marți, 24 noiembrie 2009

Seitan (gluten) cu ciuperci la cuptor

Asa. Revin cu o noua reteta de post cu seitan (gluten). Mie imi place sa alternez retetele care au tofu cu cele cu seitan pentru ziua de Proteine (in perioada de post) de la Rina's Diet. Bine, mai am o ciorbita de bureti, dar care va trebui sa mai astepte putin la rand. Am vizitat de curand un magazin naturisto-bio din Piata Amzei. M-am simtit acolo ca la Targul de Craciun de la Viena! Dar si putin dezamagita! Lipseau cateva mirodenii si alte produse exotice, care, cred eu, n-ar fi trebuit sa fie lipsa la apel. Erau o gama larga de produse, expuse pe criteriul furnizor, ceea ce m-a incurcat putin. Faina de soia gaseai in vreo... patru locuri! Cred ca mai utila ar fi fost metoda hypermaket-urilor - raft cu acelasi produs, iar pe polite diferite fiecare furnizor. Sa stii ca faina de soia gasesti numai acolo si doar sa-ti alegi furnizorul. Dar, e si asta o schema de marketing... ma rog! Vazand cat costa faina de gluten - ca de aici a pornit furia mea! - am zis sa trec la prepararea elaborata, nu la cea comoda!
Aceasta reteta este pentru ziua de Proteine de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
pentru seitan
750 g faina alba
250 g faina integrala de secara
1 lingurita sare
550 ml apa calduta - nu fierbinte!
pentru garnitura
300 g ciuperci
1 ceapa
2-3 catei de usturoi
3 linguri ulei
cimbrisor
sare, piper
150 ml vin alb
100 ml supa in care a fiert seitanul
2-3 linguri de sos picanto, dupa gust

Zis si facut, am preparat seitan - doua portii, una ca in reteta anterioara si alta numai din faina alba. Pai daca nu mai aveam integrala si m-a apucat furia in magazin si am uitat sa mai cumpar, ce sa fac?
Am pus la fiert in supa bila de seitan obtinuta - care a fost spalata bine cu apa, ca sa nu mai ramana deloc amidon. Supa avea un morcov, telina, ceapa, ardei gras si ceva bucatele de fenel si frunze proaspete de morcov.








Dupa 30 minute de fierbere, nu mai mult, se scoate si se feliaza seitanul.









Se pune 1 lingura de ulei intr-o tigaie si se aseaza feliile de seitan sa le ia caldura si sa se absoarba apa, cate un minut pe fiecare parte la foc mediu. Aici nu vedeti nici o imagine ca am ramas fara baterie si nu era sa le las sa se arda pana schimbam eu, nu?
Se aseaza intr-o tava feliile trase la tigaie si se presoara cu cimbrisor.


Separat, se toaca ceapa si usturoiul marunt in alta lingura de ulei, se pune sare si piper proaspat macinat si se inabusa totul 1 minut la foc mediu.









Se adauga ciupercile curatate si tocate in sferturi sau grob, daca sunt mai mari.









Se lasa sa stea cate 30 de secunde pe fiecare parte, scuturand tigaia.









Apoi se pun peste feliile de seitan in tava. Se adauga sos picanto, pe toata suprafata, se toarna vinul, supa si 1 lingura de ulei.









Se da la cuptor incins pentru circa 30 de minute.









Eu am pus peste portie, doar in farfurie, seminte de in prajite si rasnite. Acestea dau un vag gust de nuci, care intregeste o mancare de post delicioasa.









Merita sa incercati si nu va fie teama de vin, alcoolul se evapora lasand un gust minunat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails