deci interesul a fost mare. Intre timp s-ar putea sa o mai fi postat si alte persoane, dar nu stiu daca s-a facut trimiterea de rigoare la original. In fine, eu am avut contributia mea, fiindca la Dieta Rina - dieta de 90 de zile nu se accepta combinatia proteine (carnea, de fapt salamul!) cu legume bogate in amidon, deci cartoful. Si, cu atat mai mult, o alta proteina in aceasta combinatie, branza. Am testat si am facut ceva de post, simplu, gustos, estetic (pe copii o sa-i amuze teribil!) si... sanatos.
Aceasta reteta este pentru ziua de Amidonuri de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
3 cartofi (daca puteti alege, luati din cei speciali pentru copt, potrivit de mari)
3 rosii coapte
3 linguri ulei de masline (neaparat!)
sare de mare, piper proaspat macinat
frunze de cimbrisor uscat sau verde

Aici sunt o parte din ingrediente, doua rosii le uitasem pe gratar sa se scurge de apa, sarea si piperul nu le-am pus in poza.











Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cu cutitul pe un tocator, feliute de circa 5 mm, dar fara a desprinde feliutele de tot. Se taie rosiile feliute subtiri si se introduc cu grija intre feliutele de cartofi, construind un... acordeon. Se aseaza fiecare cartof pe cate o bucata de folie de aluminiu suficient de mare ca sa facem niste boccelute. Dupa aceea se condimenteaza, se presoara cimbrisor si o lingura de ulei pe fiecare cartof, in fir subtire pe toata suprafata.


















Se strange cu grija folia in jurul cartofului, cu atentie sa nu ramana aer, formand niste saculeti.









Se pun intr-o tava si se dau la cuptor preincalzit circa 30 de minute. Se scot de la cuptor si se desfac cu grija si atentie ca sa nu va frigeti cu aburul!









Se aseaza pe farfurie cu atentie sa nu se dezmembreze.









Sunt doarte gustosi, aromati si... eu i-am mancat cu o salata verde, cam asa!









Sa-i incercati, vi-i recomand, iar copiii or sa se distreze cu forma lor.
Cei care nu sunt la dieta pot pune cate o feliuta de salam crud-uscat langa feliuta de rosie si ceva branzica (mozzarela ar fi de preferat, nu cascaval!) deasupra, peste cartof.
Mie mi-au placut teribil asa.

12 comentarii:

  1. Super Elena! Si eu am gasit acum 2 sapt reteta originala unde ai facut tu trimitere... si asta ptr ca tocmai imi cumparasem un cuptor cu microunde si trebuia testat... l-am testat cu cartofii. Si i-am facut si eu ptr Rinna si de post.
    Am pus intre feliute: masline, gogosari, i-am uns cu delikat si ulei de masline... si niste branza tofu :). La microunde a durat cum 15 min. Foooarte buni!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Elena! Ce cartofi zburliti la "noi"! Voi incerca neaparat reteta ta, o va distra nespus pe fetita mea. Merci de reteta atat de bine redactata si spor la bunatati!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc de aprecieri! Eu am dat o varianta si sunt incantata ca au fost incercati si in alte variante. Felicitari, Aalliinna! Eu cu delikatul mai putin, am renunat la el si prefer sa folosesc arome cat se poate de naturale si... mai fara sare. Dar, sunt sigura ca au fost foarte gustosi, numai ca nu trebuiau combinati cu tofu. Tofu este la proteine (e branza din lapte de soia) si cartoful este la amidonuri. Dar, o data nu e nici o crima, stai linistita!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh, multumesc de aprecierile venite tocmai din Canada. Astept sa spui ce a comentat printesa ta. Este o frumoasa si seamana cu mama ei, dupa parerea mea. Zile pline de bucurii impreuna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daniela, te rog sa iei orice reteta doresti! Tie care esti, ca si mine, indraznesc sa spun, mai inclinata spre hrana cat mai naturala si sanatoasa, o sa-ti placa. Poti pune rozmarin in loc de cimbrisor, au un gust mai fin. Dar eu sunt cu promovarea miroasnelor romanesti, de asta am pus cimbrisor. Sunt o incantare pentru ochi si sunt foarte buni. Eu am pus ulei de masline aromat si un pic picant si au iesit mai pe gustul meu... asiatic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Te-ai inbolnavit si tu cu acordeonii. Happy ca ea, dar atai chiar ca arata ca un acordeon ! Chiar ma gindeam zilele acestea la ei, sa-i fac linga friptura de vita la gratar. Te tzuc dulce si o zi buna! Cami

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu te tzuc, Cami! Ma bucur ca-ti plac, si sunt minunat de usori si aromati. Iti dai seama ce zi minunata o sa fie, ma apuc de niste dulciuri in seara asta pentru Mos Craciun, din acelea care se fragezesc in timp. Sper sa am timp sa fac si niste turta dulce. Tu trebuie sa stii o multime de chestii din astea, dupa cate vad!

    RăspundețiȘtergere
  8. Elena, e tare interesanta dieta Rina pe care o urmezi tu, mi se pare deosebit de permisiva. Unde as putea gasi mai mutle detalii despre ea?
    Multumesc si felcitari pt delicioasele retete :)
    Multumesc pt vizita :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Oh, ma simt onorata de aprecieri, Edith. Sincer. Eu urmaresc blogul tau si imi plac foarte multe retete de acolo si pe unele le-am si aplicat, dar am sa mai las si comentarii, acum ca mi-am facut curaj.
    La mine pe blog la eticheta Diete sunt informatii, iar daca vrei un rezumat al ei, pot pe mail sa le trimit.
    O zi excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da iubito, daca ar avea ziua 78 de ore si as trai 100 de ani , tot nu le pot face pe toate. Te asteapta un premiu la mine ! O seara placuta! Cami

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails